Βόμβα κατά της κυβέρνησης και συγκεκριμένων πολιτικών προσώπων που τον πίεζαν να πει συγκεκριμένα πράγματα και να στοχοποιήσει συγκεκριμένους πολιτικούς, έριξε ο Νίκος Μανιαδάκης. Το πρόσωπο των ημερών, που συνελήφθη στο αεροδρόμιο κι από προστατευόμενος μάρτυρας μετατράπηκε σε κατηγορούμενο για την υπόθεση της Novartis, αποκαλύπτει ότι του ασκήθηκαν πιέσεις και κάνει σοβαρές καταγγελίες για τις δικαστικές αρχές που χειρίζονται την υπόθεση.

Μιλώντας στο Protothema.gr, ο κοσμήτορας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας σε βάρος του οποίου ασκήθηκε δίωξη για παθητική δωροδοκία υποστηρίζει ότι δύο φορές την τελευταία εβδομάδα, στις 27 και στις 28 Δεκεμβρίου, εκλήθη από τους εισαγγελείς κατά της Διαφθοράς οι οποίοι του άσκησαν πιέσεις να ενοχοποιήσει τρία πολιτικά πρόσωπα: Τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, τον αντιπρόεδρο της ΝΔ Αδωνι Γεωργιάδη και τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα.

Η καταγγελία αυτή τινάζει στον αέρα την υπόθεση η οποία τείνει να γίνει το Βατερλώ της κυβέρνησης που πόνταρε πολλά με το να κατηγορεί πολιτικούς της αντιπάλους για μίζες. Δέκα πολιτικά πρόσωπα είχε στοχοποιήσει το Μαξίμου και συγκεκριμένοι εκδότες, αλλά εδώ και περίπου ένα χρόνο δεν υπήρχαν στοιχεία που να συνδέουν το σκάνδαλο της Novartis με λογαριασμούς ή οτιδήποτε άλλο.

Τρεις προστατευόμενοι μάρτυρες, που ονομάστηκαν «κουκουλοφόροι» ήταν το μοναδικό μέσο με το οποίο η πλειοψηφία στη Βουλή και συγκεκριμένοι δικαστές προσπάθησαν να ποινικοποιήσουν την πολιτική ζωή της χώρας.

Τώρα, ο Νίκος Μανιαδάκης, στον οποίο αίφνης ασκήθηκαν πολύ σοβαρές κατηγορίες κι έχασε την προστασία που του παρείχε ο ρόλος του προστατευόμενου μάρτυρα λέει:

«Μου ασκούνται διάφορες πιέσεις προκειμένου να παραδεχτώ εγώ ενοχές πολιτικών προσώπων τα οποία εγώ ουδέποτε γνωρίζω αν έχουν κάνει ή δεν έχουν κάνει ή οτιδήποτε έχουν κάνει» υποστηρίζει ο κ. Μανιαδάκης.

– «Τι εννοείτε σας ασκούνται πιέσεις;» ερωτάται:

– «Να αναφέρω και να πω αν γνωρίζω εγώ αν τρία πολιτικά πρόσωπα έχουν χρηματιστεί ή όχι».

– «Για ποιους συγκεκριμένα σας ρωτούν;»

– «Με ρωτούν για τον πρώην πρωθυπουργό τον κ. Σαμαρά, τον κ. Γεωργιάδη και τον κ. Στουρνάρα» λέει ο κ. Νίκος Μανιαδάκης  και συνεχίζει:  [Σε πολλές από τις περιπτώσεις που με πίεζαν οι εισαγγελείς όταν οι μάρτυρες έλεγαν ότι δωροδοκούμαι με ρωτούσαν μετά αν ήξερα αν έχουν δωροδοκηθεί οι πολιτικοί και μήπως εγώ δωροδοκούμουνα για λογαριασμό των πολιτικών». «Οι τρεις συγκεκριμένοι πολιτικοί;» τον ρωτάμε. «Ναι» είναι η μονολεκτική απάντηση του κ. Νίκου Μανιαδάκη.

«Η κατηγορία προέκυψε τη Δευτέρα το μεσημέρι, αφού είχα κρατηθεί έξι ώρες» λέει ο κ.Μανιαδάκης σχετικά με τη δίωξη η οποία του ασκήθηκε για παθητική δωροδοκία. «Μου ασκήθηκαν πιέσεις κατόπιν διαρροών και σαφέστατων αναφορών των εισαγγελέων ότι οι άλλοι δύο μάρτυρες σε κατηγορούν και αυτό έχει ως συνέπεια την άσκηση διώξεων» υποστηρίζει ο πρώην προστατευόμενος μάρτυρας με το κωδικό όνομα «Γιάννης Αναστασίου» και χαρακτηρίζει τη δίωξη σε βάρος του για παθητική δωροδοκία ως «καθαρά πολιτική».

Για τον Πολάκη αναφέρει. «Ο κ. Πολάκης υπέπεσε σε ένα σοβαρό λάθος με το κουίζ που έκανε αποκαλύπτει στοιχεία της δικογραφίας και πώς γίνεται να ξέρει στοιχεία της δικογραφίας μη αρμόδιο όργανο; Είναι άξιον απορίας: Πώς το γνωρίζει μη αρμόδιο όργανο;» σημειώνει ο κ. Μανιαδάκης αναφερόμενος στον αναπληρωτή υπουργό Υγείας.

Ρωτήθηκε ο Νίκος Μανιαδάκης, ποιος από τους άλλους δύο προστατευόμενους μάρτυρες υποστήριξε ότι ο ίδιος είχε δωροδοκηθεί.

«Η πρώτη κατάθεση ανήκει στην Αικατερίνη Κελέκη, τώρα είναι ο Μάξιμος Σαράφης. Την πρώτη φορά έλεγαν 200.000, τώρα λένε για 120.000 ευρώ» υποστηρίζει ο κ.Μανιαδάκης και προσθέτει: «Πώς γίνεται ξαφνικά να προκύπτει μια κατηγορία για μένα και να μου ασκούνται πιέσεις πριν ασκηθούν διώξεις;

«Επειδή αρνήθηκα να γίνω προστατευόμενος μάρτυρας στις ΗΠΑ με ενέπλεξαν» λέει ο κ.Μανιαδάκης και συμπληρώνει: «Έχω δώσει στο FBI τα στοιχεία που έχω δώσει και στις ελληνικές αρχές».

«Όχι, πήρα άδεια από τους Έλληνες εισαγγελείς και κατέθεσα ακριβώς τα ίδια στοιχεία που κατέθεσα στους Έλληνες εισαγγελείς και στο FBI και τα στοιχεία αυτά δείχνουν την εξέλιξη της φαρμακευτικής δαπάνης, τις περιπτώσεις που υπήρξαν αυξήσεις στις τιμές των φαρμάκων τα συγκεκριμένα φάρμακα στα οποία σημειώθηκαν αυξήσεις και τη ζημία για το δημόσιο» αναφέρει ο καθηγητής Νίκος Μανιαδάκης στην αποκλειστική του συνέντευξη στο protothema.gr.

Όπως υποστηρίζει, οι πράκτορες του FBI είχαν λάθος πληροφορίες. «Οφείλω να σας πω ότι οι Αμερικανοί ήταν παραπληροφορημένοι, είχαν προσφάτως κατατεθεί στην Αμερική στοιχεία από τους μάρτυρες τους άλλους δύο περί εμπλοκής μου και τους είπα ότι θεωρώ αναξιόπιστες όλες αυτές τις αναφορές και έχω πει ότι πρέπει να διασταυρωθούν αυτές οι αναφορές».