Ένας εκ των τριών προστατευόμενων μαρτύρων φέρεται να είναι -σύμφωνα με ανεπίσημες πληροφορίες – ο άνδρας στον οποίο απαγορεύθηκε η έξοδος από τη χώρα και εμπλέκεται στην υπόθεση Novartis.

Ο ίδιος έχει θητεύσει κατά το παρελθόν ως σύμβουλος υπουργών Υγείας και λέγεται ότι γνωρίζει πολλά για την υπόθεση, πλην όμως δεν κατέθεσε στις αρχές τα αναμενόμενα στοιχεία. Πηγές επιμένουν ότι του έχει ήδη ασκηθεί ποινική δίωξη για παθητική δωροδοκία από την Εισαγγελία Διαφθοράς και ενώ το πρόσωπο του συζητείται εδώ και καιρό στο παρασκήνιο, με τελικό ζητούμενο το να βγει από το καθεστώς προστασίας.

Βάσει εξάλλου του σχετικού ελληνικού νόμου, σε αντίθεση με τον αμερικανικό, εν δυνάμει κατηγορούμενοι δεν μπορούν να απολαμβάνουν καθεστώς προστασίας.

Πληροφορίες του Βήματος, κάνουν λόγο για έντονες πιέσεις από τις αμερικανικές αρχές, προκείμενου ο συγκεκριμένος άνδρας να εισφέρει στοιχεία στην έρευνα, κάτι που τελικά δεν επετεύχθη, δυναμιτίζοντας έτι περαιτέρω έναν βασικό -αν και έντονα αμφισβητούμενο- πυλώνα της έρευνας για τη Novartis: τις καταθέσεις χωρίς όνομα.

Ο ίδιος ο μάρτυρας πάντως γνωρίζοντας το σκηνικό που είχε δημιουργηθεί, επεχείρησε να διαφύγει μέσω του Ελευθέριος Βενιζέλος, όπου και εντοπίστηκε (κρατήθηκε προσωρινά προκειμένου να μην ταξιδέψει, καθώς δεν υπάρχει ένταλμα σύλληψης), παραδίδοντας στις αρχές το διαβατήριο του.

Είναι το δεύτερο πρόσωπο σε βάρος του οποίου ασκείται ποινική δίωξη, μετά τον Κωνσταντίνο Φρουζή, πρώην αντιπρόεδρο της Novartis Hellas.

Η εξέλιξη αυτή -όπως εκτιμούν δικαστικές πηγές- ενδέχεται να προκαλέσει ντόμινο και πολλών άλλων στην έρευνα (ως προς την απλούστερη εκδοχή του, υπενθυμίζεται ότι σε βάρος των τριών προστατευόμενων μαρτύρων έχουν κατατεθεί αγωγές και μηνύσεις από τα θιγόμενα πρόσωπα), ενδεχομένως και προβλημάτων για την ολοκλήρωση της.