Προετοιμασία 20΄

Αναμονή 10΄

Μαγείρεμα 40΄

Κόστος 3,50 €

Υλικά (για 4 μερίδες)

Για τη βινεγκρέτ

200 ml χυμός ροδιού

150 ml Μοσχάτο Σάμου

70 ml λευκό μπαλσάμικο

ηλιέλαιο, για το δέσιμο

Για τη σαλάτα

1 κουτ. γλυκού, ξερός κόλιανδρος

1κουτ. γλυκού μαραθόσπορος

1 κουτ. γλυκού πιπέρι Σετσουάν

20 ml ελαιόλαδο

350 γρ. στήθος γαλοπούλας

750 γρ. κόκκινη κολοκύθα, καθαρισμένη, σε κύβους

140 γρ. γογγύλια, σε μικρούς κύβους

1 μέτριο λευκό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

2 κλωνάρια σέλερι, σε μικρούς κύβους

3 κουτ. σούπας κολοκυθόσπορος

20 φύλλα δυόσμου

αλάτι

Εκτέλεση

Για τη βινεγκρέτ: Σε μια κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, βάζουμε τον χυμό του ροδιού, το μπαλσάμικο και το Μοσχάτο Σάμου να βράσουν μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά κατά τα 2/3. Αποσύρουμε από τη φωτιά, αφήνουμε να κρυώσει το μείγμα και ανακατεύοντας συνεχώς με σύρμα προσθέτουμε τόσο ηλιέλαιο όσο χρειάζεται μέχρι να δέσει και να γίνει μια μετρίως παχύρρευστη σος.

Για τη σαλάτα: Σε ένα γουδί τρίβουμε τα μπαχαρικά (κόλιανδρο, μαραθόσπορο, πιπέρι Σετσουάν) μέχρι να γίνουν πούδρα. Αλείφουμε το στήθος της γαλοπούλας με το μείγμα των μπαχαρικών.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 150oC. Σε ένα τηγάνι που μπαίνει στον φούρνο, σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε  τη γαλοπούλα στο τηγάνι από όλες τις πλευρές μέχρι να πάρει χρώμα. Μεταφέρουμε το τηγάνι στον φούρνο και ψήνουμε για περίπου 15΄. Βάζουμε τη γαλοπούλα σε ξύλο κοπής και κόβουμε σε λεπτές φέτες.

Σε κατσαρόλα, με καυτό νερό, εκτός φωτιάς, ρίχνουμε την κολοκύθα και τα γογγύλια και τα αφήνουμε να ζεματιστούν για 2΄-3΄. Τα σουρώνουμε και τα κρατάμε στην άκρη.

Σε μια μπασίνα ρίχνουμε την κολοκύθα, τα γογγύλια, το κρεμμύδι, και το σέλερι και αλατίζουμε. Αφήνουμε στην άκρη για περίπου 10΄, και σουρώνουμε από τα υγρά. Σε μια σαλατιέρα βάζουμε τα λαχανικά, περιχύνουμε με τη βινεγκρέτ και πασπαλίζουμε με τα φύλλα του δυόσμου. Βάζουμε από επάνω τη γαλοπούλα, πασπαλίζουμε με τον κολοκυθόσπορο και σερβίρουμε.