• Αναζήτηση
 • Τι ξέρει η ΕΛ.ΑΣ για τους βομβιστές του ΣΚΑΪ

  Οι ύποπτοι, τα κλεμμένα ΙΧ και τα «εορταστικά» κτυπήματα

  Μια ομάδα περίπου πέντε αντιεξουσιαστών που είχαν παλιότερα επαφές με τον αναρχικό Νίκο Μαζιώτη αλλά και με ορισμένους από τους επονομαζόμενους «ληστές του Διστόμου» βλέπει η ΕΛ.ΑΣ πίσω από την βομβιστική επίθεση στον  τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ , στο Παλαιό Φάληρο, τα ξημερώματα της Δευτέρας. Οι αξιωματούχοι της λεωφόρου Κατεχάκη θεωρούν βέβαιο ότι η εν λόγω ένοπλη ενέργεια προέρχεται από την οργανωση «Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών» που ξεκίνησε τη δράση της στις αρχές του 2013, έχει προχωρήσει σε εννιά  επιθέσεις μέσα σε έξι χρόνια, έχει μεταβάλει τμήμα της σύνθεσής της και  πλέον κτυπά, κυρίως, το τρίμηνο Νοεμβρίου –Ιανουαρίου. Σε μια προσπάθεια πιθανόν με αραιά κτυπήματα (έως μια –δύο φορές τον χρόνο) να διατηρήσει τη στεγανότητα και να μη βρεθούν οι διωκτικές αρχές στα  ίχνη της. Μάλιστα τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ ανέμεναν από ημέρα σε ημέρα την «ετήσια» …παραδοσιακή εμφάνιση της ΟΛΑ. Με κύριο σενάριο ότι θα υπήρχε βομβιστική επίθεση εναντίον αστυνομικού η δικαστικού στόχου.

  Η βομβιστική επίθεση υπήρξε μετά την εναπόθεση σακιδίου με τουλάχιστον 7-10 κιλά ζελατοδυναμίτιδας στο κιγκλίδωμα της παραλιακής λεωφόρου. Ακολούθησαν προειδοποιητικά τηλεφωνήματα σε δύο Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Λίγες ώρες αργότερα από την ισχυρότατη έκρηξη της βόμβας, εντοπίστηκε καμένο αυτοκίνητο στην περιοχή των Πετραλώνων. Αντίστοιχες περιπτώσεις εμπρησμού του ΙΧ που χρησιμοποίησαν τα μέλη της εν λόγω οργάνωσης στην επίθεση στα τότε γραφεία της Νέας Δημοκρατίας, στη λεωφόρο Συγγρού  (το ΙΧ βρεθηκε αποτεφρωμένο  στο Παλαιό Φαληρο), στην αποτυχημένη βομβιστική επίθεση στο υπουργείο Εργασίας τον Δεκέμβριο του 2016 (καμένο ΙΧ στα Εξάρχεια), στη βόμβα μεγάλης ισχύος και στον πυροβολισμό του φρουρού στο Εφετείο Αθηνών τον Δεκέμβριο του 2017 (καμένο βαν πάλι στα Εξάρχεια). Τα περισσότερα από αυτά τα ΙΧ που είχε χρησιμοποιήσει η οργάνωση διαπιστώνεται ότι είχαν κλαπεί πολλούς μήνες νωρίτερα. Η εν  λόγω οργάνωση παρουσίαζε παλαιότερα καθυστέρηση ή «δυστοκία» στην αποστολή κειμένων ανάληψης ευθύνης, ορισμένα από τα οποία τα άφηναν στο ίδιο ακριβώς σημείο -στη συμβολή των οδών Μπενάκη και Σμολένσκυ- στα Εξάρχεια.  Είναι ενδεικτικό ότι στην  πρώτη επίθεσή της στα γραφεία της ΝΔ στη λεωφόρο Συγγρού, ανέλαβε την ευθύνη με καθυστέρηση σχεδόν έξι μηνών, γράφοντας: «περιμέναμε να ωριμάσει η ενέργεια στη συνείδηση των πολιτών». Τότε μάλιστα είχαν αυτοπαρουσιαστεί σαν μία «ολιγομελής ομάδα αγωνιστών του λαϊκού κινήματος». Ωστόσο, στην προηγούμενη επίθεση στο Εφετείο η ανάληψη της ευθύνης υπήρξε μετά από πέντε ημέρες με κείμενο που αναρτήθηκε σε διαδικτυακό τόπο αντιεξουσιαστών.

  Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ συσχέτισαν την δράση της ΟΛΑ με τον αναρχικό Νίκο Μαζιώτη αλλά και με το μικτό σχήμα ποινικών και αντιεξουστών (σσ.: οι επονομαζόμενοι «ληστές του Διστόμου» ) που προχώρησαν σε τουλάχιστον 20 ληστείες τραπεζών την περίοδο 2012-2014 από σειρα πληροφοριών κι ένα-δύο σχετικά ευρήματα, σε διαμερίσματα  που χρησιμοποιούσαν συνεργοί των υπόπτων.  Η ομάδα αυτή των ενόπλων εξαρθρώθηκε μετα από επιχειρήσεις της ΕΛ.ΑΣ το 2015 στην Φθιώτιδα και στη Μαγνησία. Ομως οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι υπήρξε ένας «πυρήνας» αναρχικών που έμεινε αλώβητος από τις έρευνες του 2015.  Και έτσι  συνέχισε την δράση της η ΟΛΑ (αρχικά  είχαν επιτεθεί με καλάσνικοφ στην κατοικία του Γερμανού Πρέσβη στο Χαλάνδρι, στην πρεσβεία του Ισραήλ κλπ ), μόνο με βομβιστικές επιθέσεις, αρχής γενομένης με εκείνη, τον Νοέμβριο του 2015, στην είσοδο του ΣΕΒ επί της οδού Ξενοφώντος στο κέντρο της Αθήνας.

  Δείτε επίσης
  Κοινωνία
  Σίβυλλα
  • Έντυπη έκδοση Η άνοιξη στους Δολομίτες… Το δαχτυλίδι με το ογκώδες ροζ διαμάντι του Martin Katz έστελνε χιλιάδες εκθαμβωτικές αντανακλάσεις μέσα από την ειδική, υπερσύγχρονη... ΣΙΒΥΛΛΑ
  Helios Kiosk