Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η ισχύς της βόμβας ήταν τεράστια καθώς φαίνεται πως χρησιμοποιήθηκαν 7 έως 10 κιλά από ένα μείγμα εκρηκτικών. Ειδικότερα, φαίνεται πως  περιείχε 7 έως 10 κιλά ζελατοδυναμίτιδα με νιτρικό αμμώνιο και ΤΝΤ ενώ ειδικοί που έχουν εμπειρία σε θέματα τρομοκρατίας δήλωναν πως οι δράστες ήθελαν να ισοπεδώσουν το κτίριο.

Ο εκρηκτικός μηχανισμός  τοποθετήθηκε  σε σάκο έξω από την περίφραξη του κτιρίου επί της παλιάς παραλιακής οδού, όπου στεγάζονται ο ραδιοφωνικός και τηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΪ και η εφημερίδα «Καθημερινή». Οι τρομοκράτες – οι οποίοι κατά πάσα πιθανότητα έφτασαν στο σημείο με αυτοκίνητο – κρέμασαν τον σάκο έξω από τα κιγκλιδώματα και εξαφανίστηκαν.

Η επιλογή του σημείου δεν ήταν τυχαία καθώς είχε μελετηθεί ενδελεχώς από τους δράστες προκειμένου να τοποθετήσουν τη βόμβα σε σημείο όπου δεν θα γίνονταν αντιληπτοί και ταυτοχρόνως θα δημιουργούσαν τις μεγαλύτερες δυνατές καταστροφές, όπως και έγινε.

Οι Αρχές εξετάζουν ήδη υλικό από κάμερες που υπάρχουν περιμετρικά του κτιρίου, προκειμένου να αναζητηθούν στοιχεία για το πως έδρασαν οι τρομοκράτες. Λίγες ώρες αργότερα από την ισχυρότατη έκρηξη της βόμβας, εντοπίστηκε καμένο αυτοκίνητο στην περιοχή των Πετραλώνων με τις Αρχές να εξετάζουν αν συνδέεται με το τρομοκρατικό χτύπημα. Δηλαδή εάν επρόκειτο για το αυτοκίνητο με το οποίο έφτασαν οι δράστες στο σημείο όπου τοποθέτησαν την βόμβα ή μήπως πρόκειται για το αυτοκίνητο το οποίο χρησιμοποιήθηκε για τη διαφυγή τους με τη βοήθεια συνεργών.

Από την έκρηξη της βόμβας που σημειώθηκε στις 2:37 τα ξημερώματα σημειώθηκαν εκτεταμένες ζημιές σχεδόν σε όλους τους ορόφους του κτιρίου ενώ ζημιές υπήρξαν και σε παρακείμενη πολυκατοικία.

Πάντως, ο τρόπος με τον οποίο έδρασαν οι τρομοκράτες, φαίνεται πως παραπέμπει στην τρομοκρατική οργάνωση «Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών». Ο τρόπος που οργανώθηκε το χτύπημα αλλά και το ρίσκο που πήραν οι δράστες, σε συνδυασμό και με το ιστορικό των χτυπημάτων της οργάνωσης, δείχνουν την ΟΛΑ η οποία στο παρελθόν έχει στο ενεργητικό της ορισμένες εντυπωσιακές ενέργειες.  Μία από αυτές ήταν η βόμβα που ενεργοποίησαν έξω από το Εφετείο της Αθήνας, σε ένα χτύπημα που μοιάζει αρκετά με αυτό που πραγματοποιήθηκε έξω από τον ΣΚΑΪ.

Οι Αρχές, μιλούν για μία  «επαγγελματική» επιχείρηση η οποία ήταν  προετοιμασμένη στην κάθε της λεπτομέρεια. Τόσο τα πρώτα ευρήματα του μηχανισμού όσο και οι κινήσεις των τρομοκρατών, δείχνουν ότι οι δράστες είχαν εμπειρία, τόσο την κατασκευή, όσο και στην τοποθέτηση εκρηκτικών μηχανισμών. Είναι χαρακτηριστικό, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι οι κάμερες που κατέγραψαν το περιστατικό δεν έχουν καταγράψει και τα πρόσωπα των δραστών, καθώς η προσέγγιση έγινε από «τυφλό» σημείο, που δεν τους «έπιανε» το σύστημα παρακολούθησης

Το χρονικό του τρομοκρατικού χτυπήματος

Λίγο πριν τη μία το βράδυ, άγνωστος τηλεφώνησε σε τηλεοπτικό σταθμό και ιστοσελίδα προειδοποιώντας ότι θα εκραγεί βόμβα στον ΣΚΑΪ σε 45 λεπτά , σημειώνοντας μάλιστα ότι δεν πρόκειται για φάρσα.

Οι εργαζόμενοι ενημερώθηκαν άμεσα για το απειλητικό τηλεφώνημα και εκκενώθηκε το κτίριο ενώ στο σημείο έφτασαν πυροτεχνουργοί.

Στις 2:37 ισχυρή έκρηξη συγκλονίζει την περιοχή γύρω από το κτίριο του ΣΚΑΪ προκαλώντας μεγάλες υλικές ζημιές στα γραφεία του ομίλου.

Λίγες ώρες αργότερα, βρίσκεται στα Πετράλωνα καμένο αυτοκίνητο το οποίο πιθανολογείται ότι μπορεί να χρησιμοποιήθηκε από τους τρομοκράτες στο χτύπημα.

«Δεν εκβιαζόμαστε, δεν τρομοκρατούμαστε»

«Η τρομοκρατική επίθεση που δεχθήκαμε σήμερα τα ξημερώματα δεν θα μας πτοήσει. Δεν εκβιαζόμαστε, δεν φοβόμαστε, δεν τρομοκρατούμαστε» διαμηνύει προς πάσα κατεύθυνση ο όμιλος ΣΚΑΪ σε ανακοίνωσή του.

Στην ανακοίνωσή του, ο ΣΚΑΪ υπενθυμίζει ότι «το κράτος που έχει την υποχρέωση να ενθαρρύνει την πολυφωνία και να προστατεύει την ασφάλεια των μέσων ενημέρωσης και των εργαζόμενων σε αυτά, κώφευσε στις επανειλημμένες καταγγελίες μας για απειλές κατά του ΣΚΑΪ».

Από την πλευρά τους, οι εργαζόμενοι του ΣΚΑΪ υπογραμμίζουν: «Σήμερα, ο όμιλος ΣΚΑΪ δέχθηκε μια άνανδρη τρομοκρατική επίθεση, με εκρηκτικό μηχανισμό που τοποθετήθηκε στις εγκαταστάσεις του. Ό,τι κι αν είχαν στο μυαλό τους οι εμπνευστές της επίθεσης έμεινε ευτυχώς μόνο στις υλικές ζημιές. Όλοι οι εργαζόμενοι που βρίσκονταν στο κτίριο, δημοσιογράφοι και τεχνικοί, το εγκατέλειψαν έγκαιρα και με ασφάλεια.

Όπως έχουμε αποδείξει εδώ και δεκαετίες, οι εργαζόμενοι του ραδιοφώνου, της τηλεόρασης και της ιστοσελίδας του ΣΚΑΪ δεν φιμωνόμαστε και δεν πτοούμαστε από καμία απειλή, όποια μορφή κι αν έχει. Οι δημοσιογράφοι του ΣΚΑΪ θα συνεχίσουν να επιτελούν με επαγγελματισμό και ευσυνειδησία την δημοσιογραφική τους αποστολή».