Φρένο στην εκτέλεση οποιωνδήποτε οικοδομικών και συναφών εργασιών στον κινηματογράφο «Αλκυονίς» αποπειράται να βάλει η Διεύθυνση Προστασίας και Αναστήλωσης Νεωτέρων και Σύγχρονων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία χαρακτηρισμού της ή μη ως μνημείου, και να καθορισθεί το πλαίσιο προστασίας του κινηματογράφου σύμφωνα με τον νόμο 3028/2002.

Η σχετική Διεύθυνση του ΥΠΠΟΑ έστειλε σήμερα την Εισήγησή της προς το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων (ΚΣΝΜ) του ΥΠΠΟΑ και τη διαβίβασε προς την ιδιοκτήτρια εταιρεία του ακινήτου.

Στην τεκμηριωμένη έκθεσή της η Διεύθυνση Προστασίας και Αναστήλωσης Νεωτέρων και Σύγχρονων Μνημείων εισηγείται «τον χαρακτηρισμό ως μνημείου σύμφωνα με το άρθρο 6 παρ. 1γ του Ν. 3028/02 της χρήσης του κινηματογράφου «Αλκυονίς» ως χώρου ιδιαίτερα αξιόλογου για την παραγωγή και διάδοση της καλλιτεχνικής δημιουργίας, άμεσα συνδεδεμένου με την συλλογική μνήμη, ως χώρου υψηλής πολιτιστικής παραγωγής και αναπόσπαστο τμήμα της σύγχρονης πολιτισμικής ιστορίας του τόπου.»

Στην Εισήγηση επισημαίνεται ότι την προστασία της χρήσης του χώρου της «Αλκυονίδας» έχουν ζητήσει από την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Μυρσίνη Ζορμπά , το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας και άλλοι φορείς, οργανισμοί, κοινοβουλευτικές ομάδες κλπ.

Επισημαίνεται επίσης ότι ο χώρος της «Αλκυονίδας» (τμήμα ημιυπογείου, ισογείου και τμήμα μεσορόφου στο ισόγειο πολυκατοικίας επί της Ιουλιανού 42) είχε σχεδιαστεί από τον πολιτικό μηχανικό Ευάγγελο Σιδέρη και του είχε εξαρχής αποδοθεί η χρήση ως «αίθουσας προβολής» κάτι που αποτυπώθηκε και στη Σύσταση οριζοντίου ιδιοκτησίας και στον Κανονισμό της πολυκατοικίας. Το γεγονός αυτό συνεπάγεται ότι «η χρήση της Αλκυονίδας ως κινηματογραφικής αίθουσας προβολής δεν επιφέρει περιορισμό της ιδιοκτησίας.»

Η Εισήγηση κλείνει ως εξής: «Η διατήρηση της χρήσης και της λειτουργίας του κινηματογράφου «Αλκυονίς» αποτελεί κατά τούτο στρατηγική παρέμβαση αναβάθμισης της συγκεκριμένης περιοχής και ανάδειξής της ως θύλακα πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Θα συμβάλλει ουσιωδώς στην αναζωογόνηση του κέντρου της Αθήνας, σε μια τοποθεσία που συνδυάζει την εμπορική και πολιτιστική χρήση, στην ενίσχυση της πολιτιστικής ταυτότητας της πόλης και στην κοινωνική συνοχή, εν τέλει στην ποιότητα ζωής.»

Η «Αλκυονίδα» είναι ένας χώρος με ιστορία μισού αιώνα, που έχει συμβάλει στη διαμόρφωση της πολιτισμικής και κοινωνικής συνείδησης πολλών γενεών κινηματογραφόφιλων. Σε όλη την Αθήνα, σε όλη την Ελλάδα υπήρξαν και υπάρχουν ακόμη αίθουσες που έχουν λειτουργήσει με ανάλογο τρόπο σε γειτονιές, κωμοπόλεις ή μητροπόλεις.

Έτσι λειτούργησε και το «Στούντιο» στην πλατεία Αμερικής, έτσι και το «Τριανόν» στην Πατησίων, το «Άστυ» στην Κοραή, και πιο πρόσφατα ο «Μικρόκοσμος» στη Συγγρού ή το «Άστορ» στη Σταδίου.

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού αναγνωρίζει το συμβολικό φορτίο όχι μόνο της «Αλκυονίδας» αλλά και των άλλων κινηματογραφικών αιθουσών. Η περίπτωση της «Αλκυονίδας» μπορεί λοιπόν να λειτουργήσει θετικά ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις μιας ευρύτερης και γόνιμης συζήτησης για το παρόν αλλά και για το μέλλον των κινηματογραφικών μας πραγμάτων, ιδίως σήμερα που η ψηφιακή πρόκληση ανοίγει τους ορίζοντες τόσο των επαγγελματιών του σινεμά όσο και του κοινού του.

Το βράδυ της Τρίτης 4 Δεκεμβρίου στις 9μμ θα συγκεντρωθούν στον κινηματογράφο «Αλκυονίδα» ο παλαίμαχος σκηνοθέτης Βασίλης Βαφέας, πρόεδρος της Ομάδας για τη διάσωση του ιστορικού κινηματογράφου και μέλη της Ομάδας, κινηματογραφιστές και άλλοι συντελεστές της έβδομης τέχνης, διανοούμενοι, κάτοικοι της περιοχής, μέλη της δημοτικής κίνησης «Ανοιχτή Πόλη» αλλά και βραβευμένοι σκηνοθέτες/τριες, παραγωγοί, κριτικοί κινηματογράφου, επικεφαλής ελληνικών κινηματογραφικών φεστιβάλ κ.α. Και προκειμένου να εγκαινιαστεί μια ευρύτερη ανταλλαγή απόψεων και προτάσεων μεταξύ των επαγγελματιών του κινηματογράφου θα καταλήξουν λίγο αργότερα στο φουαγιέ του επίσης ιστορικού κινηματογράφου «Στούντιο».

Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Μυρσίνη Ζορμπά συμπαρίσταται στην προσπάθεια διάσωσης των ανεξάρτητων κινηματογραφικών αιθουσών τέχνης, θα συμμετάσχει στον διάλογο, και σύντομα θα προγραμματιστούν συναντήσεις εργασίας στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού με τους φορείς, σωματεία, ενώσεις του χώρου.

ΑΠΕ – ΜΠΕ