«Ώδινεν όρος και έτεκεν μυν», η κατάθεση του περιβόητου μάρτυρα για την υπόθεση του C4I. Τα αποκαλυπτήρια – το απόγευμα της Δευτέρας – της δικογραφίας που έχει διαβιβασθεί στο Κοινοβούλιο, για τυχόν ποινικές ευθύνες  του πρώην υπουργού Ενικής Άμυνας Γιάννου Παπαντωνίου, επιβεβαίωσε μεν τις αρχικές πληροφορίες του «Βήματος» ότι ο μάρτυς δεν είναι άλλος από τον Ευάγγελο Βασιλάκο, πρώην Γενικό Διευθυντή Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων, απογοήτευσε δε καθώς βρίθει προσωπικών εκτιμήσεων και υποθέσεων. Ο κ. Βασιλάκος επιφυλάσσει μάλιστα την πιο ασαφή αναφορά για το πρόσωπο του πρώην Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, την οποία και κωδικοποιεί στο τέλος της κατάθεσής του: «Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω αν ο κ. Σημίτης έχει δωροδοκηθεί για την συγκεκριμένη προμήθεια, αλλά θεωρώ αδύνατον να μην έχει ενημερωθεί για τις παράνομες πληρωμές της σύιιβασης C4από τον Χριστοφοράκο».

Απουσία σοβαρών στοιχείων, ο κ. Βασιλάκος τονίζει σε άλλο σημείο:

«Η προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι ο κ. Σημίτης γνώριζε και γνωρίζει για παράνομες πληρωμές στην προμήθεια του C4I, ιδίως προς τον τότε Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. ΙΙαπαντωνίου. Είναι αφέλεια να θεωρεί κάποιος ότι οι πρωθυπουργοί της χώρας δεν γνωρίζουν για το αν δωροδοκούνται οι Υπουργοί Άμυνάς τους. Η γνώση τους αυτή δε, περιέρχεται σε αυτούς από αυτούς που δωροδοκούν τους υπουργούς. Ο κ. Σημίτης γνώριζε, όπως και όλοι οι κατοπινο πρωθυπουργοί γνώριζαν και γνωρίζουν για τη διαφθορά που επικρατεί στους εξοπλισμούς του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας ακόμη και σήμερα».

Ο ίδιος προσδιορίζει τις παράνομες πληρωμές ως εξής: «Η διαφορά των 18.000.000 € που αναφέρεται στη SIEMENS, κατά τη γνώμη μου, αποτελεί ποσό που θα μπορούσε να διατεθεί για παράνομες πληρωμές, ακόμα κι αν υποτεθεί ότι τα προγράμματα αντισταθμιστικών ωφελημάτων δεν ήταν υπερκοστολογημένα».

Σε μια πλήρως αντιφατική και μάλλον αφ’ υψηλού ανάλυση, χωρίς αποδείξεις, ο κ. Βασιλάκος τονίζει: «Θεωρώ αφελή τον οποιονδήποτε θεωρεί ότι πολιτικά πρόσωπα δεν χρηματίστηκαν για οποιαδήποτε εξοπλιστική προμήθεια. Δεν μπορώ να γνωρίζω ποσά ή τον τρόπο με τον οποίον χρηματίστηκαν συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα, αλλά θεωρώ αδύνατον πρώτον να μην γνώριζαν ότι υπήρχαν παράνομες πληρωμές και δεύτερον μου είναι δύσκολο να συγκεράσω συγκεκριμένες πολιτικές αποφάσεις και ενέργειες με οικονομικά μεγέθη».

Αναφερόμενος σε άλλο σημείο σε οικονομικά στοιχεία, αναπτύσσει πάλι προσωπική θεωρία: «θεωρώ ότι είναι αδύνατον για έναν σώφρονα άνθρωπο, πόσο μάλλον για έναν Πρωθυπουργό και Υπουργούς, να μην περνάει έστω από το μυαλό τους ότι τα προσφερόμενα ποσά είναι υπερκοστολογημένα για να συμπεριλάβουν το κόστος παράνομων πληρωμών».

Παραλληλίζει δε τους εκάστοτε υπουργούς Εθνικής Άμυνας με επιχειρηματίες. «Είμαι σε θέση να γνωρίζω ότι ειδικά οι Υπουργοί Εθνικής Άμυνας διακατέχονται από την νοοτροπία του επιχειρηματία. Δηλαδή, θεωρούν ότι αφού από την υπογραφή τους σε μία σύμβαση μία εταιρεία ή ένας επιχειρηματίας αποκομίζει κέρδη εκατομμυρίων ευρώ θεωρούν ότι πρέπει και αυτοί να πάρουν ένα κομμάτι αυτών των κερδών».

Η κατάθεση του μάρτυρα