Ξεκίνησε η συνεδρίαση της Ιεραρχίας εν μέσω αντιδράσεων από κληρικούς και εκκλησιαστικούς κύκλους για την συμφωνία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Ιερωνύμου με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα για την Συνταγματική Αναθεώρηση, τη μισθοδοσία κληρικών και την εκκλησιαστική περιουσία.

Κατά τη διάρκειά της Συνόδου, ο Αρχιεπίσκοπος θα πραγματοποιήσει εισήγηση με θέμα «Ενημέρωσις περί προτάσεως υπό της Ελληνικής Κυβερνήσεως επί του θέματος της Εκκλησιαστικής Περιουσίας», θα ενημερώσει τα μέλη της Συνόδου για το περιεχόμενο και τη σημασία της κατ’ αρχήν συμφωνίας και εν συνεχεία θα ακολουθήσει συζήτηση επί της εισηγήσεως, προκειμένου να διαμορφωθούν τελικά οι θέσεις της Εκκλησίας από τους 82 Αρχιερείς της.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, οι Αρχιερείς δεν αναμένεται να στραφούν κατά του Αρχιεπισκόπου, ο οποίος έχει δηλώσει ότι δεν θα κάνει τίποτα χωρίς τη σύμφωνη γνώμη τους. Επίσης, ο κ. Ιερώνυμος αναμένεται να παραπέμψει το θέμα σε ειδική Σύνοδο για βελτιωτικές τροποποιήσεις και συζητήσεις.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Καθημερινή», ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών στην εισήγησή του θα επιχειρήσει να λύσει τις απορίες των μητροπολιτών, πολλοί εκ των οποίων έχουν εκδηλώσει ανοικτά τη διαφωνία τους οι κληρικοί να πάψουν να είναι δημόσιοι υπάλληλοι και να μισθοδοτούνται ευθέως από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Παράλληλα, ο κ. Ιερώνυμος στοχεύει να προτείνει τη συγκρότηση επιτροπής για τη διενέργεια διαλόγου επί των σημείων της συμφωνίας, καθώς, εκτός από τη μισθοδοσία των κληρικών, στη συμφωνία Κράτους – Πολιτείας περιλαμβάνονται η πρόβλεψη για θρησκευτική ουδετερότητα και η αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο διάλογος δεν θα έχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα λήξης, και δεν αποκλείεται η κλεψύδρα να αδειάσει μετά τη διενέργεια των εθνικών εκλογών.

Ωστόσο, η επιλογή της σύστασης επιτροπής, με δεδομένη και τη συχνή «εργαλειοποίηση» του διαλόγου για να μη ληφθούν δύσκολες πολιτικές αποφάσεις, έχει δημιουργήσει σε μερίδα της Ιεραρχίας την πεποίθηση ότι ο κ. Ιερώνυμος προχωρά σε ελιγμό με στόχο να αποφύγει την απόρριψη της συμφωνίας από την πλειοψηφία της Ιεραρχίας.

Οι αντιδράσεις το προηγούμενο διάστημα ήταν έντονες, καθώς σημαντικός αριθμός μητροπολιτών έχει ταχθεί εμφανώς κατά του προσχεδίου της συμφωνίας. Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση του μητροπολίτη Πειραιώς Σεραφείμ, ο οποίος είπε ότι «δεν μπορεί να περάσει από κάθε εχέφρονα άνθρωπο που σέβεται τον εαυτό του», προσθέτοντας ότι «δεν το θεωρώ καθόλου δεδομένο ότι θα περάσει από την Ιεραρχία».

Από την πλευρά του, ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος επέκρινε τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και την συμφωνία που έκανε με τον πρωθυπουργό λέγοντας ότι «κόστισε πάρα πολύ στον Μακαριώτατο αυτή η κίνηση. Λυπάμαι που εκτέθηκε και αποδοκιμάζεται ο Αρχιεπίσκοπος, για μια συναλλαγή την οποία επιχείρησε με τον κ. πρωθυπουργό. Εγώ λυπούμαι γι’ αυτό γιατί ανήκουμε στην ίδια γενιά και δεν θέλουμε ένας αρχιεπίσκοπος -και για το αξίωμά του και για τα όσα έχει προσφέρει στην Εκκλησία- σε μια στιγμή να εκτίθεται και να αποδοκιμάζεται για μια συναλλαγή την οποία επιχείρησε να κάνει μαζί με τον κ. πρωθυπουργό. Αυτό δεν είναι ωραίο πράγμα, γιατί όλοι οι πολίτες -άνδρες, γυναίκες, αλλά ιδιαίτερα εκείνοι που ασκούν μεγάλα και βαριά λειτουργήματα- δεν πρέπει ποτέ να πέφτουν στη συνείδηση των πολιτών, διότι αυτό κάνει ζημιά στην ίδια την κοινωνία μας».