Τροπολογία για την διαδικασία έκδοσης οικοδομικής άδειας ανακατασκευής ή επισκευής πυρόπληκτων κτισμάτων στις περιοχές της Αττικής που επλήγησαν τον περασμένο Ιούλιο, κατέθεσε το υπουργείο Περιβάλλοντος. Προβλέπεται ότι για την έκδοση των εν λόγω οικοδομικών αδειών, απαιτείται η έκδοση βεβαίωσης από την οικεία δασική υπηρεσία μη υπαγωγής της έκτασης στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας.

Όπως διευκρινίζεται, η βεβαίωση αυτή εκδίδεται στις περιπτώσεις έκτασης που:

* χαρακτηρίζεται ως μη δασική στον θεωρημένο δασικό χάρτη των πυρόπληκτων περιοχών, είτε αυτή περιλαμβάνεται στον αναρτημένο δασικό χάρτη είτε έχει εξαιρεθεί της ανάρτησης βάσει του άρθρου 23 του ν/3889/2010.

* στον θεωρημένο δασικό χάρτη των συγκεκριμένων περιοχών προσδιορίζεται ως μη διεπόμενη από τις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας βάσει αεροφωτογραφιών, είτε έχει εξαιρεθεί της ανάρτησης είτε περιλαμβάνεται στον αναρτημένο δασικό χάρτη και έχει εκδοθεί για τα κτίρια που έχουν ανεγερθεί επί αυτής της έκτασης οικοδομική άδεια.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελλο, στόχος της ρύθμισης αυτής είναι η επίσπευση των διαδικασιών από τις δασικές υπηρεσίες: «Όσοι έχουν κατοικία εκτός δασικής τοποθεσίας μπορούν να πάρουν άμεσα άδεια και σε εκτός σχεδίου περιοχή, γιατί υπάρχει αναρτημένος ο δασικός χάρτης. Ενώ, όποιος είναι σε έκταση παλαιότερης δασικής χρήσης (και τώρα άλλης χρήσης) μπορεί να υποβάλει στη Δασική Υπηρεσία το έγγραφο που είχε και να προχωρήσει», σημείωσε.