Ένα σπανιότατο ροζ διαμάντι λόγω του βάρους του, του χρώματός του και της καθαρότητάς του μπορεί να καταρρίψει το ρεκόρ τιμής ανά καράτι για μια πέτρα αυτού του χρώματος στη δημοπρασία του αργότερα σήμερα στη Γενεύη, με τους εκτιμητές να αναμένουν η τιμή πώλησης να φθάσει έως τα 50 εκατομμύρια δολάρια (44,1 εκατομμύρια ευρώ).

«Το βάρος του είναι 18,96 καράτια ακριβώς. Όταν γνωρίζουμε ότι τα περισσότερα ροζ διαμάντια ζυγίζουν λιγότερο από ένα καράτι, τότε μιλάμε για ένα βάρος πολύ μεγάλο», εξήγησε ο Ζαν-Μαρκ Λινέλ, διεθνής ειδικός για τα κοσμήματα στον οίκο Christie’s.

Το διαμάντι «Pink Legacy» όπως ονομάζεται, σε έντονο βαθύ ροζ χρώμα, κατατάσσεται στην κατηγορία «fancy vivid», την υψηλότερη στην κλίμακα που χρησιμοποιείται για τα έγχρωμα διαμάντια. Τα διαμάντια «fancy vivid» βάρους άνω 10 καρατίων είναι σχεδόν άγνωστα στις αίθουσες δημοπρασιών, καθώς μόλις τέσσερα ροζ διαμάντια «fancy vivid» έχουν βγει στο σφυρί σε δημοπρασία, σύμφωνα με τον οίκο Κρίστις.

Το «Pink Legacy» ανήκει επίσης στα λεγόμενα τύπου ΙΙ διαμάντια που σημαίνει ότι περιέχει ελάχιστα ή καθόλου ίχνη αζώτου, κάτι που αντιπροσωπεύει λιγότερο από το 2% όλων των διαμαντιών, σύμφωνα με τους ειδικούς. Τα διαμάντια αυτού του τύπου ανήκουν στα πιο καθαρά από χημικής σύστασης και έχουν συχνά «μια εξαιρετική διαφάνεια και λάμψη», αναφέρει ο Κρίστις.

Το «Pink Legacy», μεγέθους εντελώς κλασικού, ανήκε επί δεκαετίες στην οικογένεια Οπενχάιμερ, η οποία διηύθυνε για δεκαετίες την εξορυκτική εταιρία De Beers, εξηγεί ο Christie’s, που δεν θέλει να αποκαλύψει το όνομα του σημερινού ιδιοκτήτη του. Το διαμάντι που προέρχεται από τα ορυχεία της Νότιας Αφρικής ανακαλύφθηκε πριν από σχεδόν έναν αιώνα, η κοπή του έγινε πριν από πολύ καιρό, πιθανόν τη δεκαετία του 1920 και έκτοτε δεν ξανακόπηκε. Η αξία του εκτιμάται μεταξύ 30 και 50 εκατομμυρίων δολαρίων (μεταξύ 26,5 και 44,1 εκατ. ευρώ).

«Πρέπει να ξέρουμε ότι το συγκεκριμένο διαμάντι είναι πράγματι εξαιρετικό και πιθανόν το ωραιότερο που παρουσιάζεται ποτέ σε δημοπρασία. Συνεπώς, υπάρχουν λόγοι κάθε ελπίδα να ευοδωθεί στην πώληση αυτής της πολύτιμης πέτρας σήμερα», τόνισε ο Λινέλ.