Συνάντηση με τον  τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε την Τετάρτη στην Άγκυρα, ο αμερικανός Υουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, έπειτα από συνομιλίες με τον βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας και τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν αναφορικά με την εξαφάνιση του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι.

Η συνάντηση Πομπέο -Ερντογάν πραγματοποιήθηκε στο αεροδρόμιο Εσενμπόγκα της Άγκυρας, λίγο πριν την αναχώρηση του δεύτερου για τη Μόλδοβα και διήρκεσε 40 λεπτά χωρίς να ανακοινωθεί τι ειπώθηκε.

Ο Μ. Τσαβούσογλου από την πλευρά του μετά τις συνομιλίες με τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας δήλωσε ότι οι τουρκικές αρχές ευελπιστούν να εισέλθουν στην κατοικία του σαουδάραβα προξένου στην Κωνσταντινούπολη εντός της ημέρας.

Μιλώντας από το αεροδρόμιο της Άγκυρας ο τούρκος υπουργός χαρακτήρισε τις συνομιλίες με τον αμερικανό ομόλογό του «αποτελεσματικές».

Οι συναντήσεις Πομπέο με τους σαουδάραβες

Μετά τις συναντήσεις του με τον σαουδάραβα βασιλιά και με τον πρίγκιπα διάδοχο, ο αμερικανός υπουργός δήλωσε στους δημοσιογράφους χθες Τρίτη ότι το Ριάντ έχει δεσμευτεί στη διεξαγωγή μια ολοκληρωμένης έρευνας σε σχέση με την εξαφάνιση του Κασόγκι πριν από δύο εβδομάδες.

«Στην καθεμία από αυτές τις συναντήσεις τους υπογράμμισα τη σημασία να διεξαχθεί μια ολοκληρωμένη έρευνα για την εξαφάνιση του Τζαμάλ Κασόγκι και υποσχέθηκαν ότι θα το πράξουν. Είπαν ότι θα είναι μια ενδελεχής, ολοκληρωμένη και διαφανής έρευνα. Άφησαν να εννοηθεί ότι αντιλαμβάνονται ότι, αν το κάνουν γρήγορα, θα μπορούν να ξεκινήσουν να απαντούν σε σοβαρά ερωτήματα».

Κληθείς να απαντήσει σε ερώτηση αν οι συνομιλητές του γνώριζαν αν ο Κασόγκι ζει ή είναι νεκρός, ο Πομπέο απάντησε: «Δεν συζήτησαν καθόλου για αυτά».

Νωρίτερα ο πρόεδρος Τραμπ με μήνυμά του στο Twitter είχε αναφέρει ότι ο πρίγκιπας Μοχάμεντ αρνήθηκε πως γνώριζε τι συνέβη στο προξενείο.

«Νομίζω ότι θα πρέπει πρώτα να μάθουμε τι συνέβη. Πάλι τα ίδια με αυτό το «ένοχος μέχρι αποδείξεως του εναντίου». Δεν μ» αρέσει αυτό», δήλωσε ο Τραμπ σε συνέντευξή του στο Associated Press.

Ο MbS (από τα αρχικά του ονόματός του Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν) έχει στενές σχέσεις με την κυβέρνηση Τραμπ και παρουσιάζει τον εαυτό του ως τον εκπρόσωπο μιας νέας, σύγχρονης Σαουδικής Αραβίας απομακρύνοντας την οικονομία της χώρας από την εξάρτιση από το πετρέλαιο και προχωρώντας σε κάποιες κοινωνικές αλλαγές.

Αλλά οι επικρίσεις αυξάνονται για κάποιες από τις αποφάσεις του περιλαλμαβομένης της ανάμειξης του Ριάντ στον πόλεμο στην Υεμένη, της σύλληψης ακτιβιστριών και της διένεξης με τον Καναδά.

Μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου, ανάμεσά τους και κάποιοι από το κυβερνητικό στρατόπεδο των Ρεπουμπλικανών, έχουν ενώσει τις φωνές τους στις ΗΠΑ ζητώντας απαντήσεις και πράξεις σε σχέση με την εξαφάνιση του δημοσιογράφου, ο οποίος ήταν κάτοικος των ΗΠΑ– έχοντας εγκατασταθεί τον προηγούμενο χρόνο εκεί φοβούμενος αντίποινα λόγω των απόψεών του– και αρθρογράφος της Washington Post.

Ο γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκρέιαμ, ένας ρεπουμπλικανός στενός σύμμαχος του Τραμπ, αποκάλεσε τον Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, «οδοστρωτήρα» και τον κατηγόρησε ότι διέταξε την δολοφονία του Κασόγκι.

Παρά τις ανησυχίες της Δύσης για την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το Ριάντ, ο Τραμπ εξακολουθεί να δηλώνει απρόθυμος να αποσύρει την χώρα του από συμφωνίες για πωλήσεις όπλων με το Ριάντ.

Ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν σκοπεύει να συμμετάσχει σε μια διάσκεψη επενδυτών στο Ριάντ την επόμενη εβδομάδα, την αποκαλούμενη «Νταβός της ερήμου». Πριν από λίγο, ο επικεφαλής της γαλλικής τράπεζας Societe Generale ακύρωσε την συμμετοχή του, κάτι που έχουν πράξει πολλοί άλλοι πριν από αυτόν, όπως η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Η Σαουδική Αραβία έχει δηλώσει ότι θα απαντήσει με αντίμετρα σε τυχόν πιέσεις ή οικονομικές κυρώσεις εις βάρος της λόγω της υπόθεσης Κασόγκι.