Πληθαίνουν τα ερωτήματα σχετικά με την εξαγορά της σκοπιανής εταιρείας εμπορίας ηλεκτρισμού EDS από τη ΔΕΗ έναντι 4,8 εκατ. ευρώ καθώς η δημοσιοποίηση του ισολογισμού της δείχνει ότι πρόκειται για μια προβληματική επιχείρηση.
Η EDS ανήκει στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ζάεφ, επιχειρηματία κ. Κότσο Ανγκιούσεφ και η εξαγορά είχε ανακοινωθεί 2 μήνες πριν τη συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με τη Σκοπιανή για το «Μακεδονικό». Τότε είχαν τεθεί ερωτήματα από την αντιπολίτευση για το σκοπό της εξαγοράς από τη ΔΕΗ, η οποία αντιμετώπιζε  τα γνωστά δικά της προβλήματα ενώ η κριτική είχε εστιαστεί στο πρόσωπο του πωλητή και στη χρονική συγκυρία ολοκλήρωσης της συναλλαγής που όπως προαναφέρθηκε έγινε λίγο πριν τη συμφωνία των Πρεσπών. Η απάντηση της ΔΕΗ ήταν ότι το τίμημα προήλθε ύστερα από αποτίμηση ανεξάρτητου εκτιμητή και είχε εγκριθεί από τη γενική συνέλευση.
Σήμερα όμως που είδε το φως της δημοσιότητας ο ισολογισμός της EDS, η διοίκηση της ΔΕΗ θα πρέπει να δώσει επαρκείς εξηγήσεις για πιο λόγο προχώρησε σε αυτή την εξαγορά αφού τα στοιχεία του ισολογισμού δεν δείχνουν μια υγιή εταιρεία.
Η EDS το 2017 είχε αρνητική καθαρή θέση 900.000 ευρώ, περισσότερα έξοδα από έσοδα, ζημιές 5,33 εκατ. ευρώ, και υποχρεώσεις 18,4 εκατ ευρώ. Το σύνολο της συγκεκριμένης αγοράς στη γείτονα χώρα ανέρχεται στα 775 εκατ. ευρώ και η EDS κατέχει μερίδιο 11,2%. Αλήθεια τι είδε η ΔΕΗ σε αυτή την εταιρεία και αποφάσισε να κάνει την παραπάνω εκταμίευση; Θα πρέπει η διοίκηση να ανοίξει τα χαρτιά της και να αποκαλύψει πτυχές της συμφωνίας που η αγορά δεν γνωρίζει και οι οποίες να δικαιολογούν το τίμημα. Μια εικασία είναι ότι η εταιρεία έχει περιθώριο να βελτιώσει τη θέση της στην αγορά και κατ΄ επέκταση τα οικονομικά της μεγέθη. Αλλά και για αυτή την εκδοχή  η ΔΕΗ θα πρέπει να καταθέσει ιστορικά στοιχεία εξέλιξης των συμβάσεων της EDS και κυρίως νέα συμβόλαια προμήθειας, εφόσον υπάρχουν.

Οι πρώτες αντιδράσεις

Με αφορμή τα οικονομικά στοιχεία της EDS  η  Εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Ευρωβουλευτής κυρία Μαρία Σπυράκη, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Την ώρα που οι Έλληνες ακριβοπληρώνουν τη Δ.Ε.Η.  που καταρρέει, η κυβέρνηση την υποχρέωσε να εξαγοράσει έναντι 4,8 εκατ. ευρώ μια σκοπιανή εταιρεία ηλεκτρισμού που πέρυσι εμφάνισε ζημιές ύψους 5,4 εκατ. ευρώ.
Επιπλέον ερωτήματα προκαλεί ότι αυτή η εταιρεία ανήκει στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης των Σκοπίων.
Η κυβέρνηση οφείλει να απαντήσει άμεσα με ποια σκοπιμότητα και ποια κριτήρια επέλεξε να εξαγοράσει μια προβληματική επιχείρηση στα Σκόπια και, κυρίως, πώς αιτιολογεί το τίμημα».
Γ. Μανιάτης: Προκλητική η εξαγορά από τη ΔΕΗ

Ο Βουλευτής ΔΗ.ΣΥ,  Γ. Μανιάτης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Αρνητική πιστωτική ικανότητα, το 40% των ζημιών του κλάδου με μόλις 11% του τζίρου και πάγια μόλις 600.000 δηνάρια, δηλ. ουσιαστικά μηδενική αξία, αποκαλύπτεται ότι είναι τα στοιχεία της εταιρείας του αντιπροέδρου του Ζάεφ, που εξαγόρασε η ΔΕΗ έναντι 5.000.000 €. Ουσιαστικά, μια εταιρεία μηδενικής αξίας, με τα χρήματα να καταλήγουν, όχι στον μητρικό όμιλο της EDS, αλλά στον προσωπικό λογαριασμό του αντιπροέδρου και στενού φίλου του πρωθυπουργού, Ζάεφ, Κότσο Ανγκιούσεφ.

Πριν ένα μήνα, με ερώτησή μου στους κ.κ. Ε. Τσακαλώτο και Γ. Σταθάκη, ρωτούσα ποιος εισηγήθηκε στο Δ.Σ. της ΔΕΗ τη συγκεκριμένη απόφαση καθώς και τα κριτήρια εξαγοράς. 

Σήμερα, στην απάντησή του, ο κ. Γ. Χουλιαράκης μου απαντά ότι είναι αναρμόδιος να απαντήσει, παρά το γεγονός ότι η Γενική Συνέλευση της ΔΕΗ, δηλ. ο βασικός μέτοχος του 51%, κ Γ. Χουλιαράκης ως Αν. Υπουργός Οικονομικών, έχει εγκρίνει την απόφαση της ΔΕΗ. Τώρα αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή. 

Αντίστοιχα, ο κ. Γ. Σταθάκης απαντά ότι η πρόταση εξαγοράς έγινε από τη θυγατρική της ΔΕΗ στην Αλβανία (!!!), πριν τη Συμφωνία των Πρεσπών και βεβαίως, ότι έχει την έγκριση του Υπουργείου Οικονομικών. 

Το αξιοπερίεργο (;) της απάντησης του κ Γ. Σταθάκη, είναι ότι οι οίκοι που έκαναν τις διαπραγματεύσεις και τις διαγωνιστικές διαδικασίες με τον κ. Ανγκιούσεφ, ολοκλήρωσαν το έργο τους τον Απρίλιο του 2018, αλλά η εισήγηση στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ έγινε στις 05.2.2018, και η απόφαση εξαγοράς από το Δ.Σ. πάρθηκε την αμέσως επόμενη μέρα, στις 06.2.2018, δηλ. 2  τουλάχιστον μήνες πριν την ολοκλήρωση των νομικών, οικονομικών και φορολογικών διερευνήσεων της εξαγοράς.

Καταθέτω σήμερα στη Βουλή νέα ερώτηση, προκειμένου να δοθούν στη δημοσιότητα όλα τα σχετικά έγγραφα για τη λήψη της απόφασης».

Tι είχε απαντήσει ο κ. Γιώργος Σταθάκης στον κ. Μανιάτη στις 28 Σεπτεμβρίου

«Η εξαγορά της EDS είναι απολύτως θεµιτή και έγινε στο πλαίσιο ισχυροποίησης της ∆ΕΗ στην περιφερειακή αγορά ηλεκτρισµού. Πρόκειται ακόµη για ένα παλαιότερο θέµα το οποίο ανακινεί η Νέα ∆ηµοκρατία στην προσπάθειά της να δηµιουργήσει κλίµα. Η ∆ΕΗ είναι µία εταιρεία εισηγµένη στο Χρηµατιστήριο, στις επενδυτικές επιλογές της οποίας δεν παρεµβαίνει η Κυβέρνηση. Ακόµη, η εν λόγω εξαγορά έχει την έγκριση της Γενικής Συνέλευσης της εταιρείας. Σας γνωρίσουµε ότι σύµφωνα µε ενηµέρωση που λάβαµε από τη ∆ΕΗ, η εταιρεία εξετάζει τις επιχειρηµατικές ευκαιρίες που ανακύπτουν στην ευρύτερη περιοχή. Ενδεικτικά, γίνεται αναφορά στη συµµετοχή της, το 2017, σε διεθνείς διαγωνισµούς για την ιδιωτικοποίηση δύο υδροηλεκτρικών σταθµών στην Τουρκία, χωρίς να αναδειχθεί τελικά πλειοδότης. Η ∆ΕΗ εξετάζει ακόµη αντίστοιχη εξαγορά υδροηλεκτρικού σταθµού στην Αλβανία, διαδικασία που δεν έχει ακόµη ολοκληρωθεί, καθώς και τη συµµετοχή της σε ανάλογα έργα σε Βοσνία-Ερζεγοβίνη και Κόσοβο. Η εξαγορά της EDS προέκυψε µετά από σχετική πρόταση της θυγατρικής της ∆ΕΗ στην Αλβανία, τον Σεπτέµβριο του 2017. Οι συζητήσεις µε τον ιδιοκτήτη και οι σχετικές διαπραγµατεύσεις µε τις αναγκαίες νοµικές, οικονοµικές, φορολογικές και άλλες διερευνήσεις (due diligence) έγιναν από έγκριτους οίκους που επελέγησαν µε διαγωνιστικές διαδικασίες, οι οποίες ολοκληρώθηκαν τον Απρίλιο του 2018. Η σχετική εισήγηση στο ∆ιοικητικό Συµβούλιο έγινε στις 05.02.2018, από την αρµόδια Γενική ∆ιεύθυνση Εταιρικής Ανάπτυξης και µε τη σύµφωνη γνώµη όλων των συναρµόδιων υπηρεσιών (Γενική ∆ιεύθυνση Οικονοµικών, Νοµική Υπηρεσία, Υπηρεσία Ελέγχου κλπ.). Η Απόφαση έγκρισης της εξαγοράς έγινε από το ∆ιοικητικό Συµβούλιο στις 06.02.2018. Αν και η σχετική εισήγηση δεν µπορεί να χορηγηθεί, δύναται ωστόσο ο ερωτών Βουλευτής να τη µελετήσει στα γραφεία της εταιρείας. 2 Στη συνέχεια, στις 13.04.2018, το ∆ιοικητικό Συµβούλιο αποφάσισε οµόφωνα την έγκριση εξαγοράς των εταιρικών µεριδίων της εταιρείας EDS.

Και η σημερινή απάντηση του αναπληρωτή υπουργού οικονομικών κ. Γ. Χουλιαράκη σε νέα ερώτηση του κ. Μανιάτη

Σχετικά με την υπ΄ αριθμ. πρωτ. 1307/102/6.9.18 ερώτηση & ΑΚΕ Σε απάντηση της υπ΄ αριθμ. πρωτ. 1307/102/6.9.18 ερώτησης & ΑΚΕ, που κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Γ. Μανιάτης, σας γνωρίζουμε ότι αρμόδιο να σας απαντήσει είναι το συνερωτώμενο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.