Ενταση μεταξύ Οικουμενικού Πατριαρχείου και Πατριαρχείου Μόσχας

Το Φανάρι παραχώρησε το αυτοκέφαλο στην Εκκλησία της Ουκρανίας

Στα άκρα έχουν οδηγηθεί οι σχέσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου με το Πατριαρχείο της Μόσχας με αφορμή την παραχώρηση από το Φανάρι του αυτοκέφαλου καθεστώτος στην Εκκλησία της Ουκρανίας.

Μετά την απόφαση του Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσσιών Κυρίλλου να μην μνημονεύει πλέον τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και η Ρωσική Εκκλησία να μη συμμετάσχει πλέον όπου θα προΐστανται εκπρόσωποι του Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης, έντονη είναι και η αντίδραση εκ μέρους της Ουκρανίας.

Η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία (Πατριαρχείο Μόσχας) καλεί τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο να μην επεμβαίνει στις εσωτερικές της υποθέσεις και να μην παραβιάζει την εδαφική κυριαρχία, όπως ορίζεται από το κανονικό δίκαιο.

Παράλληλα, έλαβε την απόφαση να αναστείλει τα συλλείτουργα με τους ιεράρχες του Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση μετά τη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου που έλαβε χώρα στη Λαύρα του Κιέβου.

«Η Σύνοδος της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας κάλεσε τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο της Κωνσταντινούπολης να σταματήσει να επεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και να μην παραβιάζει το κανονικό της έδαφος. Οι επίσκοποι της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας καλούνται να αναστείλουν τα συλλείτουργα με ιεράρχες του Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης» αναφέρει η ανακοίνωση.

Σημειώνεται πως το Οικουμενικό Πατριαρχείο αποφάσισε να αναγνωριστεί ως Αυτοκέφαλη Εκκλησία η «Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία-Πατριαρχείο Κιέβου», ενώ στην Ουκρανία υπάρχει η «Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία» υπό την πνευματική δικαιοδοσία του Πατριαρχείου Μόσχας, το οποίο θεωρεί την πρώτη σχισματική.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
  • Πάσχα στο χωριό; Κατά την τακτική ενημέρωση για την πανδημία, η κυρία Κοτανίδου εξέφρασε την ελπίδα ότι φέτος το Πάσχα ίσως να... ΒΗΜΑτοδότης |
Σίβυλλα
  • Ταπεινά τσιπς αντί για χαβιάρι… Οι προμήθειες στη βίλα καταστράφηκαν από τις διακοπές ρεύματος και η snob, κακομαθημένη οικοδέσποινα αναγκάστηκε, για να χορτάσει την...
Helios Kiosk