Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να ελέγχουν τον λογαριασμό τους πριν πληρώσουν οποιονδήποτε φόρο

Χιλιάδες φορολογούμενοι που έχουν λάβει πιστωτικό εκκαθαριστικό σημείωμα για τις φορολογικές δηλώσεις δεν θα εισπράξουν τις επιστροφές φόρου που θα αναγράφουν τα σημειώματα. Και αυτό διότι η εφορία προχώρησε σε συμψηφισμό με το ποσό του ΕΝΦΙΑ που βεβαιώθηκε.

Όμως οι φορολογούμενοι με την κίνηση αυτή χάνουν το δικαίωμα που έχουν να πληρώσουν το ποσό του ΕΝΦΙΑ σε 5 μηνιαίες δόσεις.

Η «παγίδα»

Και δεν είναι μόνο αυτό. Χιλιάδες φορολογούμενοι «πέφτουν» και σε μια «παγίδα». Προχωρούν στη πληρωμή του ΕΝΦΙΑ χωρίς να γνωρίζουν ότι η εφορία έχει ήδη κάνει συμψηφισμό της επιστροφής του φόρου εισοδήματος με τον ΕΝΦΙΑ. Με αποτέλεσμα να έχουν πληρώσει δύο φορές τον φόρο ακινήτου.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 η διευθύντρια Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Σοφία Σεχπερίδου συνέστησε στους φορολογούμενους να είναι προσεκτικοί στο e-mail που θα λάβουν ή έχουν λάβει ώστε να βλέπουν ποια είναι η δόση τους ή ολόκληρο το υπόλοιπο ή αν έχει συμψηφιστεί κάποιο ποσό πριν κάνουν κάποια πληρωμή.

Ο κάθε πολίτης θα πρέπει πριν προβεί σε οποιαδήποτε οφειλή να μπαίνει στην εφαρμογή της προσωποποιημένης πληροφόρησης πως έχει διαμορφωθεί το χρέος του, πόσα είναι τα χρήματα που πρέπει να πληρώσει.

Οι φορολογούμενοι πρέπει να βλέπουν τα e-mail τους και να γνωρίζουν πριν πληρώσουν αν έγινε συμψηφισμός και πόσα χρήματα αφαιρέθηκαν για να μην βρεθούν προ εκπλήξεων.

Σε κάθε περίπτωση η Διευθύντρια Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της ΑΑΔΕ διευκρίνισε ότι το επιπλέον ποσό που βάζει κάποιος αγνοώντας ότι έχει γίνει συμψηφισμός δεν χάνεται, αλλά επιστρέφεται είτε υπολογίζεται για το υπόλοιπο της οφειλής.

Σύμφωνα με την κ. Σεχπερίδου «το τελευταίο δεκαήμερο έχουμε πραγματοποιήσει περίπου 400.000 συμψηφισμούς με επιστροφές φόρου εισοδήματος και επιστροφές ΕΝΦΙΑ καθώς είτε με υπερεισπράξεις, δηλαδή πληρωμές που έχουν γίνει είτε μη ορθά είτε χωρίς να υπάρχει χρέος» τόνισε κ. Σεχτερίδου.

Η διευθύντρια Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της ΑΑΔΕ υποστήριξε ότι «το ποσό της επιστροφής συμψηφίζεται με τον ΕΝΦΙΑ» και πρόσθεσε «οι περισσότεροι φορολογούμενοι ανήκουν στην κατηγορία εκείνων όπου οι συμψηφισμοί που έγιναν μείωσαν το ποσό της οφειλής τους».