«Φασαρία για το τίποτα» χαρακτήρισε την καταγγελία του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων σχετικά με τα μνημεία που πέρασαν στο Υπερταμείο, η υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά.

Θέλοντας να υποβαθμίσει το ζήτημα η κυρία Ζορμπά σημείωσε ότι«πρόκειται για νόμο του 2016 που έδινε στο Υπερταμείο το σύνολο των ακινήτων του Δημοσίου με εξαίρεση των κηρυγμένων αρχαιολογικών χώρων, των περιοχών Ramsar κ.λπ».

«Δεν έχω λόγο να αμφισβητώ τη νομική διάταξη του υπουργείου Οικονομικών», τόνισε η υπουργός μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Θέμα 104,6 FM.

Ωστόσο, παραδέχθηκε ότι «κακώς δεν υπήρξε πρόβλεψη να εξαιρεθούν τα μνημεία», προσθέτοντας ότι «πρέπει να δούμε αν είναι κάτι που απειλεί τα μνημεία ή μια χρόνια ασθένεια του υπουργείου να μην έχει κτηματολόγιο».

Αρχαιολόγοι: «Οχι» στη μεταβίβαση των μνημείων στο Υπερταμείο

Υπενθυμίζεται ότι ο Σύλλογος Αρχαιολόγων  ζήτησε από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και την κυβέρνηση «άμεση εξαίρεση μεταβίβασης της κυριότητας και διαχείρισης των μνημείων των Χανίων και άλλων περιοχών της χώρας που περιλαμβάνονται στον μακρύ κατάλογο των 10.119 ακινήτων προς μεταβίβαση στην ΕΤΑΔ ΑΕ (Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου ΑΕ)», καθώς και «την ενημέρωση των αρμόδιων υπηρεσιακών μονάδων και των κατά τόπους Περιφερειακών Υπηρεσιών σχετικά με τα ακίνητα που έχουν συμπεριληφθεί στον κατάλογο της ΕΤΑΔ ΑΕ».

Εντονη ήταν η αντίδραση και των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ενώ σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε η Τομεάρχης Πολιτισμού και Αθλητισμού της Νέας Δημοκρατίας κ. Ολγα Κεφαλογιάννη κάνοντας λόγο για «πολιτικό τερατούργημα των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και ντροπή για τη χώρα».

Κεφαλογιάννη: Ντροπή για τη χώρα η μεταβίβαση αρχαιολογικών χώρων στο Υπερταμείο

Αιχμές κατά Κονιόρδου

Παράλληλα άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει νομοθετική παρέμβαση λέγοντας ότι «θα δούμε αν είναι απαραίτητο να ξεκαθαριστεί». Ζήτησε, δε, «να τοποθετηθεί το ΥΠΟΙΚ που μας διαβεβαιώνει ότι δεν υφίσταται κανένα πρόβλημα και δεν έχω λόγο να το αμφισβητήσω αυτό».

«Υποθέτω ότι η κυρία Κονιόρδου έκανε μια συνεννόηση με το ΥΠΟΙΚ αλλά δεν το ξέρω» πρόσθεσε για τη σύνταξη του καταλόγου το 2016.

«Και ο νόμος και η Βουλή που τον ψήφισε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας που τον υπέγραψε, θεωρώ ότι δεν θα έβαζαν σε δοκιμασία κανένα αρχαιολογικό χώρο και χώρο που ανήκει σε πολιτιστικής κληρονομιά και η οποία προστατεύεται συνταγματικά. Δημιουργήθηκε μια αίσθηση ανασφάλειας. Δεν ξέρω για τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν, υπάρχει ένα κενό με το κτηματολόγιο που δεν ολοκληρώνεται. Εκεί πρέπει να δώσουμε την προσοχή μας γιατί είναι έργο υποδομής» κατέληξε η κυρία Ζορμπά.