Στον Χοακίμ Τσισάνο, πρώην πρόεδρο της Μοζαμβίκης, το βραβείο Δημοκρατίας των Αθηνών

Για τον θεμελιώδη ρόλο του στον τερματισμό του εμφυλίου και τον εκδημοκρατισμό της Μοζαμβίκης τιμήθηκε με το βραβείο δημοκρατίας της πόλης των Αθηνών ο πρώην Πρόεδρός της Χοακίμ Τσισάνο

Ο πρώην Πρόεδρος της Μοζαμβίκης Joaquim Chissano (Α) και Πρόεδρος του ομώνυμου Ιδρύματος, βραβεύεται από το Δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη (Δ) με το Βραβείο Δημοκρατίας της πόλης των Αθηνών σε ειδική τελετή στο Μουσείο της Ακρόπολης

Το Βραβείο Δημοκρατίας της πόλης των Αθηνών απένειμε στον πρώην Πρόεδρο της Μοζαμβίκης, Χοακίμ Αλμπέρτο Τσισάνο, ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης για τον θεμελιώδη ρόλο του στον τερματισμό του εμφυλίου και τον εκδημοκρατισμό της χώρας του.

Με το βραβείο, που δίδεται για τρίτη συνεχή χρονιά, στο πλαίσιο του θεσμού του New York Times Athens Democracy Forum, ο δήμος Αθηναίων τιμά προσωπικότητες για τη συμβολή τους στη δημοκρατία, την ελευθερία και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης κατά την τελετή απονομής στο Μουσείο της Ακρόπολης, τόνισε τη σημασία της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης και της προάσπισης της ελευθερίας του λόγου, ως μηχανισμών που διασφαλίζουν την ακεραιότητα των δημοκρατικών καθεστώτων, ενώ αναφέρθηκε στους σύγχρονους κινδύνους από τους οποίους απειλούνται.

«Σε πολλές περιοχές του κόσμου, βλέπουμε να αναδεικνύονται, μέσα από δημοκρατικές εκλογές, κυβερνήσεις που χρησιμοποιούν την πλειοψηφία τους στο Κοινοβούλιο, προκειμένου να αποδυναμώσουν αυτούς τους θεσμούς», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Καμίνης.

Ο Χοακίμ Τσισάνο, ως Πρόεδρος της Μοζαμβίκης, ηγήθηκε σημαντικών κοινωνικοπολιτικών μεταρρυθμίσεων, με αποκορύφωμα την υιοθέτηση του συντάγματος το 1990, που οδήγησαν τη χώρα στο πολυκομματικό σύστημα και την ανοιχτή αγορά. Το Βραβείο Δημοκρατίας της πόλης των Αθηνών διοργανώνεται από τους «New York Times» σε συνεργασία με το Ταμείο Δημοκρατίας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, την εφημερίδα «Η Καθημερινή» και τον δήμο Αθηναίων.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk