• Αναζήτηση
 • Ακατάλληλο το Κέντρο Υποδοχής προσφύγων στη Μόρια

  «SOS» από την περιφέρεια Βορείου Αιγαίου που διαπιστώνει προβλήματα

  ΤοΒΗΜΑ Team

  «Ακατάλληλο και επικίνδυνο για τη δημόσια Υγεία και το περιβάλλον» χαρακτηρίζει τον χώρο λειτουργίας του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης Προσφύγων στη Μόρια η περιφέρεια Βορείου Αιγαίου η οποία διαπιστώνει μία σειρά από προβλήματα.

  Σύμφωνα με την περιφέρεια, στις αυτοψίες που προηγήθηκαν διαπιστώθηκε ότι ο χώρος είναι ακατάλληλος καθώς:

  –  Στην είσοδο του κέντρου διαπιστώθηκε ανεξέλεγκτη διαρροή λυμάτων , τα οποία οδηγούνται στον παρακείμενο χείμαρρο ανεπεξέργαστα και μέρος από αυτά διοχετεύονται και στο δρόμο. Επιπλέον διαπιστώθηκε διαρροή λυμάτων σε άλλο σημείο του χειμάρρου από σπασμένους αγωγούς αποχωρητηρίων, με αποτέλεσμα να υπάρχει έντονη δυσοσμία και κίνδυνος για τη Δημόσια Υγεία και το Περιβάλλον γενικότερα.

  – Ο χώρος παρουσιάζει συνθήκες συγχρωτισμού (λόγω μεγάλου αριθμού πληθυσμού προσφύγων-μεταναστών) στους χώρους διαμονής τους (έως 15 άτομα στους οικίσκους και έως 150 σε κάθε σκηνή) με κίνδυνο μετάδοσης ασθενειών. Επίσης διαπιστώθηκε έντονη δυσοσμία και ύπαρξη εντόμων υγειονομικής σημασίας (μυγών) λόγω της αδυναμίας επιμελούς καθαριότητα των χώρων διαμονής.

  – Διαπιστώθηκε έντονη δυσοσμία στο χώρο των αποχωρητηρίων, στάσιμα ύδατα και πληθώρα εντόμων υγειονομικής σημασίας (μύγες) με αποτέλεσμα τη δημιουργία ανθυγιεινής κατάστασης.

  – Ο υπαίθριος χώρος παρουσιάζει ρυπαρότητα συνοδευόμενη με πλήθος εντόμων υγειονομικής σημασίας λόγω των απορριμμάτων που υπάρχουν συσσωρευμένα στους κάδους και έξω από αυτούς με αποτέλεσμα έντονη δυσοσμία λόγω σήψης (παρουσία σκουληκιών).

  Η περιφερειάρχης βορείου Αιγαίου αναφέρει ότι δίνεται προθεσμία 30 ημερών προκειμένου να αποκατασταθούν τα προβλήματα στο Κέντρο Υποδοχής Προσφύγων. Σε διαφορετική περίπτωση, προσθέτει, «θα προβούμε στην απαγόρευση λειτουργίας του Κέντρου».

  Κοινωνία