• Αναζήτηση
 • Θεσσαλονίκη: Ρατσιστική επίθεση σε δύο προσφυγόπουλα

  Ρατσιστική επίθεση δέχτηκαν το βράδυ της περασμένης Τρίτης δύο ανήλικα προσφυγόπουλα, σύμφωνα με καταγγελία της Κοινωνικής Οργάνωσης Υποστήριξης Νέων «Άρσις».

  ΤοΒΗΜΑ Team
  Παιδιά πρόσφυγες,παιδιά σε απεργία πείνας-σχήμα οξύμωρο-όπως παιδιά που βίωσαν τον πόλεμο.Τα προσφυγόπουλα που έφυγαν για να σωθούν από τους βομβαρδισμούς και είναι εγκλωβισμένα στην χώρα μας,από εχθές βρίσκονται στην πλατεία Συντάγματος μαζί με τους γονείς τους που για 2η ημέρα πραγματοποιούν απεργία πείνας ζητώντας να επαννωθούν με μέλη της οικογένειάς τους που ήδη βρίσκονται σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες. Το παιχνίδι η μόνη διέξοδος για να περάσει η μέρα.Το παιχνίδι το αυτοσχέδιο,που τα κάνει να ξεχνούν το σπίτι που έμεινε πίσω και μια ζωή που θα ξαναστηθεί από την αρχή κάπου αλλού καθώς ο χρόνος περνά σε μια χώρα ενδιάμεσο σταθμό, Πέμπτη 2 Νοεμβρίου 2017 (EUROKINISSI/Ελένη Ρόκου) (File: EV_SYNTAGMA_PAIDIA_PROSFYGES_APERGIA_PEINAS_6.JPG )

  Ρατσιστική επίθεση δέχτηκαν το βράδυ της περασμένης Τρίτης δύο ανήλικα προσφυγόπουλα, σύμφωνα με καταγγελία της Κοινωνικής Οργάνωσης Υποστήριξης Νέων «Άρσις». Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι το περιστατικό σημειώθηκε έξω από τον Ξενώνα Φιλοξενίας της οργάνωσης στο Ωραιόκαστρο, όπου τα δύο αγόρια έπεσαν σε ενέδρα οκτώ-δέκα ατόμων, τα οποία τα προσέγγισαν με καλυμμένα χαρακτηριστικά, ρωτώντας τα «από πού είναι».

  «Μόλις τα παιδιά απάντησαν, δηλώνοντας τη χώρα καταγωγής τους, η ομάδα αυτή, με σαφή και δηλωμένα ρατσιστικά κίνητρα, επιτέθηκε στα παιδιά, χτυπώντας ένα από αυτά στο κεφάλι και το σώμα με ρόπαλα. Το δεύτερο προσφυγόπουλο κατάφερε να απομακρυνθεί από το σημείο, ενώ εκείνο που τραυματίστηκε μεταφέρθηκε άμεσα σε νοσοκομείο. Παράλληλα κλήθηκε η αστυνομία και κινήθηκαν οι νομικές διαδικασίες για το περιστατικό», αναφέρει η ανακοίνωση.

  Η «Άρσις» επισημαίνει ακόμη ότι «τις προηγούμενες μέρες η ίδια, κατά πάσα πιθανότητα, ομάδα ατόμων βρίσκονταν στο σημείο και χειρονομούσε εναντίον άλλων παιδιών που κατευθύνονταν στη δομή».

  «Με πολύ μεγάλη θλίψη είδαμε, πριν κάποια χρόνια, ένα μικρό μέρος της τοπικής κοινωνίας να αντιδρά στην πρόσβαση ανήλικων προσφύγων σε ένα από τα πιο βασικά δικαιώματα του παιδιού: το δικαίωμα στην εκπαίδευση. Με μεγαλύτερη θλίψη είδαμε το περιστατικό που έλαβε χώρα στις 4 Σεπτεμβρίου», τονίζει σε δηλώσεις της η συντονίστρια του Ξενώνα Ίριδα Πανδίρη και εκφράζει τον αποτροπιασμό της. Παράλληλα αναφέρεται σε όσα θετικά έγιναν τα τελευταία χρόνια, στα χαμόγελα που μοιράστηκε η «Άρσις» με τους κατοίκους του Ωραιοκάστρου, στα είδη που δώρισαν για τα παιδιά του ξενώνα, στις γιορτές που έγιναν, στους δασκάλους και τους γείτονες που αγκάλιασαν τα παιδιά.

  Υπενθυμίζεται ότι ο Ξενώνας Φιλοξενίας στο Ωραιόκαστρο δημιουργήθηκε το 2009. Μέσα στα εννέα χρόνια λειτουργίας του έχει φιλοξενήσει εκατοντάδες παιδιά που έφτασαν στην Ελλάδα χωρίς τις οικογένειες τους, βοηθώντας τα να αναπτυχθούν ομαλά και να ενταχθούν στο νέο περιβάλλον.

  Σήμερα, η οργάνωση λειτουργεί επτά ξενώνες, τρεις μεταβατικές δομές και επτά «safe zones» για τη φιλοξενία ασυνόδευτων ανηλίκων, προσφέροντας συνολικά 525 θέσεις φιλοξενίας.

  Κοινωνία
  Σίβυλλα
  Helios Kiosk