Μανιάτικη βεντέτα σε καμένο και έρημο τόπο

Η Ελλάδα εξήλθε υπερηφάνως του προγράμματος διάσωσης και των μνημονίων, αλλά η θέση της στις διεθνείς αγορές, παρά τις γιορτές και τις πανηγύρεις, δεν βελτιώθηκε.

Μανιάτικη βεντέτα σε καμένο και έρημο τόπο | tovima.gr
Η Ελλάδα εξήλθε υπερηφάνως του προγράμματος διάσωσης και των μνημονίων, αλλά η θέση της στις διεθνείς αγορές, παρά τις γιορτές και τις πανηγύρεις, δεν βελτιώθηκε.
Το επιτόκιο των δεκαετών ελληνικών τίτλων παρ’ ότι πρόσκαιρα σημείωσε πτώση σε επίπεδα οριακά μικρότερα του 4% , δεν μπόρεσε να διατηρήσει την πτωτική τάση.
Αντιθέτως ,προϊόντος του χρόνου, η τάση αντιστράφηκε και από καθοδική έγινε ανοδική.
Την Τρίτη, μετά το μεσημέρι, προσέγγιζε το 4,5% και συγκεκριμένα το σχετικό δελτίο έγραφε 4,45%.
Το καταγραφόμενο επιτόκιο είναι υψηλό και προφανέστατα δεν επιτρέπει τη θρυλούμενη, εδώ και καιρό, έξοδο στις αγορές.
Αυτή πλέον, κατά πάσα βεβαιότητα, θα καθυστερήσει και αν επιχειρηθεί θα επιχειρηθεί με τίτλους μικρότερης διάρκειας, πέντε η τριών ετών.
Το δυστύχημα είναι ότι η άνοδος αποτυπώνει τη δυσπιστία των αγορών για τη συνέχεια της ελληνικής προσπάθειας και ιδιαιτέρως την καχυποψία ότι η Ελλάδα δεν θα τα καταφέρει μένοντας μόνη χωρίς την κάλυψη και την προστασία των ευρωπαϊκών προγραμμάτων στήριξης.
Αυτή η καταγραφόμενη δυσπιστία και καχυποψία ενισχύεται προφανέστατα από το γενικότερο πολιτικό κλίμα που τείνει να επικρατήσει στο εσωτερικό της χώρας.
Ας μην αμφιβάλει κανείς ότι το διευρυνόμενο και γενικευόμενο κλίμα παροχολογίας αποτιμάται από τους ξένους, όπως κι αποτιμάται η διαρκώς ενισχυόμενη πόλωση, αυτή η ατμόσφαιρα διχασμού και αντιπαλότητας, που υποβιβάζει τη δημόσια συζήτηση στο επίπεδο μιας αρχέγονης μανιάτικης πολιτικής βεντέτας χωρίς φραγμούς, ενδοιασμούς και επιφυλάξεις.
Οι ξένοι αναλυτές και κατ’ επέκταση οι επενδυτές, θεσμικοί και μη, αντί μιας πανεθνικής προσπάθειας βλέπουν να εξελίσσεται μπροστά στα μάτια τους μια άγονη χωρίς όρια μάχη σε έρημο καμένο τόπο.
Πως να αποτιμηθεί μια τέτοια μάχη, ποιους να εμπνεύσει και ποιους να προσελκύσει;
Μόνο τυχοδιώκτες προφανώς.
Αυτή είναι δυστυχώς η μόνη και πικρή αλήθεια, την οποία μόνο τυφλωμένοι από το μίσος και την προπαγάνδα δεν βλέπουν.
Δεν ταιριάζει αυτό το κλίμα διχασμού και άγονης αντιπαράθεσης με τη μακρόχρονη προσπάθεια του ελληνικού λαού.
Δεν αντιπροσωπεύει τους σκεπτόμενους και σκληρά αγωνιζόμενους με τις δυσκολίες της καθημερινής ζωής έλληνες πολίτες
Αντιθέτως προσβάλλει και υποτιμά τις ατελείωτες θυσίες του ελληνικού λαού και κατά πάσα βεβαιότητα νέα δεινά θα φέρει και τίποτε άλλο.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk