Εκπαιδευτικό αεροσκάφος Τ-2 έπεσε το πρωί στις 8.50, 7ν.μ. βόρεια της Σπάρτης με τους δύο χειριστές να το εγκαταλείπουν και άμεσα σήμανε συναγερμός στην Αεροπορία.

Όπως ανακοίνωσε η Πολεμική Αεροπορία, έχει εντοπιστεί νεκρός ο κυβερνήτης του αεροσκάφους ενώ σώος εντοπίστηκε ο συγκυβερνήτης ο οποίος ωστόσο διακομίσθηκε στο νοσοκομείο της Καλαμάτας.
Το Γεινικό Επιτελείο της Αεροπορίας ανακοίνωσε το όνομα του άτυχου κυβερνήτη, πρόκειται για τον Επισμηναγό Νικόλαο Βασιλείου που εντοπίστηκε νεκρός στην περιοχή πτώσης του αεροσκάφους.
Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση και οι δύο ιπτάμενοι ήταν μεγάλης πτητικής εμπειρίας με γενικό σύνολο περίπου 2.500 ωρών.
Η ανακοίνωση του ΓΕΑ είναι η εξής:
Την Τρίτη 28 Αυγούστου 2018 και ώρα 08:50 , στο πλαίσιο εκπαίδευσης εκπαιδευτή πτήσεων με αεροσκάφος Τ-2 Buckeye, σε ειδική άσκηση (περιδίνηση), πραγματοποιήθηκε εγκατάλειψη 7 ναυτικά μίλια βόρεια της Σπάρτης, με αποτέλεσμα ο μεν συγκυβερνήτης του αεροσκάφους να διασωθεί κάνοντας χρήση αλεξιπτώτου, ενώ ο κυβερνήτης, Επισμηναγός (Ι) Νικόλαος Βασιλείου, εντοπίσθηκε νεκρός στην περιοχή πτώσης του αεροσκάφους.
Οι δύο (2) Ιπτάμενοι ήταν μεγάλης πτητικής εμπειρίας με γενικό σύνολο περίπου 2.500 ωρών.
Το Γενικό Επιτελείο Αεροπορία έχει ορίσει επιτροπή εμπειρογνωμόνων με σκοπό τη διερεύνηση του ατυχήματος.

Αντισμήναρχος (Ι) Ιωάννης Τσιτούμης
Εκπρόσωπος Τύπου ΓΕΑ

Το αεροσκάφος εκτελούσε εκπαιδευτική πτήση και απογειώθηκε από την 120ΠΕΑ, ενώ συνετρίβη το πρωί στο χωριό Κολλίνες, στα σύνορα Αρκαδίας – Λακωνίας, 40 χιλιόμετρα νότια της Τρίπολης.
Σύμφωνα με στοιχεία του ΓΕΑ το Τ-2 Buckeye είναι το μοναδικό εκπαιδευτικό jet της Πολεμικής Αεροπορίας και με αυτό ολοκληρώνουν την εκπαίδευσή τους οι Ίκαροι και οι νέοι Ανθυποσμηναγοί.

Είναι Αμερικάνικης κατασκευής, δικινητήριο εκπαιδευτικό αεροσκάφος.
Η προμήθεια 40 εκπαιδευτικών αυτού του τύπου το 1976 αναμόρφωσε ριζικά το σύστημα αεροπορικής εκπαίδευσης. Οι δυνατότητες του νέου εκπαιδευτικού στην προκεχωρημένη εκπαίδευση και στην εκπαίδευση όπλων δεν μπορούσαν να συγκριθούν με αυτές των Τ-33 που αντικατέστησαν.
Το Τ-2Ε μπορεί να μεταφέρει μέχρι και 3500 lb οπλισμού σε 6 πτερυγικούς φορείς συμπεριλαμβανομένων και ατρακτιδίων πολυβόλων και ρουκετών. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για εκπαίδευση με οπλικό φορτίο, αλλά και να αναλάβει πολεμικό ρόλο αν απαιτηθεί.

Φέρει τρίχρωμη παραλλαγή πράσινου, καφέ και άσπρου.

Στην επιχείρηση συμμετείχαν ένα ελικόπτερο, ένα C-130 και ένα Super Puma με άτομα από τη Μοίρα Ειδικών Επιχειρήσεων Διάσωσης, όπως και οκτώ άτομα της ΕΜΑΚ.

Οι αναφορές λένε ότι ενεργοποιήθηκαν τα δύο εκτινασσόμενα καθίσματα.

Σημειώνεται ότι τον Ιανουάριο του 2018 είχε σημειωθεί ξανά πτώση εκπαιδευτικού αεροσκάφους Τ-2 κοντά στην Καλαμάτα. Και τότε οι χειριστές το είχαν εγκαταλείψει και είχαν εντοπιστεί σώοι λίγο αργότερα από τις δυνάμεις διάσωσης.