Ομάδα δικηγόρων: Δράσεις για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς

Η ομάδα «Δικηγόροι για την ειρήνη, τη δημοκρατία και τη συνεννόηση για τα Βαλκάνια» αναλαμβάνει πρωτοβουλία για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς που κρατούνται για περισσότερες από 160 ημέρες στις φυλακές της Ανδριανούπολης.

Η ομάδα «Δικηγόροι για την ειρήνη, τη δημοκρατία και τη συνεννόηση για τα Βαλκάνια» αναλαμβάνει πρωτοβουλία για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς που κρατούνται για περισσότερες από 160 ημέρες στις φυλακές της Ανδριανούπολης.

Η ομάδα θα αναλάβει να στείλει επιστολή στον Δικηγορικό Σύλλογο Ανδριανούπολης ζητώντας την ενεργοποίηση κάθε νομικού μέσου αλλά και της κοινής γνώμης, όπως ανακοίνωσε σε συνάντηση που είχε με την προϊσταμένη του Γραφείου του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη Κατερίνα Νοτοπούλου, ο δικηγόρος Μανώλης Λαμτζίδης.

Σκοπός της πρωτοβουλίας είναι να οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί να τύχουν δίκαιης μεταχείρισης, ώστε να τους απαγγελθεί σύντομα κατηγορία, να προσαχθούν σε δίκη και, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα, να τους δοθεί η δυνατότητα να επαναπατριστούν στην Ελλάδα.

«Συμφωνήσαμε ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό θέμα και από νομική και από εθνική σκοπιά» είπε ο κ. Λαμτζίδης και γνωστοποίησε ότι ήδη επικοινώνησε με την πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Ορεστιάδας ώστε να υπάρξει συνεννόηση για τις κοινές τους κινήσεις προς την παραπάνω κατεύθυνση.

Πρωτοβουλίες για συνεργασίες μεταξύ των βαλκανικών λαών

Παράλληλα, τα μέλη της ομάδας των δικηγόρων, που δημιουργήθηκε στις αρχές του περασμένου Ιουλίου και ήδη αριθμεί 36 άτομα, εκ των οποίων και μέλη από τη Σερβία, τη Βουλγαρία και την Τουρκία, παρουσίασαν στην κ. Νοτοπούλου τους σχεδιασμούς της για το άμεσο μέλλον.

«Επιδίωξή μας είναι να αξιοποιήσουμε το δίκτυο που έχει αναπτυχθεί στο παρελθόν ανάμεσα στο Δικηγορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης και τους 15 Βαλκανικούς Δικηγορικούς Συλλόγους, για την εμπέδωση κλίματος ειρήνης, φιλίας και συνεργασίας στο βαλκανικό χώρο. Στο πλαίσιο αυτό, ενεργοποιούμαστε και προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης του ρόλου του δικηγόρου και του σεβασμού στο επάγγελμα αυτό, δεδομένου ότι –παρά το καλό επίπεδο που υπάρχει στην Ελλάδα– υπάρχουν δυσμενείς σχετικές αναφορές στον Ευρωπαϊκό Δικηγορικό Σύλλογο (CCBE) για όλα τα κράτη. Σκοπός μας είναι ειδικά στα Βαλκάνια να εμπεδωθεί το κράτος δικαίου καθώς είναι θεμέλιος λίθος του η ανεξαρτησία του δικηγορικού επαγγέλματος και ο σεβασμός του ρόλου του δικηγόρου» σχολίασε ο κ. Λαμτζίδης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, στη συνάντηση της ομάδας με την κ. Νοτοπούλου, έγινε κατανοητό ότι τέτοιες πρωτοβουλίες ανοίγουν τους δρόμους συνεργασίας μεταξύ των βαλκανικών λαών και σε επίπεδο βάσης και αυτό κρίθηκε εξαιρετικά ωφέλιμο.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk