Γιάννης Καπάκης: Εξαφανισμένος την ώρα της φονικής φωτιάς – νωρίτερα ήταν σίγουρος για την Πολιτική Προστασία

Καπάκης, αξιωματικός της Πυροσβεστικής υπηρέτησε σε… soft θέσεις, όπως υπεύθυνος του περιοδικού «Πυροσβεστική Επιθεώρηση», εκπρόσωπος τύπου του Σώματος, διευθυντής στο γραφείο Δημοσίων και Διεθνών Σχέσεων.

Μπορεί ο εξαφανισμένος επί μία εβδομάδα πρωθυπουργός να παίρνει το Οσκαρ αδιαφορίας για τα τραγικά γεγονότα που συγκλόνισαν την Ελλάδα, υπάρχει ένα ακόμη πρόσωπο, ωστόσο, που έχει περάσει απαρατήρητο. Και θα μπορούσε να χαρακτηριστεί κι αυτός… αγνοούμενος αν δεν ήταν ύβρις προς τους συγγενείς των ανθρώπων που ακόμη δεν έχουν βρεθεί.

Ο λόγος για τον Γιάννη Καπάκη, τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, ο οποίος δεν έχει δώσει σημεία ζωής μετά τις δολοφονικές πυρκαγιές, παρ’ όλο που είναι ο άμεσα εμπλεκόμενος στην υπόθεση.

Ο Καπάκης, αξιωματικός της Πυροσβεστικής υπηρέτησε σε… soft θέσεις, όπως υπεύθυνος του περιοδικού «Πυροσβεστική Επιθεώρηση», εκπρόσωπος τύπου του Σώματος, διευθυντής στο γραφείο Δημοσίων και Διεθνών Σχέσεων.

Ο Ανδριώτης Καπάκης, έφυγε το 2013 από το Σώμα με το βαθμό του Αρχιπυράρχου και τη χρονιά εκείνη έγινε μέλος της Κίνησης Ιδεών «Πράττω» με πρόεδρο τον Νίκο Κοτζιά και μέλος τον Νίκο Τόσκα.

Διεκδίκησε το δήμο στο νησί του, αλλά οι φιλικές σχέσεις με τους δύο υπουργούς του έδωσαν το εισιτήριο για τη θέση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας. Οι καλοί φίλοι άλλωστε ανοίγουν ευκολότερα τις θύρες της εξουσίας.

Οι φίλοι του από το «Πράττω», πάντως τον «αδειάζουν» τώρα, όπως και όλη η κυβέρνηση καθώς το Μαξίμου αναζητά μια «Ιφιγένεια» για να θυσιάσει και ο εξαφανισμένος γενικός είναι το ιδανικό θύμα.

Μια μεγάλη πυρκαγιά του έφερε… καπάκι τη ζωή, μια ημέρα σαν και την 23η Ιουλίου του στερεί την εξουσία που, πάντως, δεν απέκτησε με μεγάλο κόπο. «Επραττε» και πέτυχε.

Έλειπε στο νησί…

Οι κακές γλώσσες λένε ότι ο Γιάννης Καπάκης την Κυριακή πριν από την φωτιά πήρε το πλοίο της γραμμής «Ανδρος» για το αγαπημένο του νησί, για τα όμορφα ταβερνάκια με τους ωραίους μεζέδες. Μέχρι το απόγευμα της Δευτέρας κι ενώ ο βαθμός επικινδυνότητας για πυρκαγιές είχε φτάσει στο 4, ο Καπάκης παρέμενε στην Ανδρο.

Ισως να μην είχε συναίσθηση του κινδύνου; Να υποτίμησε τις πυρκαγιές; Αλλά όλοι αναρωτήθηκαν που ήταν όλες τις κρίσιμες ώρες που έπρεπε να συντονίζει, να παίρνει αποφάσεις για εκκενώσεις περιοχών, να δίνει εντολές για να μη δημιουργηθεί το μπάχαλο με την Πυροσβεστική και την Αστυνομία.

Ηταν, πάντως, στο Κέντρο Επιχειρήσεων στο Χαλάνδρι, σ’ εκείνη την αλήστου μνήμης σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό. Ισως πάλι να είναι και ο Καπάκης μια από τις αιτίες της μισής ενημέρωσης του Αλέξη Τσίπρα ή του σχεδίου της κυβέρνησης να καλύψει το μέγεθος της τραγωδίας.

Η συλλεκτική συνέντευξη

Είναι 19 Ιουλίου, δηλαδή τέσσερις ημέρες πριν από την κόλαση στο Μάτι και ο Γιάννης Καπάκης προσκαλείται στην ΕΡΤ για να μιλήσει για τις πυρκαγιές, για την προετοιμασία που έχει γίνει. Όπως λέει στην αρχή ο δημοσιογράφος «να δούμε τι πρέπει να κάνουμε για να έχουμε τη μικρότερη δυνατή ζημιά…» Που να ήξερε.

Σίγουρος για τον εαυτό του ο Γιάννης Καπάκης απαντά με άνεση στις ερωτήσεις

Ερωτώμενος για το πόσες πυρκαγιές είχαμε μέχρι τότε λέει:

Καπάκης: «Περιορισμένος αριθμός μέχρι στιγμής, ο καιρός ήταν στα φυσιολογικά επίπεδα για την εποχή, είχαμε πάρα πολλές βροχοπτώσεις με αποτέλεσμα μέχρι στιγμής να μην έχουμε πολλές πυρκαγιές και να έχουμε σχεδόν μηδενικές καμένες εκτάσεις. Αυτό δεν μας εφησυχάζει.»

Δύο φίλοι και συναγωνιστές στο Πράττω. Δύο μοιραία πρόσωπα οι κ. Καπάκης και Τόσκας

Για τον σχεδιασμό και την ετοιμότητα αναφέρει:

Καπάκης: «Μόλις έληξε η προηγούμενη αντιπυρική περίοδος δουλέψαμε πάρα πολύ σκληρά το χειμώνα».

Δημοσιογράφος: «Υπάρχουν μέσα αεροσκάφη δυνάμεις;»

Καπάκης: «Απόλυτο επίπεδο θωράκισης δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο, υπάρχει αποδεκτό επίπεδο, αλλά για τα δικά μας δεδομένα, τα ελληνικά δημοσιονομικά δεδομένα θεωρούμε -κι εγώ το πιστεύω ακράδαντα- ότι ο μηχανισμός βρίσκεται σε ένα πολύ υψηλό επίπεδο, πολύ καλύτερα και από πέρυσι από τον προηγούμενο χρόνο, τόσο από πλευράς εναέριων μέσων όσο και από πλευράς χερσαίων.

Καταφέραμε και να έχουμε περισσότερα εναέρια μέσα και σε εθνικά εναέρια – Canadair επισκευάστηκαν στην Αμερική – μας βοηθάει και ο στρατός με τα πολύ καλά ελικόπτερα τα Σινούκ. Θέλω να πω πόσο καλό στόλο έχουμε και είναι από τους καλύτερους των χωρών της Μεσογείου και τα ελικόπτερα του Π.Σ. είναι πλέον όλα διαθέσιμα να δώσουν αν χρειαστεί τη δικιά τους μάχη.

Όσον αφορά τον αριθμό για πρώτη φορά σε σχέση με το 2017, 3 πέρυσι 4 μισθωμένα βαρέως τύπου – μεσαίου τύπου επιπλέον 2 – συνολικά 9.

6-7-8 ανάλογα τις ημέρες ανάλογα τη συντήρηση από τα σύνολο 9 CL 215 Canadair και 5 και θα έχουμε και το 6ο από τα C 415 Canadair
σε πάρα πολύ καλό επίπεδο».

Για τα μέσα εδάφους απαντά:

«Μέσα εδάφους ένα τεράστιο δίκτυο παντού και μαζί και η Τοπική Αυτοδιοίκηση και πάρα πολλοί εθελοντές, δημιουργεί μια τεράστια προστιθέμενη αξία. Ο στόχος μας ως μηχανισμός είναι να σβηστεί μια πυρκαγιά στο αρχικό στάδιο χωρίς να αποτελέσει είδηση».

Για τα βίντεο της πρόληψης:
«Είναι πάρα πολύ σημαντικό να έχω σκεφτεί από πριν τι θα κάνεις σε κίνδυνο ανάλογα την περιοχή. Είμαστε χώρα με πολλούς κινδύνους.
[…] Είναι πολύ σημαντικό τι θα κάνουμε τι σχέδιο θα ακολουθήσουμε με την οικογένειά μας.

Δημοσιογράφος: «Θέλω να βρεθούμε ξανά στο τέλος της περιόδου και να κάνουμε έναν θετικό απολογισμό γιατί έχουμε μάθει να καλούμε τον κ. Καπάκη συνεχώς για τις φωτιές, πόσα κάηκαν, γιατί κάηκαν, τι κάηκε, γιατί δεν πήγαν τα Canadair.

Δημοσιογράφος: «Κύριε Καπάκη, ελπίζουμε να μην έχετε δουλειά το καλοκαίρι, να είστε καλά».

Που να ήξερε πόσο έτοιμη ήταν η κρατική μηχανή για να αντιμετωπίσει τρεις ημέρες αργότερα τη φονική φωτιά της Ανατολικής Αττικής.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk