• Αναζήτηση
 • «Generation 400»: Δεν ξεχνάμε, δεν συγχωρούμε για τις πυρκαγιές

  Την αγανάκτησή τους για την ανικανότητα του κράτους να παρέχει προστασία από τις πυρκαγιές και τις πλημμύρες στους πολίτες του εκφράζει η πρωτοβουλία «Generation 400».

  ΤοΒΗΜΑ Team
  Την αγανάκτησή τους για την ανικανότητα του κράτους να παρέχει προστασία από τις πυρκαγιές και τις πλημμύρες στους πολίτες του εκφράζει η πρωτοβουλία «Generation 400».

  Όπως τονίζει σε ανακοίνωσή της, μια εβδομάδα μετά τις φονικές πυρκαγιές που ξέσπασαν στην Ανατολική Αττική, η πρωτοβουλία συνάντησε ένα πρωτοφανές κύμα αλληλεγγύης στους πυρόπληκτους στην Ραφήνα και την Νέα Μάκρη. «Οι εμπειρίες μας από τις περιοχές που βίωσαν την τραγωδία ήταν καταλυτικές καθώς κυριαρχούσε ο βαρύς πόνος και το πένθος των πυρόπληκτων ταυτόχρονα με την συγκινητική αλληλεγγύη» αναφέρει, σημειώνοντας ότι «το συμπέρασμα είναι πως μια φυσική καταστροφή εξελίχθηκε σε θανατηφόρο κυβερνητικό έγκλημα όπου συνεχίζεται μέχρι και σήμερα με την τραγική έλλειψη κρατικής υποστήριξης, πόρων και συντονισμού».

  «Η αγανάκτηση μας κατακλύζει, για ένα κράτος ικανό να ξεπληρώνει χρέη, ικανό να ενεργοποιεί χιλιάδες αστυνομικούς για την καταστολή ή τη προστασία του πολιτικού προσωπικού, ικανό να σπαταλά δισεκατομμύρια για την παραμονή στο ΝΑΤΟ αλλά ταυτόχρονα πλήρως ανίκανο να παρέχει προστασία από τις πυρκαγιές και τις πλημμύρες στους πολίτες του. Αυτή η ανικανότητα είναι στο DNA των μνημονικών πολιτικών όπου οικοδομούν ένα κράτος φοροεισπράκτορα, χωρίς κοινωνικές παροχές που στον παραμικρό κίνδυνο ή δυσκολία μετράει δεκάδες νεκρούς και επαιτεί για βοήθεια από «εθνικούς ευεργέτες»» συμπληρώνει η «Generation 400».

  «Η οργή μας ξεχειλίζει, για το θράσος της κυβερνητικής προπαγάνδας που προσπαθεί να μετακυλήσει ευθύνες στους ίδιους τους πυρόπληκτους, στα καιρικά φαινόμενα και στον πολεοδομικό σχεδιασμό. Το «μαζί τα φάγαμε» του 2010 όπως και τα σύγχρονα «όλοι φταίμε για την καταστροφή» ή «μαζί τα κάψαμε» είναι η χυδαία προσπάθεια αποποίησης των πολιτικών ευθυνών και μεταφοράς τους στην ίδια την κοινωνία» προσθέτουν στην ανακοίνωσή τους.
  Μεταξύ άλλων στα αιτήματά της «Generation 400» βρίσκονται η αύξηση της στους πυρόπληκτους, η ψήφιση άμεσων μέτρων ανακούφισης και αποζημίωσης των πληγέντων, η παραίτηση των κυβερνητικών και υπηρεσιακών υπευθύνων και τέλος η άμεση απόδοση ποινικών ευθυνών.

  «Δικά σας τα πλεονάσματα, δικοί μας οι νεκροί» καταλήγει η ανακοίνωση της πρωτοβουλίας.

  Κοινωνία