Σε τραγωδία εκτυλίχθηκαν οι χθεσινές καταστροφικές πυρκαγιές στην ανατολική Αττική με τον αριθμό των θυμάτων να φτάνει τους 76, ενώ οι τραυματίες είναι 164 ενήλικες και 23 παιδιά. Την ίδια ώρα, δεκάδες είναι οι αγνοούμενοι.
Νωρίτερα, με τον αριθμό των θυμάτων στους 50, τα σωστικά συνεργεία εντόπισαν άλλες δέκα σορούς στην περιοχή του Νέου Βουτζά.
Σύμφωνα με τον δήμαρχο Ραφήνας Ευάγγελο Μπουρνούς ο αριθμός των νεκρών θα ανέλθει σε τριψήφιο νούμερο ενώ οι καμμένες κατοικίες αγγίζουν τις 2.000.

Αυτή τη στιγμή γίνονται έρευνες στη θαλάσσια περιοχή ανοικτά της Ραφήνας από 14 σκάφη του Λιμενικού Σώματος, ενώ έχουν διατεθεί ένα αεροσκάφος και ένα ελικόπτερο.

Εν τω μεταξύ λιμενικοί εντοπίζουν στις ακτές χρήματα, κοσμήματα, τσάντες και διάφορα προσωπικά αντικείμενα ανθρώπων που τα εγκατέλειψαν στα σημεία αυτά προσπαθώντας να ξεφύγουν από τις φλόγες. Εάν κάποιος έχει χάσει αντικείμενα σε ακτές μπορεί να απευθυνθεί στο Λιμεναρχείο Ραφήνας.


Οι αγνοούμενοι

Η Πυροσβεστική καλεί τους συγγενείς των αγνοουμένων να επικοινωνούν στο τηλεφωνικό αριθμό 199, για να δηλώσουν τους ανθρώπους που αναζητούν, δίνοντας τις απαραίτητες πληροφορίες. Σύμφωνα με πληροφορίες έως το μεσημέρι έχει δεχθεί πάνω από 35 κλήσεις τις οποίες διαχειρίζονται τρία στελέχη της Πυροσβεστικής που έχουν διατεθεί για τον σκοπό αυτό.
Αναφορές κάνουν λόγο για 70 αγνοούμενους

Εκτός από την ΕΛ.ΑΣ και την Πυροσβεστική που διεξάγουν έρευνες για αγνοούμενους στη στεριά στη θάλασσα γίνονται από σκάφη του Λιμενικού Σώματος και από βατραχανθρώπους του Λ.Σ. Σήμερα το πρωί το πλήρωμα ελικοπτέρου του ΛΣ εντόπισε σορό άντρα στη θαλάσσια περιοχή της Αρτέμιδας και μεταφέρθηκε με ναυαγοσωστικό σκάφος στο λιμάνι της Ραφήνας.


Κρανίου τόπος οι πληγείσες περιοχές

Οι περιοχές που επλήγησαν στην Κινέτα και στην ανατολική Αττική θυμίζουν σε αρκετά σημεία κρανίου τόπος με πολλά σπίτια και αυτοκίνητα να έχουν παραδοθεί στις φλόγες ενώ αρκετοί άνθρωποι που εργάζονταν όταν ξέσπασαν οι φωτιές μάταια προσπαθούσαν να προσεγγίσουν τα σπίτια που μένουν μέσα στα οποία υπήρχαν τα μέλη των οικογενειών τους. Άλλοι κατέφυγαν στις πλησιέστερες παραλίες ωστόσο και εκεί εγκλωβίστηκαν από τις φλόγες και χρειάστηκε σε αρκετές περιπτώσεις σκάφη του Λιμενικού να τους μεταφέρουν σε ασφαλή σημεία.

Εν τω μεταξύ σύγχυση επικρατεί με την υπόθεση αναζήτησης των Δανών τουριστών τα ίχνη των οποίων χάθηκαν χθες το απόγευμα στην θαλάσσια περιοχή της ανατολικής Αττικής. Όπως είχαν πει σε φίλο τους στη Δανία λόγω της πυρκαγιάς μπήκαν σε λέμβο και από τότε ξεκίνησαν έρευνες για τον εντοπισμό τους.

Οι εννέα εξ αυτών εντοπίστηκαν σώοι και διασώθηκαν από επιβατηγό πλοίο και φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού ωστόσο στη συνέχεια υπήρξε η πληροφορία ότι στη λέμβο εκτιμάται πως επέβαιναν 13 άτομα και έτσι συνεχίζονται οι έρευνες για τους αγνοούμενους από 10 σκάφη διαφόρων τύπων του Λιμενικού, δυο φουσκωτά του Περιπολικού Ανοικτής Θαλάσσης του ΛΣ, μια πνευστή λέμβο, την φρεγάτα ΕΛΛΗ και ένα ελικόπτερο του Λιμενικού Σώματος.

Ενα από τα σενάρια που εξετάζεται είναι να έχουν διασώσει και άλλους πολίτες που εντόπισαν να κολυμπούν για να γλυτώσουν από τις φλόγες (όπως έκαναν και αρκετοί άλλοι χθες) και για αυτό να δόθηκε εκ των υστέρων άλλος αριθμός σχετικά με τους επιβαίνοντες.

Ομοσπονδία Αστυνομικών: «Περισσεύουν σε αυτόν τον τόπο τα κορκοδείλια δάκρυα»

Σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων εκφράζει την οδύνη της «για την ανείπωτη εθνική τραγωδία και την αμέριστη συμπαράστασή μας σε όσους θρηνούν τους αγαπημένους τους καθώς και σε όσους δοκιμάζονται και απειλούνται από την καταστροφική μανία της φωτιάς».
Αναφέρει ακόμη ότι «η σκέψη και η αγωνία μας, ειδικότερα, στους συναδέλφους μας της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος, στα πληρώματα των πυροσβεστικών αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας και το δυναμικό των Ενόπλων Δυνάμεων, στους διασώστες του ΕΚΑΒ, στους εθελοντές και στους υπαλλήλους όλων των άλλων κρατικών και δημοτικών υπηρεσιών πολιτικής προστασίας. Τη δύσκολη ώρα της μάχης συνιστούμε ψυχραιμία και προσοχή σε όλους γιατί ο εχθρός είναι ύπουλος, επικίνδυνος και άνισος.»

Η ΠΟΑΣΥ τονίζει επιπλέον πως «με την ευχή ότι η εκατόμβη νεκρών θα αποτελέσει επιτέλους την αφετηρία μιας ουσιαστικής συζήτησης για τα πολλά αίτια και τους πολύ περισσότερους υπαίτιους μιας επαναλαμβανόμενης εθνικής τραγωδίας, η Ομοσπονδία οφείλει με πόνο ψυχής να εκφράσει την αγωνία της για το αύριο και να δηλώσει απερίφραστα ότι περισσεύουν σε αυτόν τον τόπο τα κροκοδείλια δάκρυα. Η υποκρισία των υπεύθυνων και κάθε λογής ανευθυνοϋπεύθυνων, που κάθε φορά έχουν λύσεις για όλους και για όλα, αλλά που στη συνέχεια, όταν σβήσουν τα φώτα της δημοσιότητας, αναιρούν τον ίδιο τους τον εαυτό και δεν πράττουν απολύτως τίποτε για να ελέγξουν αν και τι εφαρμόστηκε από όλα αυτά που προτείνουν, πρέπει να λάβει οριστικά τέλος. Η ασφάλεια του τόπου δεν κατοχυρώνεται με σχέδια επί χάρτου ούτε με ευχολόγια. Απαιτεί μια σοβαρή πολιτική μακράς πνοής συνοδευόμενη από τα αναγκαία κονδύλια για την εφαρμογή της. Όσο συνεχίζεται η στείρα πολιτική αντιπαράθεση, ο κομματισμός, η μη ανάληψη ευθυνών και κυρίως η αποκοίμιση της κοινωνίας, δυστυχώς οι τραγωδίες σαν και τη χθεσινή θα επαναλαμβάνονται. Όχι μακριά από μας, αλλά κάπου πολύ- πολύ κοντά, δίπλα και εντός μας!»

Το ΚΕΕΛΠΝΟ για την έγκαιρη αντιμετώπιση των προβλημάτων υγείας

Ο Πρόεδρος και οι εργαζόμενοι στο ΚΕΕΛΠΝΟ εκφράζουν τη βαθιά λύπη τους στους πυρόπληκτους και τα συλληπητήριά τους στις οικογένιες των θυμάτων.

Οι φωτιές όπως και άλλες φυσικές καταστροφές εγκυμονούν σημαντικά προβλήματα Δημόσιας Υγείας.
Για την έγκαιρη και αποτελεσματική αντιμετώπιση ενός τέτοιου ενδεχόμενου το ΚΕΕΛΠΝΟ στις περιοχές, που δοκιμάζονται από τις καταστροφικές πυρκαγιές, αναπτύσει δράσεις και παρεμβάσεις σε επίπεδο πρόληψης, επιδημιολογικής επιτήρησης, συμβουλευτικής και κοινωνικής υγείας. Συγκεκριμένα, αποστέλει στις περιοχές αυτές ειδικά κλιμάκια με κινητές μονάδες στελεχωμένα από επαγγελματίες υγείας (επιδημιολόγους, γιατρούς, νοσηλευτές, περιβαλλοντολόγους) για τον έλεγχο και την προστασία της δημόσιας υγείας (δίκτυα ύδρευσης, καταλληλότητα τροφίμων, διαχείριση απορριμμάτων κ.λ.π.) ενώ παράλληλα, διαθέτει όλο το δυναμικό των ψυχολόγων του για να στηρίξουν τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες των κατά τόπους Δήμων και των Κέντρων Επιχειρήσεών τους στην Κινέτα και στον Δήμο Μαραθώνα.

Επιπροσθέτως για τους πυρόπληκτους, και με πρωτοβουλία των εργαζομένων του Οργανισμού, συλλέγονται στο ΚΕΕΛΠΝΟ (Αγράφων 3-5, Μαρούσι) τρόφιμα, φάρμακα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης.
Για πληροφορίες μπορείτε να καλείτε στο 2105212000 αλλά και στην 24ωρη γραμμή επικοινωνίας του Κέντρου Επιχειρήσεων (ΚΕΠΙΧ) 2105212054.