• Αναζήτηση
 • Κεντροαριστερά: Ανακούφιση για το διαζύγιο Φώφης-Σταύρου – Προβληματισμός για την επόμενη μέρα

  Το διαζύγιο του Κινήματος Αλλαγής με το Ποτάμι δεν είναι ακριβώς βελούδινο, στο μπαράζ δηλώσεων που έγιναν χθες από στελέχη και των δύο κομμάτων οι αιχμές περίσσεψαν, ωστόσο άπαντες μετέδιδαν μια αίσθηση ανακούφισης.

  Το διαζύγιο του Κινήματος Αλλαγής με το Ποτάμι δεν είναι ακριβώς βελούδινο, στο μπαράζ δηλώσεων που έγιναν χθες από στελέχη και των δύο κομμάτων οι αιχμές περίσσεψαν, ωστόσο άπαντες μετέδιδαν μια αίσθηση ανακούφισης.

  Η Χαριλάου Τρικούπη πέρασε χθες στην αντεπίθεση με τα επιτελικά της στελέχη να αφήνουν αιχμές κατά του Σταύρου Θεοδωράκη, υποστηρίζοντας ότι αναζητούσε δικαιολογία για να φύγει από το Κίνημα Αλλαγής μη αποδεχόμενος την ήττα του στις εσωκομματικές εκλογές και τον ρόλο του στρατιώτη.

  Ωστόσο παρά τις χθεσινές βολές στο επιτελείο της Φώφης Γεννηματά δεν υπάρχει διάθεση αντιπαράθεσης με τον κ. Θεοδωράκη. Το βάρος θα δοθεί στην υλοποίηση του προγραμματισμού που έχει εξαγγελθεί.

  Η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής θα συνεχίσει τις παρεμβάσεις και τις πρωτοβουλίες της στο πλαίσιο της στρατηγικής του αυτόνομου πόλου. Σήμερα θα συναντηθεί με τον Π. Μοσχοβισί στον οποίο αν χρειαστεί, όπως λέγεται, θα επαναλάβει ότι δεν τίθεται θέμα συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Μοσχοβισί έχει διακριθεί για την πίεση που ασκεί προς αυτή την κατεύθυνση.

  Την Τετάρτη η Φώφη Γεννηματά θα παρουσιάσει τις θέσεις της για την αυτοδιοίκηση. Ήδη μέσα στην εβδομάδα θα υπάρξει και νέα συνεδρίαση της, υπό τον Γ. Καμίνη, επιτροπής προετοιμασίας των ψηφοδελτίων για τις τοπικές εκλογές. Την Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί και η πρώτη συνεδρίαση της επιτροπής ψηφοδελτίων την ευθύνη της οποίας έχει ο Μανώλης Χριστοδουλάκης.

  Την ερχόμενη Δευτέρα είναι προγραμματισμένη η συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας. Είναι άγνωστο αν προηγηθεί και συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, σχετικές εισηγήσεις έχουν γίνει

  Οι επιτελείς του Κινήματος Αλλαγής δίνουν βάση σε μια μεγάλη εκδήλωση την οποία προγραμματίζουν περί τις 20 Ιουλίου σε πόλη της Κεντρικής Μακεδονίας. Στο επιτελείο της Φώφης Γεννηματά θεωρούν ότι το Κίνημα Αλλαγής θα πρέπει να κεφαλαιοποιήσει τη θέση του στο Μακεδονικό και ιδιαίτερα στην Μακεδονία που ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζει μεγάλη πτώση.

  Ανακούφιση και προβληματισμός

  Χθες οι επιτελείς της Φώφης Γεννηματά απάντησαν στους ισχυρισμούς του Σταύρου Θεοδωράκη για την αποχώρηση του αφήνοντας αιχμές για την απόφαση του αλλά και για τη στάση του απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ.

  Ήταν προειλημμένη η απόφαση του Κ. Θεοδωράκη, δήλωσε ο Χρήστος Πρωτόπαπας, στενός συνεργάτης της Φώφης Γεννηματά, που εκτίμησε ότι με τις πολιτικές θέσεις που προβάλλει το Ποτάμι δεν έχει πολιτική τύχη.

  «Για 6 μήνες ήταν το ένα πόδι μέσα και το άλλο έξω. Ήταν λοιπόν θέμα χρόνου και δικαιολογίας το πότε θα συμβεί αυτό που συνέβη εχθές», δήλωσε ο διευθυντής του γραφείου της κυρίας Γεννηματά, Μανώλης Όθωνας και υπογράμμισε με νόημα: «Είναι όμως φανερό ότι, το πρόβλημα ήταν πολύ λιγότερο θέματα διαφωνών με εμάς και περισσότερο συμπτωματικά δεν ξέρω, ή όχι συμφωνιών με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Τσίπρα το τελευταίο διάστημα. Είναι δηλαδή πολλές οι συμπτώσεις απόψεων με μία σειρά κυβερνητικών αποφάσεων και συνεχείς οι αντιρρήσεις σε όποιες πολιτικές πρωτοβουλίες έφερναν σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση».

  Αιχμές κατά του Σταύρου Θεοδωράκη άφησε και ο Γιώργος Καμίνης. «Μπορείτε να ρωτήσετε τον κ. Θεοδωράκη για ποιο λόγο αποφάσισε 6 μήνες μετά τις εκλογές να φύγει το Ποτάμι από το Κίνημα Αλλαγής», δήλωσε απαντώντας σε σχετική ερώτηση κα επεσήμανε ότι «όποιος συμμετέχει σε μια εκλογική διαδικασία, πρέπει να αποδέχεται αποτέλεσμα. Αυτό επιτάσσει η δημοκρατική ηθική και ο σεβασμός στους δημοκρατικούς θεσμούς».

  «Οι 210.000 συνιδρυτές μας θέλουν καθαρό πολιτικό μήνυμα χωρίς αμφισημίες. Σύνθεση κι ενότητα για να ανατρέψουμε τους σημερινούς θλιβερούς πολιτικούς συσχετισμούς. Κανένας να μην λειτουργήσει ως δεξαμενή του Α. Τσίπρα» ήταν η αιχμή του Γιάννη Μανιάτη.

  Σε κάθε περίπτωση και ανεξάρτητα από τους λόγους που οδήγησαν τον Σταύρο Θεοδωράκη στην έξοδο, το διαζύγιο αντιμετωπίζεται ως μια «θετική εξέλιξη» «Το Ποτάμι νόθευε το πολιτικό μήνυμα του Κινήματος Αλλαγής και κατά συνέπεια η αποχώρηση του είναι θετική εξέλιξη» δήλωσε ο Ανδρέας Λοβέρδος. «Η αποχώρηση μέρους του Ποταμιού θα αποκρυσταλλώσει ακόμα περισσότερο τον προγραμματικό μας λόγο, μιας και το προηγούμενο διάστημα είχαμε παραφωνίες» υπογράμμισε ο Παύλος Χρηστίδης.

  ΔΗΜΑΡ: Δεν είναι θετική εξέλιξη η αποχώρηση του Ποταμιού

  Παρά την προσπάθεια να μεταδοθεί μια εικόνα ότι με την αποχώρηση του Ποταμιού από το Κίνημα Αλλαγής «δεν αλλάζει κάτι και ίσως τα πράγματα γίνουν καλύτερα» στους κόλπους της κεντροαριστεράς υπάρχει προβληματισμός για την επόμενη μέρα. Εκφράζεται, σε πολύ μεγάλο βαθμό, από την ανακοίνωση της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΔΗΜΑΡ.
  «Η αποχώρηση του Ποταμιού από το Κίνημα Αλλαγής προφανώς και δεν είναι θετική εξέλιξη. Ο στόχος ενός ισχυρού αυτόνομου φορέα της κεντροαριστεράς ικανού να ανατρέψει τους πολιτικούς συσχετισμούς δεν υπηρετείται από την απουσία. Οι διαφορετικές πολιτικές απόψεις δεν δικαιολογούν την αποχώρηση καθώς αυτή οδηγεί στο αντίθετο από το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα. Το Κίνημα Αλλαγής οφείλει να κινηθεί με αντίληψη πλουραλισμού και ενότητας και να αποδείξει ότι μπορεί να εδραιωθεί στην κοινωνία ως ένας ευρύτερος νέος πολιτικός φορέας που υπερβαίνει την ιστορική διαδρομή των κομμάτων που τον συγκροτούν. Έτσι μόνο θα αποκτήσει νέα ακροατήρια και πολυσυλλεκτική ικανότητα».

  Στ. Θεοδωράκης: Επανεκκινούμε τις μηχανές στο φουλ

  Ο Σταύρος Θεοδωράκης μιλώντας για την επόμενη μέρα του Ποταμιού (Σκάι) τόνισε ότι μετά την απόφαση για αποχώρηση του Ποτάμι είναι «δυνατό και ενωμένο».
  «Είμαστε εδώ για να κάνουμε μια προσπάθεια από σήμερα να ακουστούν ξανά έντονα οι θέσεις και οι αρχές μας. Αυτή η απόφαση είναι καλή και για το Ποτάμι και για το Κίνημα Αλλαγής. Από δω και πέρα πρέπει να αναλώθουμε και οι δύο στην προσπάθειά μας για μια καλύτερη διακυβέρνηση και όχι σε μικρά και μεγάλα εσωτερικά καβγαδάκια» επεσήμανε. Ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε ότι πρόκειται για κυβερνητική προπαγάνδα. «Η κυβερνητική προπαγάνδα.

  Μιλώντας για το «restart» που κάνει το Ποτάμι, ο Σταύρος Θεοδωράκης τόνισε ότι «αν και δεν το είχαμε παύσει ποτέ το μηχάνημα, η αλήθεια είναι ότι αυτός ο όρος ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Πρέπει να επανεκκινήσουμε τις μηχανές στο φουλ για όλα τα σημαντικά πράγματα που θέτουμε».

  Πολιτική