• Αναζήτηση
 • Κομισιόν: Αναψε το πράσινο φως για την επιτυχή ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης – Αναμένεται απόφαση ελάφρυνσης του χρέους την Πέμπτη στο Eurogroup

  Η ομοσπονδιακή γερμανική κυβέρνηση και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπολογίζουν σε ολοκλήρωση της βοήθειας προς την Ελλάδα το ερχόμενο καλοκαίρι, μεταδίδει το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

  Το «πράσινο φως» για την επιτυχή ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης άναψε η Κομισιόν η οποία γνωστοποίησε την Έκθεση Συμμόρφωσης (Compliance Report) μία ημέρα πριν από το Eurogroup του Λουξεμβούργου όπου θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για την διευθέτηση του χρέους και την μεταμνημονιακή εποπτεία.

  Σύμφωνα με την έκθεση όλα τα προαπαιτούμενα και τα 88 της αξιολόγησης έχουν πραγματοποιηθεί και ως εκ τούτου ο ESM θα προχωρήσει στην εκταμίευση της τελευταίας δόσης προς την Ελλάδα που θα αφορά ένα ποσό για την κάλυψη των αναγκών εξυπηρέτησης των χρηματοδοτικών αναγκών και ένα ποσό για το «μαξιλάρι» ασφαλείας.
  Επιπλέον η Κομισιόν εκτιμά ότι μέσω μίας «Ενισχυμένης Εποπτείας».

  Θα υπάρξει ένα ισχυρό πλαίσιο που θα διασφαλίσει την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων. Στην έκθεση γίνεται λόγος και για την δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης να συνεχίσει να εφαρμόζει με αποφασιστικότητα την οικονομική και δημοσιονομική πολιτική (όπως περικοπές συντάξεων και μείωση αφορολόγητου) σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, οικοδομώντας πάνω στις μεταρρυθμίσεις του τρίτου Μνημονίου.

  Στο βασικό μακροοικονομικό σενάριο που περιέχεται στην έκθεση προβλέπεται ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας 1,9% του ΑΕΠ για το τρέχον έτος , 2,3% για το 2019 και το 2020, 2,1% για το 2021 και 1,8% για το 2022. Επίσης προβλέπεται αποκλιμάκωση της ανεργίας από το 20,1% εφέτος στο 18,4% του χρόνου και 14,9% το 2022.

  Μετά την θετική «εισήγηση» της Κομισιόν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα λάβουν αύριο στο Λουξεμβούργο απόφαση για την ελάφρυνση τους χρέους με τις τελευταίες πληροφορίες να αναφέρουν ότι προσανατολίζονται σε επιμήκυνση των δανείων του EFSF κατά 7,5 χρόνια και μερική εξαγορά των δανείων του ΔΝΤ.

  Μοσκοβισί: Είναι καιρός η Ελλάδα να σταθεί στα πόδια της

  Η ομοσπονδιακή γερμανική κυβέρνηση και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπολογίζουν σε ολοκλήρωση της βοήθειας προς την Ελλάδα το ερχόμενο καλοκαίρι, μεταδίδει το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

  «Είναι καιρός η Ελλάδα να σταθεί στα πόδια της», δήλωσε ο Επίτροπος της Ε.Ε. για δημοσιονομικά θέματα Πιερ Μοσκοβισί, από τις Βρυξέλλες. Αλλά και ο ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομικών Ολαφ Σολτς ελπίζει – όπως δήλωσε εκπρόσωπός του, να έχει το «πρόγραμμα προσαρμογής» αίσιο τέλος.

  Ο Σολτς και οι υπόλοιποι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης σκοπεύουν την Πέμπτη να αποφασίσουν για την εκταμίευση της τελευταίας δόσης από το τρίτο πρόγραμμα βοήθειας για την Ελλάδα που «τρέχει» από το 2015.

  Το πρόγραμμα εκπνέει στα μέσα Αυγούστου. Έπειτα η χώρα θα χρηματοδοτείται και πάλι από τις κεφαλαιαγορές. Εσχάτως γίνεται συζήτηση για το ύψος της τελευταίας δόσης και για πιθανές περαιτέρω ελαφρύνσεις του χρέους.

  Ο Moσκοβισι δήλωσε ότι η Ελλάδα έχει τηρήσει τις υποχρεώσεις της κι ότι εφάρμοσε εντός τριών ετών 450 μεταρρυθμιστικά βήματα.

  Τώρα, όπως είπε, εξαρτάται από τους εταίρους της ευρωζώνης να συμφωνήσουν στον κατάλληλο συμβιβασμό. Εκτός από μία «ουσιαστικά τελευταία εκταμίευση» χρειάζεται και μία «αξιόπιστη δέσμη προκαταρκτικών μέτρων, ώστε να ελαφρυνθεί αισθητά το βάρος του χρέους της Ελλάδας», δήλωσε ο Moσκοβισί.

  Όπως επίσης είπε, κανείς δεν πρέπει να χάσει χρήματα, ενώ αναφέρθηκε στη δυνατότητα να επιμηκυνθούν οι προθεσμίες αποπληρωμής των υπαρχόντων δανείων ή να αναληφθούν ακριβά παλαιά χρέη.

  Σύμφωνα με στοιχεία του Moσκοβισί, η Ελλάδα έχει λάβει από τότε που ξεκίνησε η δημοσιονομική κρίση, οικονομική βοήθεια ύψους 273,7 δισ. ευρώ.

  Εξ αυτών οι εταίροι της Ελλάδας στην ευρωζώνη διέθεσαν 241,3 δισ ευρώ.

  «Σ’ όλους εκείνους που θεωρούν ότι επρόκειτο για προγράμματα λιτότητας χωρίς αντάλλαγμα, αυτοί οι αριθμοί θα τους επαναφέρουν στην πραγματικότητα», δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος.

  Οικονομία
  Σίβυλλα
  Helios Kiosk