• Αναζήτηση
 • Η βόλτα Καρόλου-Καμίλας στο κέντρο της Αθήνας

  Με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο συναντήθηκε το πρωί της Πέμπτη ο διάδοχος του βρετανικού θρόνου πρίγκιπας Κάρολος.

  ΤοΒΗΜΑ Team

  Στο ηλιόλουστο κέντρο της Αθήνας, ανάμεσα στον κόσμο, περπάτησαν ο πρίγκιπας Κάρολος με τη δούκισσα της Κορνουάλης Καμίλα, αμέσως μετά τη συνάντησή τους με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών.

  Στη βόλτα που πραγματοποίησαν, προκειμένου να μεταβούν στον ναό της Παναγίας Καπνικαρέας στην Ερμού, αγόρασαν κουλούρι από πλανώδιο πωλητή και συνομίλησαν με αρκετούς πολίτες που τους αναγνώριζαν και τους έβγαζαν φωτογραφίες με τα κινητά τους.

   

   

  Με τον Ιερώνυμο συναντήθηκε ο Κάρολος

  Υπό αυστηρά μέτρα προστασίας πραγματοποιήθηκε η ημίωρη συνάντηση του πρίγκιπα της Ουαλίας Καρόλου με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών.

  «Είμαι ιδιαίτερα συγκινημένος που με δεχτήκατε σε αυτόν τον χώρο και είναι μεγάλη χαρά για μένα που σας συναντώ» τόνισε ο πρίγκιπας Κάρολος, για να επισημάνει εν συνεχεία: «Όπως έχω ήδη αναφέρει, έχω επισκεφθεί το Άγιον Όρος σε διάφορες περιστάσεις και πολλές μονές στη Ρουμανία. Και έχοντας κάνει αυτό, έχω πλέον ιδιαίτερη εκτίμηση και κατανόηση για τις παραδόσεις της Ορθόδοξης Εκκλησίας». Ο Κάρολος έκανε αναφορά στο φιλανθρωπικό έργο της Εκκλησίας της Ελλάδος: «Γνωρίζω, επίσης, ότι υπό την ηγεσία σας έχουν γίνει πολλά μέσω της «Αποστολής» για να βοηθηθούν οι άνθρωποι στην Ελλάδα που αυτή την εποχή το έχουν ανάγκη. Και αν μου επιτρέπετε, είμαι γεμάτος θαυμασμό για τον τρόπο που αντιμετωπίζετε τις ανάγκες αυτών των ανθρώπων, ανεξάρτητα από το αν προέρχονται από την Ελλάδα ή από άλλες χώρες». Πρόσθεσε: «Και όπως με ακούσατε να λέω χθες το βράδυ, ελπίζω κι εγώ με τον δικό μου τρόπο να προσφέρω στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν οι νέοι άνθρωποι μέσω μιας δικής μου φιλανθρωπικής οργάνωσης. Θα μεταφέρω το μήνυμά μου στον αρχιεπίσκοπο του Καντέρμπουρι και πιστεύω ότι και εκείνος θα θελήσει να επισκεφθεί την Ελλάδα. Είμαι εξαιρετικά υπόχρεος για τη θερμή υποδοχή σας και το δώρο που μου κάνατε. Φοβάμαι ότι το δικό μου δώρο δεν είναι εξίσου επαρκές».
  Το δώρο του Προκαθημένου της Ελλαδικής Εκκλησίας ήταν μια εικόνα της Παναγίας, ενώ του πρίγκιπα Καρόλου μια οικογενειακή φωτογραφία.

  Εξάλλου, ο διάδοχος του βρετανικού θρόνου έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον τρόπο οργάνωσης του Κλήρου στην Ελλάδα. Ρώτησε τον Αρχιεπίσκοπο πώς διαρθρώνεται το σύστημα εκπαίδευσης των ορθόδοξων κληρικών στη χώρα.
  Από την πλευρά του, ο Αρχιεπίσκοπος εξήγησε στον πρίγκιπα ότι το σύστημα των σχέσεων Πολιτείας και Εκκλησίας στην Ελλάδα είναι διαρθρωμένο κατά τέτοιο τρόπο, ώστε ουσιαστικά και πρακτικά το κράτος να είναι αυτό που εκπαιδεύει τους κληρικούς, κάτι που προκάλεσε ιδιαίτερη έκπληξη στον πρίγκιπα Κάρολο. Στη συνέχεια, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος τον ενημέρωσε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη διάλογος με την Πολιτεία και το υπουργείο Παιδείας, προκειμένου το σύστημα της εκκλησιαστικής εκπαίδευσης και κατάρτισης να αλλάξει.

  Ο Κάρολος ήταν καλά πληροφορημένος και για άλλες επισκέψεις υψηλών πολιτικών προσώπων στην Ελλάδα και ειδικά για το τελευταίο ταξίδι του Βλαντίμιρ Πούτιν, το 2016. Ρώτησε, μάλιστα, τον Αρχιεπίσκοπο εάν ο Ρώσος Πρόεδρος επικοινώνησε μαζί του για να δεχθεί αρνητική απάντηση, ενώ αμέσως μετά τον ρώτησε εάν συναντήθηκαν. Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος αποκρίθηκε στον πρίγκιπα Κάρολο ότι ο Ρώσος Πρόεδρος δεν τον επισκέφθηκε όταν ήρθε στην Ελλάδα, επικαλούμενος λόγους ασφαλείας.

  Ακολούθως, ο Αρχιεπίσκοπος ζήτησε, μεταξύ σοβαρού και αστείου, από τον πρίγκιπα Κάρολο να παραμείνει μόνιμα στην Αθήνα η νυν πρέσβης της Μεγάλης Βρετανίας Κέιτ Σμιθ, που έχει κερδίσει τους πάντες, με την ευρεία ελληνομάθειά της και την εξαιρετική γνώση της ελληνικής γλώσσας.

  Όταν ολοκληρώθηκε η επίσκεψη, τον πρίγκιπα Κάρολο περίμενε στα σκαλιά της Αρχιεπισκοπής η σύζυγός του δούκισσα της Κορνουάλης Καμίλα, με την οποία περπάτησαν στην πλατεία της Αγίας Ειρήνης, επισκέφθηκαν τους ναούς της Αγίας Ειρήνης και Εισοδίων της Θεοτόκου στην Καπνικαρέας, χωρίς ωστόσο να μπορέσουν να αντισταθούν στα κουλούρια Θεσσαλονίκης, τους λουκουμάδες και τον καφέ της περιοχής.

  Στη συνάντηση πρίγκιπα της Ουαλίας με τον Αρχιεπίσκοπο παρόντες ήταν ο μητροπολίτης Θερμοπυλών Ιωάννης, ο Επίσκοπος Θεσπιών Συμεών, πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπής, ο γενικός διευθυντής της «Αποστολής», Κωνσταντίνος Δήμτσας, και η Βρετανίδα πρέσβης στην Ελλάδα, Κέιτ Σμιθ.

  Καμίλα και Λ. Κονιόρδου διάβασαν «Χάρι Πότερ» σε μαθητές

  Τη Μονή Καισαριανής επισκέφτηκε την Πέμπτη η δούκισσα Κορνουάλης, Καμίλα. Η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου υποδέχθηκε τη δούκισσα η οποία ξεναγήθηκε στους χώρους και της Μονής, ενώ συμμετείχε σε εκπαιδευτική δραστηριότητα με μαθητές από τη σχολή Ι.Μ. Παναγιωτόπουλου.

  Κύριο θέμα ήταν το βιβλίο «Ο Χάρι Πότερ και η φιλοσοφική λίθος». Η δούκισσα της Κορνουάλης διάβασε στους μαθητές από το πρωτότυπο αγγλικό κείμενο το Κεφάλαιο 6 του βιβλίου (Το ταξίδι από την πλατφόρμα 9 και 3/4 ). Είναι η σκηνή που φεύγει ο Χάρι Πότερ για να πάει στη σχολή μάγων του Χόγκουαρτς. Ακολούθησε η ανάγνωση του ίδιου κεφαλαίου στα ελληνικά, από τη Λυδία Κονιόρδου.

  Στη συνέχεια τη σκυτάλη πήραν οι μαθητές οι οποίοι παρουσίασαν την αντίστοιχη θεατρική σκηνή. Στο τέλος εισέπραξαν το θερμό χειροκρότημα της δούκισσας στην οποία δώρισαν έναν πίνακα ζωγραφικής.

  Αφορμή για το συγκεκριμένο δρώμενο ήταν η ανακήρυξη της Αθήνας ως Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου 2018.

  H Μονή Καισαριανής είναι αφιερωμένη στα Εισόδια της Παναγίας και ιδρύθηκε μεταξύ 11ου και 12ου αιώνα στα ερείπια αρχαίου ναού, πιθανότατα της Δήμητρας. Πέριξ του ναού λειτουργούσε φιλοσοφική σχολή, η οποία διαλύθηκε με διάταγμα του Ιουστινιανού το 529 μ. Χ. Ο αρχαίος ναός μετατράπηκε σε χριστιανικό μοναστήρι ορθοδόξων τον 7ο αιώνα.

  Ονομάζεται επίσης και Κριός Μονή (Μονή του Κριαριού), από τη μαρμάρινη κεφαλή κριαριού στην κρήνη στο ανατολικό τείχος της μονής. Το πιο γνωστό από τα μετόχια της μονής στην Αττική είναι μες στο κέντρο της Αθήνας, το μετόχι του Ηριδανού ή Μικρό Μοναστήρι, το πολύ γνωστό μας Μοναστηράκι.

  Αποτελεί δημόσιο μνημείο από τις αρχές του 20ού αιώνα και σήμερα είναι επισκέψιμος, ιστορικά και αρχιτεκτονικά διατηρητέος, χώρος. Ο περιβάλλων χώρος, που ονομάζεται Αισθητικό Δάσος Καισαριανής, είναι διατηρητέο μνημείο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους.

  Μάλιστα υπάρχει και μια ιστορία που συνδέει τη δούκισσα της Κορνουάλης με τη Μονή Καισαριανής. Ο πατέρας του συζύγου της, Φίλιππος, είναι πρώτος εξάδελφος του Κωνσταντίνου Γλύξμπουργκ. Η αδελφή του Κωνσταντίνου, Ειρήνη, δηλαδή η θεία του Κάρολου, χρησιμοποιούσε ως ησυχαστήριο ένα κελί του μοναστηριού!

  Στον Πειραιά ο Κάρολος

  Το βρετανικό πολεμικό πλοίο HMS Echo, το oποίο συμμετέχει στη νατοϊκή δύναμη και την ακταιωρό της βρετανικής συνοριακής δύναμης HMC Valiant που συμμετέχει σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης προσφύγων και μεταναστών στο Αιγαίο, επισκέφθηκε πριν από λίγο ο πρίγκιπας της Ουαλίας Κάρολος.

  Ο διάδοχος του βρετανικού θρόνου κατέφθασε λίγο μετά πριν τις 12:30 στο λιμάνι του Πειραιά συνοδευόμενος από τη Βρετανίδα πρέσβη στην Ελλάδα Κέιτ Σμιθ.

  Τον πρίγκιπα Κάρολο υποδέχθηκαν στο πολεμικό πλοίο HMS Echo Βρετανοί αξιωματούχοι οι οποίοι των ενημέρωσαν και τον ξενάγησαν ενώ ο ίδιος επιθεωρώντας το πλοίο συνομίλησε με το πλήρωμα.

  Αμέσως μετά επιβιβάστηκε στην ακταιωρό HMC Valiant απ’ όπου και απέπλευσε με προορισμό το Φάληρο όπου θα επισκεφθεί το θωρηκτό Αβέρωφ και την τριήρη «Ολυμπιάς».

  Κατά την επίσκεψη του Καρόλου στο λιμάνι του Πειραιά τα μέτρα ασφαλείας ήταν δρακόντεια.

  Κοινωνία
  Σίβυλλα
  Helios Kiosk