• Αναζήτηση
 • Μετρήσεις στο Κερατσίνι για την έντονη δυσοσμία

  Μετρήσεις των ατμοσφαιρικών ρύπων ξεκινούν στο Κερατσίνι, τη Δραπετσώνα και τις γύρω περιοχές προκειμένου να εντοπιστεί η αιτία της έντονης δυσοσμίας που εμφανίζεται κατά διαστήματα.

  ΤοΒΗΜΑ Team

  Μετρήσεις των ατμοσφαιρικών ρύπων ξεκινούν στο Κερατσίνι, τη Δραπετσώνα και τις γύρω περιοχές προκειμένου να εντοπιστεί η αιτία της έντονης δυσοσμίας που εμφανίζεται κατά διαστήματα.

  Αυτό αποφασίστηκε την Τετάρτη, κατά τη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Περιβάλλοντος. Όπως έγινε γνωστό, το στρατηγικό σχέδιο θα καταρτιστεί εντός της επόμενης εβδομάδας. Και η κατάρτισή του θα συντονιστεί από την Ειδική Γραμματεία Σώματος Επιθεωρητών και Ελεγκτών με τη συμβολή της ακαδημαϊκής κοινότητας, των αρμόδιων υπηρεσιών του ΥΠΕΝ και των δυο βαθμίδων αυτοδιοίκησης.

  Το σχέδιο –  που θα περιλαμβάνει και την προμήθεια κατάλληλου εξοπλισμού για τη δειγματοληψία και την επεξεργασία των δειγμάτων – θα λάβει τη μορφή προγραμματικής σύμβασης, η οποία θα συγχρηματοδοτηθεί από την Περιφέρεια Αττικής και το Πράσινο Ταμείο.

  Στη σύσκεψη αποφασίστηκε η διενέργεια ελέγχων σε όλους τους πιθανά ρυπασμένους χώρους, ιδιαίτερα κατά μήκος της ακτογραμμής της περιοχής σε εγκαταλειμμένες δραστηριότητες ή σε παλιές αποθέσεις, προκειμένου να ενταχθεί η αποκατάστασή τους στο ΥΜΕΠΕΡΑΑ, με ευθύνη του ΥΠΕΝ.

  Επιπλέον, θα διερευνηθεί –και – η δυνατότητα εγκατάστασης από την ΕΥΔΑΠ συστήματος μετρήσεων/παρακολούθησης για συγκεκριμένους ρύπους που σχετίζονται με τη δραστηριότητά της.

  Σημειώνεται ότι από τους έως τώρα ελέγχους που πραγματοποίησαν οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος, κλιμάκια της ΕΥΔΑΠ και της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Αττικής, δεν έχει εντοπιστεί η πηγή της ρύπανσης.
  Επιπλέον, όπως έγινε γνωστό, από το υπουργείο Περιβάλλοντος, οι μετρήσεις του σταθμού Πειραιά του Εθνικού Δικτύου Παρακολούθησης Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης, όπου παρακολουθούνται οι συγκεντρώσεις ατμοσφαιρικών ρύπων με βάση την εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία (διοξείδιο του αζώτου, μονοξείδιο του άνθρακα, διοξείδιο του θείου, όζον, αιωρούμενα σωματίδια και βενζόλιο), δεν παρουσίασαν «αξιόλογη μεταβολή σε σχέση με τη συνήθη εικόνα του σταθμού και τις συγκεντρώσεις που μετρήθηκαν σε άλλους σταθμούς του Εθνικού Δικτύου. Το ίδιο ισχύει και για τους σταθμούς της Περιφέρειας Αττικής και των γειτονικών Δήμων».

  Στη σύσκεψη πήραν μέρος ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος, ο Ειδικός Γραμματέας του Σώματος Επιθεωρητών και Ελεγκτών του ΥΠΕΝ Δημήτρης Δερματάς, ο Δήμαρχος Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Χρήστος Βρεττάκος, o Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά, Γιώργος Γαβρίλης και ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής, Γιάννης Βασιλείου.

  Κοινωνία