Μία νέα εκστρατεία ενημέρωσης με τίτλο «Κάνε το δικό σου Σχέδιο» σχεδίασε και υλοποιεί η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της ενημέρωσης και της ευαισθητοποίησης του κοινού για τις καταστάσεις έκτακτης ανάγκης με στόχο να ενισχύσει την κατάλληλη προετοιμασία των πολιτών πριν από την εκδήλωση μιας καταστροφής.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση σκοπός της συγκεκριμένης εκστρατείας είναι να παρουσιάσει σε μια σύγχρονη και κατανοητή μορφή τις κυριότερες οδηγίες προετοιμασίας προκειμένου να ενισχυθεί η ετοιμότητα και κατ’ επέκταση η βέλτιστη αντιμετώπιση των συνεπειών της εκδήλωσης μιας φυσικής ή τεχνολογικής καταστροφής.
Στο πλαίσιο αυτό δημιουργήθηκε και παρουσιάζεται στο κοινό ένα ενημερωτικό μήνυμα σε μορφή βίντεο https://www.youtube.com/watch?v=PJLH2XzgO_0&feature=youtu.be και ένα τρίπτυχο ενημερωτικό ψηφιακό φυλλάδιο με το σύνολο των οδηγιών προετοιμασίας.
«Σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης η ύπαρξη ενός οικογενειακού ή ατομικού σχεδίου ετοιμότητας προσαρμοσμένο στις ιδιαίτερες ανάγκες των μελών ενός νοικοκυριού είναι θεμελιώδους σημασίας και μπορεί να αποβεί καταλυτική παράμετρος για την αποτελεσματική αντιμετώπιση μιας καταστροφής και την αποφυγή των δυσμενών συνεπειών της. Είναι εξίσου σημαντικό ένα σχέδιο προετοιμασίας να διαφοροποιείται αναλόγως του είδους της καταστροφής, έχοντας ωστόσο κάποια σταθερά βήματα όπως ο βασικός εξοπλισμός ενός σακιδίου έκτακτης ανάγκης» τονίζεται.
Φυλλάδιο ενημέρωσης
Οι οδηγίες στο φυλλάδιο με τίτλο «Προετοίμασε τη δική σου «έξοδο κινδύνου»» χωρίζεται στα τρία στάδια: «Προετοιμάσου», «Κάνε Σχέδιο», «Ενημερώσου».
Το πρώτο αναφέρεται στις απαραίτητες προμήθειες που πρέπει να έχουν οι πολίτες, όπως πόσιμο νερό και ξηρά τροφή, φακό, φορτιστή κινητού ή powerbank, ραδιόφωνο με μπαταρίες, επιπλέον μπαταρίες και αν απαιτείται πάνες και γεύματα για βρέφη και τροφή για τα κατοικίδια. Επιπλέον στα σημαντικά έγγραφα που πρέπει να έχουν συμπεριλαμβάνονται ιατρικά ιστορικά, συμβολαιογραφικές και νομικές πράξεις, ΑΜΚΑ, αριθμούς τραπεζικών λογαριασμών, ΑΦΜ κ.α. Επίσης, για άτομα που χρειάζονται επιπρόσθετη βοήθεια λόγω ηλικίας, ασθένειας ή αναπηρίας καλό θα είναι θα έχουν στη διάθεσή τους επάρκεια φαρμάκων, ακουστικά βαρηκοΐας και επιπλέον μπαταρίες, προμήθειες για σκύλο-οδηγό, αντίγραφα των συνταγών των φαρμάκων, τη δοσολογία τους και άλλες πληροφορίες για τη θεραπεία και όνομα και στοιχεία επικοινωνίας του θεράποντος ιατρού.
Στο δεύτερο στάδιο «Κάνε σχέδιο» σημειώνεται μεταξύ άλλων ότι οι πολίτες θα πρέπει να καταστρώσουν ένα σχέδιο επικοινωνίας και συγκέντρωσης της οικογένειας για την περίπτωση που όλα τα μέλη δεν είναι μαζί εάν συμβεί μια καταστροφή και να σχεδιάσουν τις κινήσεις εάν αποφασίσουν να μείνουν στον χώρο τους ή να απομακρυνθούν. Εάν απαιτηθεί να φύγουν θα πρέπει να έχουν επιλέξει εναλλακτικούς προορισμούς, εάν έχουν αυτοκίνητο θα πρέπει η μισή τουλάχιστον δεξαμενή καυσίμου να είναι γεμάτη, να κλείσουν τις παροχές ηλεκτρικού ρεύματος/φυσικού αερίου/νερού, να πάρουν προμήθειες και κατοικίδια, χρήματα και να κλειδώσουν την πόρτα του σπιτιού προτού φύγουν.
Επιπλέον συνιστάται στους πολίτες αν λόγω ηλικίας, ασθένειας ή αναπηρίας εκτιμούν πως θα χρειαστούν βοήθεια να δημιουργήσουν το προσωπικό τους δίκτυο υποστήριξης κάνοντας έναν κατάλογο συγγενών, φίλων ή άλλων προσώπων που μπορεί να συνδράμουν, να συμπεριλάβουν έναν φίλο ή συγγενή που ζει σε άλλη περιοχή και να ενημερώσουν τους ανθρώπους αυτούς για φάρμακα και τυχόν υποστηρικτικό εξοπλισμό (π.χ. αμαξίδιο, οξυγόνο κ.ά.).
Στο τρίτο στάδιο αναφέρεται ότι υπάρχουν αναλυτικές οδηγίες σε πέντε γλώσσες στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας <http://civilprotection.gr/el>.
HeliosPlus