Τριγμούς στο εσωτερικό της κυβέρνησης συνεχίζει να προκαλεί το θέμα της αναδοχής στα ομόφυλα ζευγάρια με το λεγόμενο «συντηρητικό» κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ να ζητά αλλαγές στο σχέδιο νόμου.

Την Τρίτη υπήρξε ενημέρωση των βουλευτών για τις λεπτομέρειες του σχεδίου νόμου και την επίμαχη διάταξη, ωστόσο τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (Γεννιά, Καραγιάννης και Ντζιμάνης) αξιώνουν με επιστολή τους τροποποίηση του άρθρου. Αυτό που προτάσσουν μεταξύ άλλων είναι ότι η ελληνική κοινωνία δεν είναι έτοιμη να αποδεχτεί την αναδοχή από ομόφυλα ζευγάρια.

Είχε προηγηθεί η επίθεση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστου Καραγιαννίδη προς όλους τους διαφωνούντες. Μάλιστα έφτασε στο σημείο να ζητήσει από τους συναδέλφους του που έχουν αντίθετη άποψη να παραιτηθούν και να πάνε στον πολιτικό χώρο που τους αντιπροσωπεύουν.

H συζήτηση στην επιτροπή της Βουλής

Με τους εισηγητές των κομμάτων, άρχισε στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής η επεξεργασία του σχεδίου νόμου «Μέτρα για την Προώθηση των Θεσμών της Αναδοχής και Υιοθεσίας» του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Το πολιτικό ενδιαφέρον εστιάζεται κυρίως στις ενστάσεις και διαφωνίες που έχουν εκφράσει βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επί της επίμαχης διάταξης που επιτρέπει την αναδοχή σε ομόφυλα ζευγάρια. Οι βουλευτές των ΑΝΕΛ δεν έχουν εκφραστεί δημόσια, ωστόσο δεν αποκλείεται να τηρήσουν την ίδια αρνητική στάση με εκείνη που τήρησαν στο νομοσχέδιο για το σύμφωνο συμβίωσης, το οποίο καταψήφισαν.

Πάντως, η διάταξη έχει προκαλέσει «αναταραχή» και στα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη η επίσημη γραμμή είναι υπέρ της διάταξης, ωστόσο, ορισμένοι βουλευτές του κόμματος έχουν δηλώσει ότι θα καταψηφίσουν, ενώ στο Ποτάμι υπάρχουν επιφυλάξεις επί της αρχής και ζητούνται περαιτέρω αποσαφηνίσεις και ασφαλιστικές δικλείδες.

ΝΔ, ΚΚΕ, Χρυσή Αυγή και Ένωση Κεντρώων με δεδομένο ότι είχαν καταψηφίσει το σύμφωνο συμβίωσης αναμένεται ότι θα τηρήσουν την ίδια αρνητική στάση και για την αναδοχή από ομόφυλα ζευγάρια.