Ισόβια κάθειρξη για την ανθρωποκτονία του 30χρονου ενεχυροδανειστή Γιώργου Κοτσιλίδη το 2013 στη Δάφνη επέβαλε το Μικτό Ορκωτό Εφετείο της Αθήνας στους τέσσερις κατηγορούμενους της υπόθεσης – τρεις άνδρες και μια γυναίκα – με απόφασή του έπειτα από μακρά ακροαματική διαδικασία. Παράλληλα, δικαστές και ένορκοι, χωρίς να αναγνωρίσουν κανένα ελαφρυντικό στους καταδικασθέντες, τους επέβαλλαν και κάθειρξη 12 ετών για το αδίκημα της ληστείας.

Στο άκουσμα της απόφασης, συγγενείς των κατηγορουμένων ξέσπασαν σε κλάματα, ύβρεις και απειλές κατά των δικαστών και των γονέων του θύματος.

Είχε προηγηθεί η τοποθέτηση του εισαγγελέα της έδρας, η οποία προκάλεσε αίσθηση: «Είναι ευθύνη της πολιτείας που κηδεύτηκε το Σαββατοκύριακο στην Άνδρο ο επιχειρηματίας από την Κηφισιά. Το αστυνομικό δελτίο λέει ότι αποφυλακισθέντες τέτοιου τύπου έπιασαν δουλειά …είμαι υποχρεωμένος να πω στο δικαστήριο ότι πρέπει να απορριφθούν ένα προς ένα τα ελαφρυντικά», είπε ο εισαγγελέας.

Η δολοφονία του 30χρονού ενεχυροδανειστή Γιώργου Κοτσιλίδη, που έχει χαρακτηριστεί ως «έγκλημα μέσω Facebook», είχε συγκλονίσει το Πανελλήνιο, όταν οι γονείς και η αδελφή του νεαρού άνδρα τον είχαν βρει ημίγυμνο, φιμωμένο και δεμένο με μονωτική ταινία στο λαιμό, τα χέρια και τα πόδια του μέσα στο σπίτι τους στη Δάφνη.

Κεντρικό πρόσωπο στην υπόθεση είναι η 27χρονη, σήμερα, Αλεξάνδρα Σταματάκη, η οποία φέρεται να «ψάρεψε» το θύμα μέσω Facebook, καταφέρνοντας να έρθει στη συνέχεια σε επαφή μαζί του με το πρόσχημα ότι ήθελα να τον γνωρίσει και να έχουν ερωτική συνεύρεση. Μαζί της, το εδώλιο του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου «μοιράστηκαν» τρεις ακόμη κατηγορούμενοι και συγκεκριμένα οι: Γεώργιος Μάρκου, Δημήτριος Θεοδώρου και Κων. Αραπάκης.

Σε πρώτο βαθμό η νεαρή κατηγορουμένη κρίθηκε ένοχη και το δικαστήριο της επέβαλλε κάθειρξη 22 ετών. Οι άλλοι τρεις συγκατηγορούμενοι της καταδικάστηκαν σε ισόβια και 12 χρόνια κάθειρξη ο καθένας. Πλέον, όμως με την απόφαση του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου η νεαρή γυναίκα επιστρέφει στη φυλακή.

Σύμφωνα με στοιχεία της δικογραφίας, η 27χρονη φέρεται να αντάλλασσε ερωτικά μηνύματα με το θύματα μέσω του δημοφιλούς μέσου κοινωνικής δικτύωσης, λειτουργώντας ως δόλωμα και βοηθώντας με τον τρόπο αυτό τους συγκατηγορουμένους της να δολοφονήσουν τον 30χρονο άνδρα και να αφαιρέσουν από το διαμέρισμά του 139.000 ευρώ αλλά και χρυσαφικά βάρους δύο κιλών.

Η ίδια στην απολογία της στο δικαστήριο είχε υποστηρίξει ότι δεν είχε καμία εμπλοκή στη δολοφονία του 30χρονου, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ναι, βοήθησα να κλέψουν, να μπουν μέσα στο διαμέρισμά του. Τα δέχομαι όλα. Όμως δεν τον ακούμπησα. Δεν ήθελα να κάνω κάτι τέτοιο, ούτε καν φανταζόμουν ότι μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο. Ήμουν εντελώς χαμένη, μπορεί να είχα οικονομική ανάγκη, δε θα αφαιρούσα όμως μια ζωή. Δεν έχω βοηθήσει στο φόνο. Δε ξέρω ποιος τον σκότωσε, δεν ήμουν εκεί. Δεν βγάζω τον εαυτό μου απέξω, σας λέω την αλήθεια, έτσι έχει συμβεί. Όσο ζω μέχρι να πεθάνω θα κουβαλάω αυτές τις τύψεις γιατί πότε αυτοί οι γονείς δε θα με συγχωρήσουν».

Η 28χρονη κατηγορούμενη πρωτόδικα είχε καταδικασθεί σε ποινή κάθειρξης 22 ετών, καθώς της είχε αναγνωριστεί το ελαφρυντικό της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη. Είχε παραμείνει για 3,5 χρόνια έγκλειστη στις φυλακές, καθώς αποφυλακίστηκε με βάση τις ευεργετικές διατάξεις του νόμου Παρασκευόπουλου για άτομα με αναπηρία άνω των 80%.

Ωστόσο, μετά τη σημερινή απόφαση, η 28χρονη επιστρέφει στις φυλακές.