Πρώτα ήταν οι άστεγοι εκπαιδευτικοί, που εργάζονταν σε σχολεία της περιφέρειας και αναγκάζονταν να κοιμούνται σε ξαπλώστρες στις παραλίες ή στα αυτοκίνητά τους.
Τώρα είναι οι άστεγοι νοσοκομειακοί ιατροί, οι οποίοι εργάζονται σε νησιά και άλλα δημοφιλή παραθεριστικά κέντρα, όπως η Σαντορίνη.
Με την αύξηση του τουρισμού και την ανάπτυξη του φαινομένου Airbnb, τα ενοίκια στην άλλοτε φτωχή Θήρα έχουν εκτοξευθεί στα ύψη, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να τα πληρώσουν οι υγειονομικοί με τους μισθούς που παίρνουν.
Αξίζει να αναφερθεί ότι οι ειδικευμένοι ιατροί με άνω των 20 ετών προϋπηρεσία, συμπεριλαμβανομένου του «επιδόματος παραμεθορίου», λαμβάνουν «καθαρά» 1.270 ευρώ τον μήνα. Τα δε ενοίκια των σπιτιών στη Σαντορίνη –σε όλα τα χωριά του νησιού –δεν «πέφτουν» κάτω από 500 ευρώ.
«Ένα σπίτι 50 τ.μ. μπορεί να το ενοικιάζουν 500 ευρώ. Μου έλεγε ένας γνωστός μου τις προάλλες ότι βρήκε σπίτι 80 τ.μ. με 600 ευρώ και ένιωθε πολύ τυχερός. Με την επέκταση του Airbnb δεν υπάρχουν διαθέσιμα σπίτια που να μπορούν να πληρώνουν το ενοίκιό τους οι ιατροί. Το ίδιο φαινόμενο παρατηρείται και στην Ίμπιζα», δηλώνει γνωστή αρχιτέκτονας και μόνιμη κάτοικος του νησιού. Όπως λέει,τώρα ετοιμάζεται ο Δήμος Θήρας να ξεκινήσει ένα πρόγραμμα για τη διαμονή των ιατρών, δημιουργώντας οικίες σε χώρους που λειτουργούν σήμερα ως αποθήκες.
Σύμφωνα με καταγγελία ιατρών –εκπροσώπων της Αριστερής Ριζοσπαστικής Συνεργασίας, οι υγειονομικοί του νοσοκομείου Θήρας είναι κυριολεκτικά άστεγοι και διαμένουν σε κενούς θαλάμους του ίδιου του νοσηλευτικού ιδρύματος.
«Τουλάχιστον», σχολιάζουν, «είναι σε λίγο καλύτερη μοίρα από τους εκπαιδευτικούς που αναγκάζονταν να κοιμούνται σε ξαπλώστρες στις παραλίες, καθώς ως γνωστόν τα σχολεία δεν διαθέτουν δωμάτια με κρεβάτια…».