Σε μια κρίσιμη περίοδο των ελληνοτουρκικών σχέσεων και με τον κίνδυνο πρόκλησης ενός θερμού επεισοδίου στα νερά του Αιγαίου οι Έλληνες λιμενικοί πραγματοποιούν καθημερινά περιπολίες με καταπονημένα πλωτά μέσα.
Εκτός όμως από την αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας βρίσκονται διαρκώς σε αυξημένη επιφυλακή καθώς οι μεταναστευτικές ροές αυξάνονται και εκφράζονται φόβοι πως με την έκρυθμη κατάσταση στη Συρία οι αριθμοί των αφίξεων πιθανότατα θα διπλασιαστούν ενδεχομένως και θα τριπλασιαστούν παραμονές της φετινής τουριστικής περιόδου σε συνδυασμό με την αδιαφορία που φαίνεται πως δείχνει το τελευταίο χρονικό διάστημα η τουρκική Ακτοφυλακή.
Συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι του Λιμενικού Σώματος σημειώνουν ότι το τελευταίο σκάφος που παραλήφθηκε ήταν το 2016 το Περιπολικό Ανοικτής Θαλάσσης «Γαύδος» που επιχείρησε να εμβολίσει σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής στα μέσα Φεβρουαρίου.
Έκτοτε οι λιμενικοί ακούν εξαγγελίες για εξοπλιστικά προγράμματα με σκάφη που αναμένεται να παραγγελθούν με άγνωστο χρόνο παράδοσης και αυτή τη στιγμή γνωρίζουν πως πρέπει να κάνουν περιπολίες με τα υπάρχοντα μέσα που διαθέτουν καθώς δεν υπάρχει δυνατότητα ενίσχυσης των νησιών του Αιγαίου με άλλα σκάφη αφού εάν συμβεί κάτι τέτοιο θα «απογυμνωθούν» άλλες υπηρεσίες της χώρας που τα χρησιμοποιούν.
Το αποτέλεσμα είναι ότι χάρη στις υπεράνθρωπες προσπάθειες των μηχανικών του ΛΣ τα σκάφη αυτά να είναι καλά συντηρημένα ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στις αυξημένες απαιτήσεις.
Υπενθυμίζεται πως λίγα 24ωρα μετά το περιστατικό με το ΠΑΘ «Γαύδος» ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε επισκεφτεί το υπουργείο Ναυτιλίας και μιλώντας σε λιμενικούς είχε πει μεταξύ άλλων ότι: «Βεβαίως το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, για πρώτη φορά, προχώρησε και σε ένα μεγάλο εξοπλιστικό πρόγραμμα με ελληνικούς, αλλά και ευρωπαϊκούς πόρους. Ένα πρόγραμμα που αφορά την αναβάθμιση με σύγχρονα θαλάσσια συστήματα επιτήρησης και σύγχρονα σκάφη, προκειμένου να εξασφαλίσουμε με υψηλή πιστότητα επιτήρησης των θαλασσίων ελληνο-ευρωπαϊκών συνόρων και να υπάρχει η πιο υψηλή αποτελεσματικότητα στην καταπολέμηση της εγκληματικότητας του λαθρεμπορίου των ναρκωτικών και όπλων. Και είναι στόχος μας, αφενός να εκσυγχρονιστεί το Λιμενικό Σώμα και αφετέρου να κατασκευαστούν τα πλωτά μέσα στην Ελλάδα για την ενίσχυση και των ελληνικών ναυπηγείων και την αύξηση των θέσεων εργασίας.»
Αποκαλυπτικά ήταν όσα είχε πει ανώτατος αξιωματικός εν αποστρατεία του ΛΣ: «Για την επίτευξη των στόχων της η Τουρκική Ακτοφυλακή εδώ και μία δεκαετία υλοποιεί ένα φιλόδοξο πρόγραμμα προμήθειας πλωτών και εναέριων μέσων που σήμερα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Ήδη στο Αιγαίο, εκτός από πληθώρα ταχυπλόων σκαφών αντίστοιχων με τη σειρά 600ρια (18 μ.) της Ελληνικής Ακτοφυλακής, πλέουν σε όλες τις «περιοχές ενδιαφέροντος» μεγάλα ταχύπλοα σειράς 300 (35 μ.) της Τουρκικής Ακτοφυλακής. Το έργο αυτών των σκαφών συντρέχουν ικανός αριθμός από ελικόπτερα καθώς και τέσσερα νέα πλοία 100 μ. περίπου, τα οποία διαθέτουν ελικοδρόμιο για την αύξηση της αποτελεσματικότητας και της περιοχής ευθύνης στην οποία επιχειρούν. Το αξιοπερίεργο επίσης είναι ότι στο πρόγραμμα προμηθειών της Τουρκικής Ακτοφυλακής περιλαμβάνονται και 10 σκάφη τύπου Stealth, που προφανώς προορίζονται και για τα θέματα Ερευνας και Διάσωσης, ενώ θα παραμένουν αόρατα από τα ελληνικά σκάφη και ραντάρ».
Και είχε επισημάνει: «Σήμερα σημαντικά έργα περιμένουν να υλοποιηθούν, ύψους περίπου 185 εκατ. ευρώ, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται το Εθνικό Σύστημα Επιτήρησης Θαλάσσιων Συνόρων, αλλά και η προμήθεια τριών 30μετρων σκαφών και 15 άλλων μικρότερων ταχύπλοων σκαφών ανάλογων αυτών της σειράς 600ρια. Δυστυχώς, οι διαδικασίες προμήθειας των παραπάνω –παρά το γεγονός ότι καταβλήθηκαν τεράστιες προσπάθειες για την εξασφάλιση της χρηματοδότησής τους –προσκρούουν σε γραφειοκρατικές αγκυλώσεις προώθησης των διαγωνισμών και σχετικές ιδεοληψίες, με αποτέλεσμα να υπάρχει ο κίνδυνος απώλειας των χρηματοδοτήσεων αυτών, αν λάβουμε υπόψη αφενός το στενό πλέον χρονοδιάγραμμα απορρόφησής τους και αφετέρου ότι πρόκειται υποχρεωτικά για διεθνείς διαγωνισμούς υπαγόμενους σε ενωσιακούς διαγωνιστικούς κανονισμούς. Αρκούν όμως τα κοινοτικά προγράμματα για την προμήθεια –λειτουργία των μέσων του ΛΣ-ΕΛΑΚΤ; Με βεβαιότητα η απάντηση είναι «όχι»».