Στα 2.431 ανέρχονται πλέον τα κρούσματα της ιλαράς στη χώρας, καθώς μέσα σε μια εβδομάδα καταγράφηκαν από το ΚΕΕΛΠΝΟ 86 νέα περιστατικά.

Συγκεκριμένα,μέχρι σήμερα Μ. Πέμπτη στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί 2.431 κρούσματα ιλαράς, μεμεγαλύτερη συχνότητα στη Νότια Ελλάδα. Από την αρχή της επιδημίας, την 1η Μαΐου του 2015 έως την περασμένη Πέμπτη είχαν καταγραφεί 2.345.

Τα κρούσματα στη μεγάλη πλειονότητα αφορούν σε άτομα Ελληνικήςυπηκοότητας (κυρίως μικρά παιδιά από κοινότητες Ρομά και άτομα από το γενικό πληθυσμόκυρίως στην ηλικιακή ομάδα 25-44 ετών) που δεν έχουν ανοσία στην ιλαρά, μεταξύ των οποίωνκαι επαγγελματίες υγείας που ήταν ανεμβολίαστοι ή ατελώς εμβολιασμένοι.

Η επιδημία ιλαράς έχει στοιχίσει τη ζωή και σε τρία άτομα: ένα βρέφος Ρομά 11 μηνών, ανεμβολίαστο, με υποκείμενη δυστροφία, το οποίοκατέληξε με κλινική εικόνα σηψαιμίας, έναν 17χρονο Ρομά, ανεμβολίαστο, που κατέληξε με κλινική εικόνα εγκεφαλίτιδας και μια 35χρονη γυναίκα, από τογενικό πληθυσμό, με αναφερόμενο εμβολιασμό με μία δόση εμβολίου ιλαράς, που κατέληξε λόγω πνευμονίας και αναπνευστικής ανεπάρκειας.

Οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ αναμένουν τηνεργαστηριακή επιβεβαίωση και άλλων κρουσμάτων το ερχόμενο διάστημα, γι’ αυτό συστήνουν εμβολιασμό με το μικτό εμβόλιο ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας (εμβόλιο MMR) τωνπαιδιών, των εφήβων και των ενηλίκων που δεν έχουν εμβολιαστεί με τις απαραίτητες δόσεις.

Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, παιδιά, έφηβοι και ενήλικες που έχουνγεννηθεί μετά το 1970 και δεν έχουν ιστορικό νόσου πρέπει να είναι εμβολιασμένοι με 2 δόσεις εμβολίου για την ιλαρά.

Η επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου, η εγρήγορση των επαγγελματιών υγείας, ηεντατικοποίηση των εμβολιασμών και η συνεχιζόμενη εγρήγορση των τοπικών και εθνικών αρχών αποτελούν απαραίτητα μέτρα για τον έλεγχο της νόσου.