Λίγες μέρες μετά τις ενστάσεις των κρατών-μελών προς την Κομισιόν, σχετικά με την χρηματοδότηση της Τουρκίας για το προσφυγικό και τις απειλές από την Αγκυρα που ακολούθησαν, αυξάνονται οι προσφυγικές ροές προς τα νησιά του Βορείου Αιγαίου.

Μέσα σε λίγες μόλις ώρες στη Χίο όπου επί τρεις μήνες οι ροές μεταναστών και προσφύγων ήταν μηδενικές,περισσότεροι από 212 πρόσφυγες και μετανάστες από τα τουρκικά παράλια έφτασαν ξαφνικά στο νησί.

Συγκεκριμένα από το απόγευμα της Μεγάλης Τρίτης μέχρι και το πρωί της Μεγάλης Τετάρτης έφθασαν στη Χίο 212 άτομα που στο σύνολό τους μεταφέρθηκαν και καταγράφηκαν στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της ΒΙΑΛ στο Χαλκειός.

Σημειώνεται ότι από την 1η Ιανουαρίου μέχρι και τις 31 Μαρτίου στη Χίο είχαν φτάσει συνολικά 284 πρόσφυγες και μετανάστες συμπεριλαμβανομένων Τούρκων αντικαθεστωτικών.

Από την Κυριακή 1 Απριλίου μέχρι και σήμερα στη Λέσβο πέρασαν 169 άτομα και στη Σάμο 142. ανεβάζοντας τον αριθμό των προσφύγων και των μεταναστών που έφτασαν στα νησιά του στα νησιά του βορείου Αιγαίου στους 523 πρόσφυγες, μέσα σε λίγα 24ωρα.

Και στην Κω υπεράριθμοι μετανάστες

Η Κως προστέθηκε στα νησιά που διαθέτουν δομές, τις οποίες διαχειρίζονται οι Ένοπλες Δυνάμεις (ΕΔ), και μαζί με τη Λέσβο και τη Σάμο φιλοξενούν υπεράριθμους μετανάστες.

Όπως έγινε γνωστό από το ΓΕΕΘΑ, αυξήθηκαν κατά 699 άτομα -σε σχέση με την περασμένη Πέμπτη- οι μετανάστες που διαμένουν στις 30 δομές φιλοξενίας, τις οποίες διαχειρίζονται οι ΕΔ.

Ειδικότερα τη Μ. Πέμπτη, καταγράφηκαν 22.834 άτομα έναντι 22.135 ατόμων την περασμένη Πέμπτη. Η δυνατότητα φιλοξενίας των δομών αυξήθηκε από τα 23.629 στα 23.673 άτομα στις 30 δομές φιλοξενίας. Εκείνες στις Λέσβο, τη Σάμο και την Κω έχουν υπεράριθμους μετανάστες, σύμφωνα με την κατανομή μεταναστών που γίνεται από τους αρμόδιους φορείς.

Οι τρεις κλάδοι των ΕΔ παρείχαν 12.465 μερίδες φαγητού από τις οποίες 496 μερίδες διανέμονται σε δομές φιλοξενίας, που δεν ανήκουν στην αρμοδιότητα τους.

Για την υγειονομική κάλυψη των μεταναστών διατίθεται ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό από τους τρεις κλάδους των ΕΔ.