Ως πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης χαρακτήρισε τη μονιμοποίηση των αναπληρωτών καθηγητών ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, προαναγγέλλοντας ότι τον Οκτώβριο θα ανακοινωθεί, τόσο ο αριθμός μόνιμων προσλήψεων όσο και το σύστημα διορισμού τους.

Απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ, Γιάννη Δελλή, που κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ανοίγει νέο κύκλο υποσχέσεων κοροϊδεύοντας τους εκπαιδευτικούς, ο κ. Γαβρόγλου αντέτεινε ότι για το υπουργείο Παιδείας είναι σαφές πως θα ανοίξει η εκπαίδευση σε νέους ανθρώπους, ενώ τόνισε ότι το θέμα των αναπληρωτών πρέπει να λυθεί με μόνιμο προσωπικό.

«Το θέμα των αναπληρωτών καθηγητών είναι ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η δημόσια εκπαίδευση, γιατί αυξάνοντας το ποσοστό τους, αυξάνεται και ο μέσος όρος ηλικίας των μόνιμων και αυτό το αναγνωρίζουν και οι θεσμοί. Γι αυτό, πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι να εξασφαλίζει μετά το τέλος της εποπτείας, μόνιμους διορισμούς. Τον Οκτώβριο θα ανακοινώσουμε τον αριθμό και το σύστημα διορισμού τους», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Παιδείας. Παράλληλα είπε ότι το υπουργείο Παιδείας θα είναι αμείλικτο εκεί όπου δηλώνονται κενά χωρίς να υπάρχουν.

Σχολιάζοντας τις πρόσφατες κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών, ο κ. Γαβρόγλου ανέφερε ότι σε αυτές «υπήρξαν φαινόμενα που δεν έπρεπε να υπάρχουν», σημείωσε ότι ο ίδιος παρακάλεσε τις ομοσπονδίες να συναντηθεί μαζί τους αλλά εκείνες αρνήθηκαν, τόσο στον ίδιο όσο και στον υπουργό Επικρατείας Χριστόφορο Βερναρδάκη και πρόσθεσε ότι «δεν πρέπει να θεωρήσουν ότι δεν παίρνουμε στα σοβαρά το θέμα».

Τέλος, ζήτησε από την Τοπική Αυτοδιοίκηση να πάρει τις ευθύνες της σε ό,τι αφορά τη βοήθεια για τη διαμονή των εκπαιδευτικών που διορίζονται στα νησιά, τονίζοντας ότι είναι υποχρεωμένη να το κάνει.
«ΜΑΤ και χημικά ήταν η απάντηση που πήραν προχθές οι εκπαιδευτικοί. Το μήνυμα των τελευταίων κινητοποιήσεών τους ότι «φτάνει πια η κοροϊδία», δεν το πήρατε. Δεν έχουν να περιμένουν τίποτα από τη πολιτική σας», υποστήριξε ο Γιάννης Δελλής.

«Εμείς πρώτοι στο υπουργείο Παιδείας διαμαρτυρηθήκαμε για την ανεύθυνη στάση ορισμένων αστυνομικών. Πριν ένα μήνα καταγγείλαμε την ανεύθυνη στάση ορισμένων όπως το ΠΑΜΕ. Αν νομίζουν ότι η βία θα φέρει αποτελέσματα με αυτού του είδους διαμαρτυρίες, κάνουν λάθος. Πρέπει όλοι να δείξουμε ψυχραιμία. Οι χιλιάδες αναπληρωτές καθηγητές δεν θέλουν τέτοιου είδους λύσεις. Η κυβέρνηση έχει σε προτεραιότητα και έχει μπει και γραπτά στα κείμενα την ανάγκη για μόνιμους διορισμούς στη δημόσια εκπαίδευση», ανταπάντησε ο κ. Γαβρόγλου.