Η Τουρκία, είναι το απομεινάρι της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Οι σημερινοί Τούρκοι είναι περήφανοι για την ιστορία τους, αλλά αισθάνονται μειονεκτικά για την σημερινή τους κατάσταση. Γι’ αυτό βάλθηκαν να αποκτήσουν πάλι την αίγλη της Μεγάλης Δύναμης.

Ενώ το 1922 ο πληθυσμός της Τουρκίας ήταν 9 εκατομμύρια, σήμερα είναι γύρω στα 83 και πηγαίνουν αισίως, ύστερα από την προτροπή του Ερντογάν, να αποκτήσει η κάθε οικογένεια πέντε παιδιά, για τα 100 εκατομμύρια.

Η Τούρκοι κατασκευάζουν ήδη αεροπλανοφόρο, που ελπίζουν να καθελκύσουν το 2020. Ταυτόχρονα από φέτος θα παράγουν μαχητικά αεροπλάνα , αμερικανικής τεχνολογίας. Έχουν παραγγείλει στη Ρωσία πυραύλους S 400 και στην Αμερική τα υπερσύγχρονα μαχητικά αεροπλάνα F 35. Προχθές μάλιστα ζήτησαν από τη Γερμανία να τους βοηθήσει να παράγουν τα βαριά τανκς «Leopard». Παράλληλα, έκλεισαν συμφωνία με τους Ρώσους για την κατασκευή δυο πυρηνικών εργοστασίων για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος. Όμως είναι γνωστό ότι η κατοχή πυρηνικού αντιδραστήρα, είναι το προστάδιο για την κατασκευή ατομικής βόμβας.

Η Τουρκία αυτόν τον καιρό θεωρεί ότι έχει κάποια μεγάλα προβλήματα, που πρέπει να λύσει με τον έναν ή άλλον τρόπο. Το πρώτο και σπουδαιότερο είναι η ύπαρξη των Κούρδων μέσα στη χώρα, που απαριθμούν 15 εκατομμύρια ανθρώπους, κι οι οποίοι θέλουν να ανεξαρτητοποιηθούν και να αποκτήσουν δική τους πατρίδα. Προς τούτο το επαναστατικό κόμμα του ΡΚΚ αγωνίζεται χρόνια τώρα προς αυτήν την κατεύθυνση. Όμως οι Κούρδοι, που είναι πολλά εκατομμύρια άνθρωποι, είναι σκορπισμένοι στην Τουρκία, τη Συρία, το Ιράκ και το Ιράν, ώστε στόχος τους είναι να κάνουν κάποτε μεγάλο δικό τους κράτος. Τώρα, με τον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας και την εμφάνιση του Ισλαμικού Κράτους (ISIS), οι Κούρδοι της Συρίας πήραν στα χέρια τα όπλα και δημιούργησαν έναν μεγάλο θύλακα στα βόρεια σύνορα της Συρίας, κοντά στην Τουρκία, η οποία φοβάται ότι θα ενισχύσουν το ΡΚΚ . Γι’ αυτό τα τουρκικά στρατεύματα εισέβαλαν στη Συρία και χτυπούνε τους Κούρδους, προκειμένου να μην καταφέρουν να δημιουργήσουν εκεί δικό τους κράτος ή τουλάχιστον ανεξάρτητη περιοχή από τη Δαμασκό.

Οι Κούρδοι της Συρίας όμως ενισχύονται με όπλα από την Αμερική, προκειμένου να αντιμετωπίζουν ικανοποιητικά τους Ισλαμιστές.

Μπρος σ’ αυτήν την κατάσταση η Τουρκία ζήτησε από την Αμερική να απομακρυνθεί από την περιοχή των Κούρδων, γιατί αλλιώς θα τους χτυπήσουν. Στη φάση αυτή ο αρχηγός του τουρκικού ΓΕΕΘΑ διατυμπάνισε ότι η Τουρκία μπορεί να διεξάγει συγχρόνως 2,5 πολέμους. Εννοώντας ότι μπορεί να πολεμήσει ταυτόχρονα και την Ελλάδα στο Αιγαίο, επειδή η στρατιά του Αιγαίου αριθμεί περισσότερους άνδρες, από όσους εμείς μπορούμε να μαζέψουμε σε γενική επιστράτευση.

Το δεύτερο μεγάλο πρόβλημα των Τούρκων είναι τα ελληνικά νησιά του Αιγαίου, καθόσον θεωρούν πως είναι μαντρωμένοι και δεν έχουν διέξοδο στη Μεσόγειο. Γι’ αυτό αμφισβητούν τη Συνθήκη της Λωζάνης, ώστε ζητούν την επαναδιαπραγμάτευσή της .

Πέρα όμως απ’ αυτές τις εμφανείς επιδιώξεις της, η Τουρκία έχει και εδαφικές βλέψεις, που εστιάζονται στην βουλγαρική και ελληνική δυτική Θράκη, καθόσον στη Βουλγαρία βρίσκονται 750 χιλιάδες περίπου Τουρκόφωνοι και 150 στην ελληνική Θράκη. Αρχικός στόχος είναι αυτές οι δυο περιοχές να ανεξαρτητοποιηθούν και να δημιουργήσουν σε πρώτη φάση ενιαίο δικό τους κράτος και στη συνέχεια να ενωθούν με τη μητέρα πατρίδα.

Οι ζώντες Τούρκοι στη Βουλγαρία έχουν δικό τους κόμμα το DPC, που έχει 36 βουλευτές από τους 250 της βουλγαρικής βουλής. Συχνά –πυκνά στη Βουλγαρία κυκλοφορούν χάρτες, που παρουσιάζουν το νέο ανεξάρτητο τουρκικό κράτος της Θράκης. Αυτές τις μέρες μάλιστα, το τουρκικό κόμμα απαίτησε από την βουλγαρική κυβέρνηση, να δώσει τη βουλγαρική υπηκοότητα στα 2 εκατομμύρια Τούρκων, που είναι δήθεν βουλγαρικής καταγωγής, επειδή αναγκάστηκαν από την πολιτική της κομμουνιστικής Βουλγαρίας, να μετακινηθούν στην Τουρκία.

Οι Τούρκοι δουλεύουν μεθοδικά και μακροπρόθεσμα. Δεν κάνουν δουλειές του ποδαριού.

Αλλά η Τουρκία έχει και ένα ακόμη πρόβλημα, που είναι λίαν επίκαιρο και καλείται να το λύσει άμεσα με τον έναν ή άλλον τρόπο. Αυτό είναι η εξόρυξη των υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ, που οι Τούρκοι επιμένουν να λένε ότι μερίδιο από αυτά τα αποθέματα έχουν κι οι Τουρκοκύπριοι.

Το θέμα αυτό, για τους Τούρκους πρέπει να λυθεί γρήγορα. Ακόμη και δυναμικά, γιατί αν καθυστερήσουν και αρχίσει η άντληση από τους Ιταλο/Γάλλους, θα έχουν χάσει το παιχνίδι. Από ότι φαίνεται έκαναν το επόμενο βήμα, αφού τουρκικό πολεμικό απείλησε το ιταλικό γεωτρύπανο ότι θα το εμβολίσει και θα βουλιάξουν μαζί. Μπρος σ’ αυτήν την κατάσταση οι Ιταλοί αναχώρησαν για το Μαρόκο.

Τι ποιεί η Ελλάδα ;

Μπρος σ’ αυτήν την τουρκική εξέλιξη η Ελλάδα, ενημέρωσε τους Νατοϊκούς Αμερικανούς συμμάχους και τους Ευρωπαίους εταίρους. Όμως το ερώτημα είναι, αν αυτές οι ενέργειες είναι αρκετές, καθόσον φαίνεται ότι η Τουρκία μπήκε στο φρενοκομείο και κανείς δεν γνωρίζει μέχρι πού θα το φτάσει.

Δική μας πρόταση λοιπόν είναι ότι η Ελλάδα πρέπει να κινηθεί γρήγορα σε διάφορες κατευθύνσεις, επειδή η παρούσα κατάσταση δεν αντιμετωπίζεται με «μαγκιές» και ενημερώσεις φίλων και γνωστών. Δηλαδή , δεν επιτρέπεται να βρεθούμε προ τετελεσμένων γεγονότων. Προς τούτο πρέπει να προχωρήσουμε ως εξής :

(1). Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, συγκαλεί το συμβούλιο των αρχηγών των κομμάτων του δημοκρατικού τόξου, για μια σε βάθος συζήτηση της επίκαιρης κατάστασης και των κινδύνων, που εγκυμονεί η Τουρκία και αποφασίζουν τη λήψη σειράς μέτρων.

(2). Η κυβέρνηση κινείται δυναμικά και αναπτύσσει έτι περαιτέρω τις διακρατικές σχέσεις με τις ΗΠΑ, προς κάθε κατεύθυνση, εφόσον οι Αμερικανοτουρκικές σχέσεις έχουν πιάσει πάτο.

(3). Η κυβέρνηση, παίρνει επαφή με τον δημιουργηθέντα πυρήνα των στρατιωτικών δυνάμεων της Ε.Ε., που δημιουργήθηκε γύρω από τις δυνάμεις της Γερμανίας, της Ολλανδίας και της Τσεχίας.

(4). Η κυβέρνηση αρχίζει επαφές με τη Βουλγαρία, για την αντιμετώπιση πιθανού κοινού κινδύνου της εδαφικής τους ακεραιότητας.

Η Ελλάδα είναι μια φιλήσυχη και φιλειρηνική χώρα, αλλά προ του κινδύνου, είναι ικανή να δώσει τα πάντα, όπως έπραξε τόσες φορές στην ιστορία της.


Ο κ. Θεόδωρος Αυγερινός είναι συνταξιούχος καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας