• Αναζήτηση
 • Τραπεζική Ανεξαρτησία και Λειτουργική Αξιοπιστία

  Το κείμενο της Απεύθυνσης του Διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος καθηγητή κ. Γιάννη Στουρνάρα προς τα στελέχη της τράπεζας - και κατ' ουσίαν urbi et orbi - επιβάλλει κάποιες υπογραμμίσεις.

  Τραπεζική Ανεξαρτησία και Λειτουργική Αξιοπιστία | tovima.gr
  Το κείμενο της Απεύθυνσης του Διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος καθηγητή κ. Γιάννη Στουρνάρα προς τα στελέχη της τράπεζας – και κατ’ ουσίαν urbi et orbi – επιβάλλει κάποιες υπογραμμίσεις. Οχι βέβαια από την πλευρά του οικονομολόγου, που δεν είμαι, αλλά από εκείνη που επιτρέπει τη σημειωτική αξιολόγηση ενός τέτοιου κειμένου.
  Η πρώτη αφορά την απροσχημάτιστη υπόμνηση της υπερκείμενης θέσης της ανεξαρτησίας της κεντρικής τράπεζας. Και ενώ η υποχρέωση αυτή οφείλει να τηρείται απαρεγκλίτως, και να ισχύει για όλες τις Ανεξάρτητες Αρχές, ενέχει ιδιαίτερη δικαιοπολιτική κρισιμότητα για όσες έχουν μεικτή αποστολή: οικονομική, νομισματική και δημοσιονομική συνάμα. Οσο η υποχρέωση αυτή διασφαλίζεται για την κάθε κεντρική τράπεζα, τόσο η ανεξαρτησία της τελευταίας αναβαθμίζεται σε θεσμική αξιοπιστία. Μια αξιοπιστία τόσο εσωτερική όσο και εξωτερική. Με την εσωτερική ενισχύεται η εμπιστοσύνη των πολιτών στο μέτρο που ό,τι εκπορεύεται ως παρατήρηση από την κεντρική τράπεζα έχει το τεκμήριο της τεχνικής διαπίστωσης. Με την εξωτερική αξιοπιστία η κάθε κρατική κεντρική τράπεζα διεκδικεί – και πάντα στο πλαίσιο της λειτουργίας της ΕΚΤ – μια αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση των εθνικών συμφερόντων.
  Η δεύτερη υπογράμμιση της Απεύθυνσης του Διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος υπενθυμίζει ότι η παραπάνω συνάρτηση, Ανεξαρτησία/Αξιοπιστία, υπαγορεύεται «από τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της ελληνικής οικονομίας», θα πρόσθετα της κάθε εθνικής οικονομίας του κάθε μέλους. Και υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός υπηρετεί δύο άλλες εξίσου υπερκείμενες κοινωνικές αξίες: της αλληλεγγύης και του Κράτους Δικαίου.
  Και η τρίτη υπογράμμιση, συνεπόμενη των δύο προηγουμένων, αφορά το ότι μια τέτοια σύμμορφη λειτουργία της κάθε κρατικής κεντρικής τράπεζας προς τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό, όπως την εξέθεσε ο κ. Γιάννης Στουρνάρας, αποτελεί βήμα προς τη συμπολιτειακή προοπτική που κάποιοι «πιστεύουμε», ακόμα, ότι είναι και ο τελικός λόγος της ύπαρξης αυτής της Ενωσης: η ultima ratio rei publicae. Για την ώρα, μόνο η ΕΚΤ, το Δικαστήριο του Λουξεμβούργου και εν μέρει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συμπράττουν, εξ αντικειμένου, σε αυτή τη φεδεραλιστική επιδίωξη.
  Αυτά συνάγονται, νομίζω, από την πολύ προσεγμένη και ιδιαιτέρως θεσμική – και διόλου τεχνοκρατική – Απεύθυνση του κ. Διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος.
  Ο κ. Γιάννης Μεταξάς είναι επίτιμος καθηγητής πανεπιστημίων, τακτικό μέλος της Academie Europeenne Interdisciplinaire des Sciences.

  ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

  Γνώμες
  Σίβυλλα
  • Έντυπη έκδοση Extravagant σκηνικό… Η στάχτη από το πούρο έπεσε ξαφνικά πάνω στο βαρύτιμο χαλί του 18ου αιώνα. Δίπλα ακριβώς στον πίνακα του... ΣΙΒΥΛΛΑ
  Helios Kiosk