• Αναζήτηση
 • Βόμβα στο Εφετείο: Η καθυστερημένη αντίδραση της ΕΛ.ΑΣ., τα «μυστικά» της ΟΛΑ και οι φόβοι για επίθεση στη λεωφόρο Κατεχάκη

  «Περιμέναμε τους τελευταίους δύο μήνες επίθεση σε σημαντικό στόχο, κυρίως από την Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών

  «Περιμέναμε τους τελευταίους δύο μήνες επίθεση σε σημαντικό στόχο, κυρίως από την Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών (ΟΛΑ) που πραγματοποιεί πολλές επιθέσεις την χειμερινή περίοδο. Υπήρχαν ειδικά μέτρα φρούρησης και επιφυλακής ακόμη και στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης, στη ΓΑΔΑ, στο Αστυνομικό Τμήμα Εξαρχείων και στις δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ στα Εξάρχεια όπως και σε στόχους αμερικανικού και ισραηλινού ενδιαφέροντος λόγω της απόφασης Τραμπ για την Ιερουσαλήμ. Κοντά στο σημείο της βομβιστικής επίθεσης στο Εφετείο Αθηνών και γύρω από τα γειτονικό κτίριο της ΓΑΔΑ υπήρχαν περίπου 12-15 περιπολούντες αστυνομικοί από τις ομάδες ΔΙΑΣ, ΟΠΚΕ, Ασφάλεια, επόπτες κλπ, που έσπευσαν στο σημείο μέσα σε 2-4 λεπτά. Ομως ήταν ήδη αργά και δεν φαίνεται να υπήρξε ουσιαστική καταδίωξη του λευκού Βαν με τους τρεις επιβάτες που για άλλη μια φορά -κάτι αντίστοιχο είχε συμβεί με την απόπειρα της βομβιστικής επίθεσης στο υπουργείο Εργασίας στις 12 Δεκεμβρίου του 2016 πάλι με εναπόθεση βόμβας της ΟΛΑ- κατευθύνθηκε στην περιοχή των Εξαρχείων όπου και πυρπολήθηκε. Στα Εξάρχεια υπάρχει εξάλλου διαρκής φόβος των αστυνομικών για παγίδα από ενόπλους ή άλλου τύπου επίθεση. Πιθανολογούμε ότι πίσω από την επίθεση στο Εφετείο υποκρύπτεται η οργάνωση ΟΛΑ και δίνουμε πολύ μικρότερες πιθανότητες να πρόκειται για έργο της «Επαναστατικής Αυτοάμυνας», των «Πυρήνων» κλπ. Χωρίς να αποκλείεται η εμφάνιση μίας νέα οργάνωσης. Αν επιβεβαιωθεί το βασικό σενάριο, μας έχει εντυπωσιάσει ότι σε επίθεση της ΟΛΑ χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά Βαν. Επιπλέον μετά από τρία χρόνια (το 2014, στις 12 Δεκεμβρίου, με τους πυροβολισμούς στην πρεσβεία του Ισραήλ) χρησιμοποιήθηκε και πάλι καλάσνικοφ με το οποίο πυροβόλησαν για εκφοβισμό του φρουρού του Εφετείου. Είχαν προβλέψει αντίδρασή του. Εκτιμούμε ότι στο κείμενο ανάληψης της ευθύνης -συνήθως η οργάνωση καθυστερεί να στείλει κείμενο- θα υπάρχουν αναφορές στις δίκες των μελών του «Επαναστατικού Αγώνα» και άλλων αναρχικών, στο βούλευμα για την υπόθεση των αναρχικών και ποινικών ληστών του Διστόμου, για τους πλειστηριασμούς στο γειτονικό Ειρηνοδικείο, για τα «πόθεν έσχες» των δικαστών αλλά και ίσως για το θέμα των συλλήψεων των μελών της τουρκικής οργάνωσης DHKP – C όπως και για την υπόθεση της Ιερουσαλήμ».

  Σε αυτή την αναφορά προχώρησε, μιλώντας προς «Το Βήμα» στέλεχος της λεωφόρου Κατεχάκη σχετικά με την βομβιστική επίθεση που σημειώθηκε στις τρεις τα ξημερώματα στην είσοδο του Εφετείου, στην οδό Λουκάρεως που θεωρείτο ένας διαχρονικός στόχος των ενόπλων οργανώσεων και είχαν εκπονηθεί πολλά σχέδια φρούρησής του. Ακόμη και για επίθεση με εκρηκτικά στο πάρκινγκ του κτιρίου. Όμως την κρίσιμη στιγμή, τα ξημερώματα της Παρασκευής, υπήρχε μηδαμινή αντίδραση.
  Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ το λευκό Βαν είχε κλαπεί το 2015 και έφερε πινακίδες κυκλοφορίας όμοιου οχήματος, που κυκλοφορεί νόμιμα σε περιοχή των νοτίων προαστίων. Σημειώνεται ότι τον Νοέμβριο του 2015 είχε σημειωθεί η βομβιστική επίθεση της ΟΛΑ στον κτίριο του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων στο κέντρο της Αθήνας. Εκείνη την περίοδο ήταν σε πλήρη ανάπτυξη η συνεργασία ποινικών και αντιεξουσιαστών που προχωρούσαν σε ληστείες τραπεζών αλλά φαίνεται να οργάνωσαν και την απόπειρα απαγωγής του εφοπλιστή κ. Ανδρέα Μαρτίνου. Γιάφκες των συγκεκριμένων ενόπλων είχαν βρεθεί τότε σε Φθιώτιδα, Μαγνησία Μαραθώνα και αλλού χωρίς ωστόσο ποτέ τότε να εντοπισθούν όπλα που σχετίζονταν με την ΟΛΑ όπως είχαν εκτιμήσει αρχικά οι διωκτικές αρχές.
  Σημειώνεται ότι η ΟΛΑ στις πρώτες επιθέσεις της στα γραφεία της ΝΔ, σε αντιπροσωπεία αυτοκινήτων στο Τατόι, στην κατοικία του Γερμανού Πρέσβη κλπ. χρησιμοποιούσε καλάσνικοφ και σε ορισμένες περιπτώσεις εκτοξευτή ρουκετών. Από το 2015 είχαν υπάρξει επιθέσεις μόνο με βόμβες της ΟΛΑ αλλά και με μικρότερη ομάδα κρούσης. Κάτι που είχε οδηγήσει σε εκτιμήσεις για συρρίκνωσή της, για αλλαγή στον αρχικό οπλισμό της και στα επιχειρησιακά σχέδιά της λόγω των συγκεκριμένων ερευνών της ΕΛ.ΑΣ. Η οργάνωση αφήνει συνήθως τα κείμενα της σε «στικάκια» στην περιοχή των Εξαρχείων ή σε άλλους χώρους.
  Κοινωνία
  Σίβυλλα
  Helios Kiosk