• Αναζήτηση
 • Δήμαρχος Λέσβου: Μήνυση για τις άθλιες συνθήκες στη Μόρια

  Μήνυση κατά παντός υπευθύνου, για τα όσα «παράνομα», όπως υποστηρίζει, συμβαίνουν στον καταυλισμό του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια κατέθεσε στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Λέσβου, ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός. Υποστηρίζει ότι θα έπρεπε να φιλοξενούνται 1.800 άτομα, και αυτή τη στιγμή ξεπερνούν τις 6.500.

  ΤοΒΗΜΑ Team

  Μήνυση κατά παντός υπευθύνου, για τα όσα «παράνομα», όπως υποστηρίζει,
  συμβαίνουν στον καταυλισμό του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη
  Μόρια κατέθεσε στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Λέσβου, ο δήμαρχος Λέσβου
  Σπύρος Γαληνός. Υποστηρίζει ότι θα έπρεπε να φιλοξενούνται 1.800 άτομα,
  και αυτή τη στιγμή ξεπερνούν τις 6.500.

  Συγκεκριμένα, ο κ. Γαληνός υποστηρίζει ότι στην παραχωρηθείσα, από το Υπουργείο Εθνικής ‘Αμυνας, έκταση οκτώ στρεμμάτων θα έπρεπε να φιλοξενούνται περί τα 1.800 άτομα, ώστε οι συνθήκες διαβίωσής τους να είναι σε ανεκτό, τουλάχιστον, επίπεδο ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

  «Δυστυχώς, όμως, εδώ και δύο χρόνια, ειδικά δε εφέτος εγκλωβίστηκε και συνωστίζεται, άκρως υπερβολικός αριθμός πολιτών τρίτων χωρών και ευάλωτων ομάδων (άνδρες, γυναίκες, μεταξύ των οποίων και γυναίκες που βρίσκονται σε εγκυμοσύνη και παιδιά αδιακρίτως), ανερχόμενος κατ’ εκτίμηση σε πάνω από έξι χιλιάδες άτομα» σημειώνει στη μήνυσή του ο κ. Γαληνός.

  Επίσης, γίνεται αναφορά σε ακατάλληλες -από απόψεως υγιεινής και ασφάλειας, για τη διαμονή τους, ανεξαρτήτως εποχής- εγκαταστάσεις, σε ελλείψεις δικτύου ύδρευσης και αποχέτευσης που εκθέτουν σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή των μεταναστών και των προσφύγων, όπως και των εργαζομένων εκεί.

  Καθημερινά τα βίαια επεισόδια

  Ακόμα, αναφέρεται ότι οι εγκαταστάσεις είναι παράνομες. Ενώ τονίζεται πως οι φιλοξενούμενοι στον καταυλισμό «βιώνουν καθημερινά, σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα και έχουν οδηγηθεί σε απόπειρες αυτοκτονίας ή έχουν αυτοτραυματιστεί, άλλοι δε προκειμένου να επιβιώσουν προβαίνουν σε σοβαρές παραβατικές πράξεις, ο ένας εις βάρος του άλλου, με αποτέλεσμα να γεμίζουν καθημερινά τα δικαστήρια της Μυτιλήνης με υποθέσεις παράνομης βίας, σωματικών βλαβών, βιασμών ανηλίκων και άλλων αδικημάτων από όλο το φάσμα του Ποινικού Κώδικα, μεταξύ αλλήλων και κατά δεύτερο λόγο σε βάρος της ζωής και της περιουσίας των γηγενών κατοίκων του νησιού». Τέλος, γίνεται αναφορά στο ότι φημολογείται πως «εντός και εκτός του ΚΥΤ γίνεται διακίνηση ναρκωτικών ουσιών και υπάρχουν σοβαρά κρούσματα πορνείας».

  «Δικαίως ξεσηκώνονται οι κάτοικοι»

  Στη μήνυση επισημαίνονται, ιδιαίτερα, οι επιπτώσεις της όλης κατάστασης στην κοινωνική συνοχή των κατοίκων του νησιού και ιδιαίτερα της πόλης. Υποστηρίζεται πως οι κάτοικοι «δικαίως ξεσηκώνονται και αυτοδικούν για να περισώσουν τις περιουσίες τους και τη ζωή τους, με αποτέλεσμα να δημιουργείται πρόβλημα στην δημόσια ασφάλεια και στην κοινωνική συνοχή».

  Ακόμη τονίζεται ότι  μεγάλος αριθμός προσφύγων και μεταναστών, εκφεύγει του ελέγχου και της επιτήρησης των Αρχών, την οποία ούτως ή αλλιώς δεν δύναται να ασκήσουν συνεπεία του μεγάλου πλήθους, και διαβιεί εντός της πόλης της Μυτιλήνης, καταλαμβάνοντας τους κοινόχρηστους χώρους, τα πάρκα της πόλης, τα πεζοδρόμια και τον περιβάλλοντα χώρο των δημοσίων και δημοτικών κτηρίων, καθώς και όποιον άλλο κρίνει κατάλληλο ο καθένας, αδιαφορώντας παντελώς για όλα τα υπόλοιπα.

  Νέα ασφαλιστικά μέτρα στη Χίο

  Νέα αίτηση ασφαλιστικών μέτρων κατά του ελληνικού Δημοσίου κατέθεσε στο μονομελές πρωτοδικείο Χίου, ο δήμος Χίου, χθες Τρίτη το μεσημέρι.
  Με την νέα αίτησή του, η οποία κατατέθηκε αμέσως μετά την έκδοση από το Ειρηνοδικείο Χίου της απορριπτικής απόφασης, επί του ιδίου αιτήματος, ο δήμος Χίου ζητά ρύθμιση της κατάστασης, υποστηρίζοντας ότι υπάρχει έκτακτη κατάσταση και διακυβεύεται η ασφάλεια στην περιοχή, αλλά και στον καταυλισμό, από την επαύξηση της δυναμικότητας του καταυλισμού της ΒΙΑΛ, με την εγκατάσταση των νέων οικίσκων.

  Κοινωνία