• Αναζήτηση
 • Στο στόχαστρο αντιεξουσιαστών αλυσίδα σούπερ μάρκετ

  Παρέμβαση σε κεντρικά καταστήματα της αλυσίδας σούπερ μάρκετ, Market In, σε Πετράλωνα και οδό Πατησίων, καθώς και μια συγκέντρωση στα Γιάννενα πραγματοποιήσαν το μέλη του αντιεξουσιαστικού χώρου.

  ΤοΒΗΜΑ Team

  Παρέμβαση σε κεντρικά καταστήματα της αλυσίδας σούπερ μάρκετ, Market In, σε Πετράλωνα και οδό Πατησίων, καθώς και μια συγκέντρωση στα Γιάννενα πραγματοποιήσαν το μέλη του αντιεξουσιαστικού χώρου.

  Αρχικά τα μέλη της συλλογικότητας του Ρουβίκωνα πραγματοποίησαν έφοδο σε κατάστημα της αλυσίδας στην οδό Πατησίων, κατά τη διάρκεια της οποίας μοιράστηκαν στους εργαζόμενους, αλλά και στους πελάτες ενημερωτικά κείμενα, όπως φαίνεται στο βίντεο που έχουν αναρτήσει στον λογαριασμό τους στο youtube τα μέλη της συλλογικότητας.

  Στη συνέχεια ακούγεται να λένε: «Να τους πείτε να κόψουν αυτό το βιολί, αλλιώς θα τους το κόψουμε εμείς».

  Βίντεο από την έφοδο του Ρουβίκωνα στο κατάστημα της οδού Πατησίων:

  Την ίδια μέρα, τα μέλη της Ελεύθερης Συνδικαλιστικής Οργάνωσης, πραγματοποίησαν έφοδο σε κατάστημα των Πετραλώνων. Τα μέλη οργάνωσης πέταξαν ενημερωτικά φυλλάδια στους διαδρόμους του σούπερ μάρκετ, στους οποίους βρίσκονταν οι πελάτες, ενώ ζητούσαν από τους εργαζομένους να μεταφέρουν στα αφεντικά τους πως όσα συμβαίνουν στο συγκεκριμένο σούπερ μάρκετ είναι «ανεπίτρεπτα».

  Παρόμοια δράση από την Ελεύθερη Συνδικαλιστική Οργάνωση έγινε και στα Γιάννενα, με μέλη της ομάδας να πραγματοποιούν συγκέντρωση έξω από κατάστημα της αλυσίδας. 

  Οι αναρτήσεις στο athens.indymedia

  Η ανάρτηση του Ρουβίκωνα:

  «Η αλυσίδα καταστημάτων Market in δραστηριοποιείται στο χώρο του λιανεμπορίου από το 1990 και τα τελευταία χρόνια έχει καταφέρει να εδραιωθεί καθώς ελέγχει πάνω από 150 καταστήματα σε όλη τη χώρα. Ταυτόχρονα παρουσιάζει εκρηκτική αύξηση του τζίρου της καθώς από 146 εκατομμύρια το 2011, μέσα σε 6 χρόνια κατάφερε να αυξήσει τα έσοδα της κατά 56%, φτάνοντας τα 230 εκατομμύρια το 2016.

  Όλες αυτές οι εντυπωσιακές επιδόσεις οφείλονται φυσικά στον εργασιακό μεσαίωνα που επιβάλλεται στους εργαζομένους καθώς και στα διάφορα τερτίπια μέσω εξαγορών και συγχωνεύσεων που κατά κανόνα αφήνουν χρέη εκατομμυρίων σε εργαζομένους, προμηθευτές και δημόσιο.

  Χαρακτηριστική περίπτωση στην οποία εμπλέκεται η εν λόγω αλυσίδα είναι η περίπτωση εξαγοράς της αλυσίδας “Καρυπίδης”. Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων οι 1400 εργαζόμενοι παρέμεναν απλήρωτοι για πάνω από 15 μήνες, με μία 42χρονη στα Γιαννιτσά να φτάνει στην αυτοκτονία πριν από λίγους μήνες. Σύμφωνα με το νόμο η διάδοχος εταιρεία υποτίθεται ότι θα αναλάμβανε τις υποχρεώσεις της προηγούμενης, στις οποίες συμπεριλαμβάνοταν τα δεδουλευμένα των εργαζομένων, η διασφάλιση των θέσεων εργασίας τους και διάφορες άλλες “δυσάρεστες” λεπτομέρειες οι οποίες τελικά οδήγησαν τις διαπραγματεύσεις σε ναυάγιο.

  Η Market In ωστόσο, θέλοντας και την πίτα ολόκληρη και το σκύλο χορτάτο, προχώρησε σε διάφορες κινήσεις που είχαν σα σκοπό την απόκτηση κάποιων καταστημάτων που θεωρούνταν “φιλέτα”, χωρίς όμως το “βραχνά” των προηγούμενων υποχρεώσεων. Πιο συγκεκριμένα έχει αρχίσει να ανοίγει διάφορα καταστήματα εκεί όπου πριν υπήρχαν καταστήματα της αλυσίδας “Καρυπίδης” χρησιμοποιώντας διάφορα τεχνάσματα για να αποφύγει την επαναπρόσληψη των εργαζομένων σε αυτά.

  Τα πρόσφατα γεγονότα στα Γιάννενα ωστόσο δείχνουν τις πραγματικές προθέσεις της εταιρείας.
  Σε δύο διαφορετικές περιπτώσεις, στις 26 του Οκτώβρη και στις 29 του Νοέμβρη, κατα τη διάρκεια απεργιακής περιφρούρησης καταστήματος που βρισκόταν σε επίσχεση εργασίας, η εταιρεία προχώρησε σε μηνύσεις κατά απεργών και συνδικαλιστών, με την αστυνομία να υπακούει πρόθυμα και να επιτίθεται στην περιφρούρηση της απεργίας, τραυματίζοντας αρκετούς και συλλαμβάνοντας 3 στην πρώτη περίπτωση και 12 στη δεύτερη. Λίγες μέρες αργότερα, κατά τη διάρκεια της πανεργατικής απεργίας της 14ης Δεκέμβρη, ακολούθησαν νέες συμπλοκές μεταξύ απεργών και μπράβων αυτή τη φορα, δείχνοντας το πραγματικό πρόσωπο της εταιρείας, καθώς σύμφωνα με καταγγελίες αρκετοί από τους μπράβους συνδέονται άμεσα με τη Χρυσή Αυγή.

  Ο πολύμηνος αγώνας των εργαζομένων συνεχίζεται και διευρύνεται. Για αυτό το λόγο αποφασίσαμε σήμερα να παρέμβουμε σε κεντρικό κατάστημα του Market Ιn δηλώνοντας ότι στεκόμαστε κι εμείς στο πλευρό των εργαζομένων με τις μικρές μας δυνάμεις. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να σταματήσει εδω η επιδεικτική αδιαφορία απέναντι στα δίκαια αιτήματά τους και σε περίπτωση που οι τραμπουκισμοί εναντίον τους συνεχιστούν, θα απαντήσουμε ανάλογα.

  ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

  ΑΜΕΣΗ ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΛΗΨΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΤΩΝ ΔΕΔΟΥΛΕΥΜΕΝΩΝ ΤΟΥΣ

  Αναρχική συλλογικότητα Ρουβίκωνας».

  Η ανάρτηση της Ελεύθερης Συνδικαλιστικής Οργάνωσης για την παρέμβαση στα Πετράλωνα:

  «Η εργοδοσία της εταιρίας Market in έχει επιλέξει:

  να μην πληρώνει δεδουλευμένα

  να προβεί σε μηνύσεις ενάντια σε αγωνιζόμενους εργαζόμενους

  να προσλάβει μπράβους-αναγνωρισμένους χρυσαυγίτες, για να τραμπουκίσουν απεργούς

  Οι ίδιοι χρυσαυγίτες μπράβοι επιτέθηκαν τα ξημερώματα της Παρασκευής 15/12 στο συνδικαλιστικό κέντρο ΣΥΝΔΙΚΑΤ στα Γιάννενα, όπου στεγάζονται τα γραφεία της ΕΣΕ Ιωαννίνων.

  Γι αυτούς τους λόγους πραγματοποιήσαμε παρέμβαση, σήμερα 16/12, στο κατάστημα MARKET IN στην οδό Θεσσαλονίκης απέναντι από το σταθμό ηλεκτρικού στα Πετράλωνα

  και μοιράστηκαν κείμενα στη γειτονιά και στους εργαζόμενους.

  Χωρίς να έχουμε ανακοινώσει πουθενά αυτή την δράση μας, ένα περιπολικό εμφανίστηκε ελάχιστα λεπτά μετά την άφιξή μας στο σταθμό του ηλεκτρικού και το οποίο αποχώρησε με το που κινηθήκαμε προς το κατάστημα για να πραγματοποιήσουμε την παρέμβαση.’Επειτα, έκανε βόλτες συνεχώς γύρω από το τεράγωνο, καίγοντας άσκοπα βενζίνη, μολύνωντας επιπλέον την ατμόσφαιρα, όχι μόνο με την παρουσία τους, αλλά και με καυσαέριο.

  ΝΑ ΠΑΡΘΟΥΝ ΠΙΣΩ ΟΙ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ

  ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΤΩΝ ΔΕΔΟΥΛΕΥΜΕΝΩΝ

  ΠΑΥΣΗ ΤΩΝ ΔΙΩΞΕΩΝ

  ΜΠΟΥΚΟΤΑΖ ΣΤΑ MARKET IN

  ΝΑ ΞΑΝΑΚΑΝΟΥΜΕ ΤΟ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ

  Ο αγώνας συνεχίζεται και μεγαλώνει.

  Ελευθεριακή Συνδικαλιστική Ένωση Αθήνας»

  Η ανάρτηση Ελεύθερης Συνδικαλιστικής Οργάνωσης για τη συγκέντρωση στα Γιάννενα:

  Δυναμική ήταν η συγκέντρωση έξω από τα Market In στα Γιάννενα, που είχε καλεστεί για τις 11 το πρωί. Αρχικά, συγκεντρώθηκε το μπλοκ της ΕΣΕ με ισχυρή περιφρούρηση στον προαύλιο χώρο του καταστήματος. Στην συνέχεια η συγκέντρωση πλαισιώθηκε από τα μπλοκ της ΟΚΔΕ, της ATTACK και της ΤΑΞΙΚΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ. Περίπου 70 άτομα συνολικά με πολύ δυνατό παλμό στα συνθήματα και συνεχές μοίρασμα ανακοινώσεων.

  Δεν υπήρχε παρουσία αστυνομίας, ενώ οι μπράβοι, έχοντας κρυμμένα καδρόνια, πυροσβεστήρες και λάδια, κατέβασαν τα ρολλά της διπλανής στοάς και λούφαξαν εκεί μέσα, αν και εμφανίζονταν ενίοτε ορισμένοι απο αυτούς κουκουλωμένοι μπροστά στα ταμεία του σουπερμαρκετ.

  Δυστυχώς, η διoίκηση του Εργατικού Κέντρου και η ηγεσία του ΠΑΜΕ, με μια εντελώς λανθασμένη ανάγνωση της κατάστασης, επέλεξε να μην παρευρεθούν στη συγκέντρωση που οι ίδιοι είχαν καλέσει δυο μέρες πριν στην απεργία και να συγκεντρώσουν κόσμο 150 μέτρα μακριά από το Market In, σε ένα σημείο που δεν είχε επαφή με το σουπερμάρκετ, στην Πλ.Πάργης. Σημειώνουμε ότι έγιναν πολλές προσπάθειες απο μεριάς της ΕΣΕ να επιτευχθεί μια κοινή συγκέντρωση αλλα δεν καρποφόρησαν.

  Γνωρίζουμε οτι η πλειοψηφία των διαδηλωτών σε αυτη τη συγκέντρωση, οι εργαζόμενοι που συμμετέχουν στα σωματεία που ελέγχει το ΠΑΜΕ αλλα και οι απλήρωτοι εργαζόμενοι στο Market In, δεν μπορούσαν να κατανοήσουν αυτή την απόφαση.

  Το εργατικό κίνημα, δυστυχώς, συνεχίζει να δέχεται πλήγματα απο τις ηγεσίες των εργατοπατέρων που οδηγούν στην υποχωρητικότητα και τον συμβιβασμό, σε μια συγκυρία τόσο κομβική, σε μια εποχή που διακυβέυονται τόσο σοβαρά ζητήματα για την συνδικαλιστική δράση.

  Στις 12:30 το μπλόκ της ΕΣΕ και της ΟΚΔΕ κινήθηκε σε πορεία προς το Εργατικό Κέντρο.

  ΝΑ ΠΑΡΘΟΥΝ ΠΙΣΩ ΟΙ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΝ ΚΑΡΥΠΙΔΗ

  ΝΑ ΚΑΤΑΒΛΗΘΟΥΝ ΟΛΑ ΤΑ ΔΕΔΟΥΛΕΥΜΕΝΑ

  ΠΑΥΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΔΙΩΞΕΩΝ ΤΩΝ ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΩΝ

  ΜΠΟΫΚΟΤΑΖ ΣΤΟ ΜΑΡΚΕΤ ΙΝ

  ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΣΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ – ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ – ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ».

  Κοινωνία
  Σίβυλλα
  • Έντυπη έκδοση Extravagant σκηνικό… Η στάχτη από το πούρο έπεσε ξαφνικά πάνω στο βαρύτιμο χαλί του 18ου αιώνα. Δίπλα ακριβώς στον πίνακα του... ΣΙΒΥΛΛΑ
  Helios Kiosk