• Αναζήτηση
 • Προφυλάξτε τα μάτια σας τον χειμώνα

  Οι απότομες εναλλαγές της θερμοκρασίας και η ακτινοβολία του ήλιου μπορούν να προκαλέσουν αρκετά προβλήματα, τόσο στο δέρμα όσο και στα μάτια. Κοκκινίλες και ερεθισμοί γίνονται εμφανείς στην επιδερμίδα του προσώπου και του σώματος. Είναι πολύ σημαντικό να μην ξεχνάμε την επίδραση του ήλιου.

  ΤοΒΗΜΑ Team
  Οι απότομες εναλλαγές της θερμοκρασίας και η ακτινοβολία του ήλιου μπορούν να προκαλέσουν αρκετά προβλήματα, τόσο στο δέρμα όσο και στα μάτια. Κοκκινίλες και ερεθισμοί γίνονται εμφανείς στην επιδερμίδα του προσώπου και του σώματος. Είναι πολύ σημαντικό να μην ξεχνάμε την επίδραση του ήλιου.
  Η απειλή της φωτογήρανσης εξακολουθεί να υπάρχει και κατά τη διάρκεια του χειμώνα, τονίζει ο καθηγητής Οφθαλμολογίας στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης κ. Αναστάσιος Ι. Κανελλόπουλος, και εξηγεί: ο ήλιος ανακλάται σε επιφάνειες όπως το χιόνι και μπορεί να προκαλέσει έως και εγκαύματα. Γι’ αυτό η αντηλιακή προστασία είναι απαραίτητη.
  H έκθεση στον ήλιο χωρίς αντηλιακή προστασία γύρω από τα μάτια εγκυμονεί πιθανούς κινδύνους, όπως:
  n Προνεοπλασιακές αλλοιώσεις του δέρματος, όπως η ακτινική κεράτωση.
  n Σχηματισμός καταρράκτη στην τρίτη ηλικία.
  n Αυξημένο ρίσκο για εκφύλιση ωχράς κηλίδος στην τρίτη ηλικία.
  n Κακαίσθητες ρυτίδες από ακτινική βλάβη της ελαστίνης στο δέρμα.
  n Κακοήθεις νεοπλασίες, όπως το βασικό κυτταρικό καρκίνωμα που συχνά εμφανίζεται κυρίως στο κάτω βλέφαρο.
   – Μελάνωμα, μια πιο σπάνια, αλλά πολύ πιο κακοήθη νεοπλασία, που σχετίζεται με έντονη έκθεση στον ήλιο. Επίσης, είναι πιθανό να εμφανιστεί στα βλέφαρα, σε ασθενείς που έχουν προδιάθεση και κάνουν παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο.
  Είναι λοιπόν άκρως απαραίτητη η προστασία των ματιών και κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Αυτό επιτυγχάνεται τόσο με τη χρήση αντηλιακής αγωγής υψηλού δείκτη προστασίας για το δέρμα των βλεφάρων όσο και με τα κατάλληλα απορροφητικά γυαλιά ηλίου, που δεν επιτρέπουν στις υπεριώδεις ακτινοβολίες UVA και UVB να έρθουν σε επαφή με τα μάτια και ειδικά με τον αμφιβληστροειδή. Στις μέρες μας, εκτός από γυαλιά ηλίου υψηλής απορροφητικότητας, έχουν κατασκευασθεί και ενδοφακοί που χρησιμοποιούνται στις επεμβάσεις καταρράκτη. Είναι επίσης σημαντικό, η επιλογή των γυαλιών ηλίου να γίνεται με τα παρακάτω κριτήρια:
  n Να μην επηρεάζουν αρνητικά την όραση.
  n Η ετικέτα που επισυνάπτεται να αναφέρει 100% προστασία από τις ακτίνες UVA και UVB.
  n Να γίνεται χρήση γυαλιών που εξαλείφουν μπλε φως και λάμψεις, οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν βλάβη στον αμφιβληστροειδή χιτώνα του ματιού.
  n Να είναι μεγάλα τα γυαλιά, καθώς αυτά παρέχουν προστασία σε μια μεγάλη περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της περιφέρειας του ματιού. Δυστυχώς, γυαλιά ηλίου που πωλούνται συχνά από πλανόδιους πωλητές δεν προσφέρουν την απαραίτητη προστασία και μπορεί να είναι επικίνδυνα. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται και για τα παιδιά. Πρέπει να χρησιμοποιούν ενδεδειγμένα γυαλιά ηλίου και καπέλο στον ήλιο, για επιπλέον προστασία.

  ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

  Κοινωνία
  Σίβυλλα
  • Έντυπη έκδοση Extravagant σκηνικό… Η στάχτη από το πούρο έπεσε ξαφνικά πάνω στο βαρύτιμο χαλί του 18ου αιώνα. Δίπλα ακριβώς στον πίνακα του... ΣΙΒΥΛΛΑ
  Helios Kiosk