• Αναζήτηση
 • Αναζητήσεις για την επόμενη μέρα

  Η τρίτη αξιολόγηση οδεύει κατά τα φαινόμενα προς την ολοκλήρωσή της. Η κυβέρνηση, όπως καταδεικνύει και η επεισοδιακή έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, αναλαμβάνει τις υποχρεώσεις που εμπίπτουν σε αυτήν, θέλοντας προφανώς να κλείσει και αυτό το μέτωπο και να ανοίξει το επόμενο, εκείνο της ρύθμισης του χρέους, ευελπιστώντας σε μια λύση που θα ελευθερώνει δημοσιονομικούς πόρους, δυνάμεις και δυνατότητες.

  Αναζητήσεις για την επόμενη μέρα | tovima.gr
  Η τρίτη αξιολόγηση οδεύει κατά τα φαινόμενα προς την ολοκλήρωσή της. Η κυβέρνηση, όπως καταδεικνύει και η επεισοδιακή έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, αναλαμβάνει τις υποχρεώσεις που εμπίπτουν σε αυτήν, θέλοντας προφανώς να κλείσει και αυτό το μέτωπο και να ανοίξει το επόμενο, εκείνο της ρύθμισης του χρέους, ευελπιστώντας σε μια λύση που θα ελευθερώνει δημοσιονομικούς πόρους, δυνάμεις και δυνατότητες.
  Ωστόσο, ακόμη και αν είναι επιτυχέστατη η διαπραγμάτευση με δανειστές και εταίρους, η επόμενη μέρα δεν είναι ασφαλισμένη, τίποτε δεν βεβαιώνει ότι η χώρα και η οικονομία της θα εισέλθουν σε φάση ταχείας ανάπτυξης.
  Και στην καλύτερη των περιπτώσεων, χρειάζονται επιλογές και στοχεύσεις ξεχωριστές, ικανές να καθοδηγήσουν την ανάπτυξη στη μετά την έξοδο από τα μνημόνια περίοδο.
  Η Ελλάδα οφείλει να ανασχεδιάσει την οικονομία της και να κατευθύνει πόρους εκεί όπου πραγματικά χρειάζονται και ιδιαιτέρως σε δράσεις που διευρύνουν την παραγωγική της δυνατότητα και ενισχύουν την εξωστρέφειά της.
  Η εποχή της ανάπτυξης των οδικών αξόνων έχει τελειώσει. Η χώρα είναι πλέον διελεύσιμη, τα αεροδρόμια εκσυγχρονίζονται και τα λιμάνια της είναι σε σχετικά ικανοποιητικό επίπεδο.
  Αν εξαιρέσει κανείς τα τρένα, όλες οι μεγάλες υποδομές είναι ολοκληρωμένες. Βεβαίως η χώρα υπολείπεται σε επιμέρους τοπικού χαρακτήρα υποδομές, όπως βιολογικούς καθαρισμούς, αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις, έργα ηλεκτροδότησης και υδροδότησης των νησιών και άλλα μικρότερης κλίμακας, τοπικού χαρακτήρα όπως είπαμε που βελτιώνουν τη ζωή των πολιτών και των επισκεπτών.
  Λείπουν ωστόσο έργα διασύνδεσης των βασικών υποδομών μεταξύ τους και ιδιαιτέρως με βασικές εστίες παραγωγής και εμπορίου. Δηλαδή, δεν υπάρχουν, για παράδειγμα, έργα διασύνδεσης μοντέρνων αποθηκευτικών χώρων ή συναρμολόγησης διεθνώς εμπορεύσιμων αγαθών με το εθνικό οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο, ή ακόμη με τους μεγάλους ελληνικούς διεθνείς λιμένες.
  Απαιτείται στις παρούσες συνθήκες η διασύνδεση όλων των δικτύων με εκείνα της παραγωγής ώστε να διευκολύνεται η μεταφορά τους και να δημιουργείται περιβάλλον οικονομικής δραστηριότητας στα κέντρα ή στις βάσεις των μεγάλων δικτύων παραγωγής και μεταφοράς εμπορευμάτων. Οπως και να αναδειχθούν οι συνέργειες μεταξύ των τομέων της αγροτικής παραγωγής, της μεταποίησης αγροτικών προϊόντων και η διάθεσή τους από το ευρύ δίκτυο των ξενοδοχείων που διαθέτει η χώρα. Επιπλέον, στη μετά την κρίση εποχή έχει εξαιρετική σημασία η ενίσχυση της μεταποίησης και γενικώς του δευτερογενούς τομέα.
  Η Ελλάδα στα χρόνια της κρίσης έδειξε μεγάλες δυνατότητες παραγωγής νέων, εξαιρετικής ποιότητας επεξεργασμένων τροφίμων, ανεδείχθησαν νέα σήματα και γενικώς ανεδείχθησαν κρυμμένες ή, καλύτερα, ξεχασμένες παραγωγικές δυνάμεις και δυνατότητες. Είναι κοινός τόπος πια ότι ο δευτερογενής τομέας χρήζει φροντίδας και υποστήριξης, καθώς μπορεί να αποτελέσει τη βάση της παραγωγικής ανασυγκρότησης. Μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις δύνανται να συγκροτήσουν ένα ισχυρό, ευέλικτο και εξωστρεφή παραγωγικό ιστό, ικανό να αξιοποιήσει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της πατρίδας μας.  Επίσης, πάλι στα χρόνια της κρίσης, απεδείχθη ότι η Ελλάδα μπορεί να αναπτύξει καινοτόμες και τεχνολογικά προηγμένες υπηρεσίες. Διαθέτει καλά εκπαιδευμένο επιστημονικό δυναμικό, οι νέοι της είναι πολύγλωσσοι και εξοικειωμένοι με τις νέες τεχνολογίες, ενώ στον βαθμό που θα διαμορφωθεί κατάλληλο τεχνολογικό οικοσύστημα μπορούν να αναπτυχθούν προϊόντα διεθνώς αποδεκτά και υπηρεσίες διεθνώς εμπορεύσιμες. Δυστυχώς μέχρι τώρα δεν έχει γίνει σχετική συζήτηση, ούτε έχει εκδηλωθεί η απαιτούμενη αναζήτηση. Η συζήτηση για την επόμενη μέρα επιβάλλεται να διεξαχθεί το ταχύτερο. Μη χάσουμε πάλι το τρένο…

  ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

  Γνώμες
  Σίβυλλα
  • Έντυπη έκδοση Extravagant σκηνικό… Η στάχτη από το πούρο έπεσε ξαφνικά πάνω στο βαρύτιμο χαλί του 18ου αιώνα. Δίπλα ακριβώς στον πίνακα του... ΣΙΒΥΛΛΑ
  Helios Kiosk