Τον Σεπτέμβριο, ο δείκτης υπευθύνων προμηθειών στη μεταποίηση (PMI) κατέγραψε τον υψηλότερο ρυθμό αύξησης της παραγωγής, από τον Ιούνιο του 2008. Είναι μια θετική εξέλιξη, που εμπεριέχει και ένα καίριο μήνυμα: η βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη της χώρας περνάει μέσα από την παραγωγή της μεταποίησης και της βιομηχανίας.
Είναι σημαντικό να διαλύσουμε έναν μύθο που ακούμε συχνά. Οτι οι έλληνες επιχειρηματίες δεν επενδύουν και ότι η Ελλάδα δεν παράγει ούτε καρφίτσες. Δυστυχώς, το ακούμε και από την πολιτική τάξη. Είναι ανακριβείς και οι δύο ισχυρισμοί. Πρώτον, μόνον τα μέλη του ΣΕΒ συνεισφέρουν ετησίως στις επιχειρηματικές επενδύσεις το 65%. Δηλαδή 5,5 δισ. από τα συνολικά 8,5 δισ. ευρώ. Δεύτερον, η βιομηχανία και η μεταποίηση έχουν μακρά παράδοση και πολλούς και έμπειρους εργαζομένους. Η βιομηχανία απορροφά εργαζομένους με υψηλές δεξιότητες και εξειδικεύσεις, παρέχει σταθερές θέσεις εργασίας, αποτελεί τη βάση της εξωστρέφειας, στηρίζει τα δημοσιονομικά, μετατρέπει την καινοτομία σε επιχειρηματικότητα και καθορίζει την παγκόσμια οικονομική θέση της χώρας.
Η βιομηχανία απασχολεί περίπου 1,1 εκατ. εργαζομένους, εκ των οποίων 405.000 άμεσα και 658.000 έμμεσα. Δηλαδή, ένας στους τέσσερις εργαζομένους απασχολείται σε μεταποιητικές και συναφείς δραστηριότητες. Συνεισφέρει το 40% του συνολικού φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων και το 13,3% των αμοιβών των εργαζομένων, ενώ μέσα στην κρίση πραγματοποίησε €23 δισ. επενδύσεις (2009-2015). Οι παραδοσιακές μεταποιητικές δραστηριότητες δημιουργούν το 8,5% περίπου της ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας (ΑΠΑ). Ο ευρύτερος δευτερογενής τομέας (μεταποίηση, εξόρυξη, ενέργεια, κ.τ.λ.) δημιουργεί το 16,3% της ΑΠΑ, ήτοι €20,5 δισ. Το 87,7% των εξαγωγών αγαθών είναι βιομηχανικά προϊόντα αξίας €22,3 δισ. Τα βιομηχανικά προϊόντα συνιστούν το 42% των συνολικών εξαγωγών (συμπεριλαμβανομένου του τουρισμού, της ναυτιλίας των μεταφορών και των υπηρεσιών).
Η ενίσχυση της βιομηχανίας προϋποθέτει την άρση των πολλών εμποδίων που θέτει η πολιτεία στο επιχειρηματικό περιβάλλον. Είναι, βέβαια, ένα πρόβλημα διαχρονικό.
Οταν, όμως, η πολιτεία έχει την πολιτική βούληση να συνδράμει ουσιαστικά τη βιομηχανία και την επιχειρηματικότητα, τότε βρίσκονται τα εργαλεία. Και στα θετικά πρέπει να επισημάνουμε τις πρωτοβουλίες του αρμόδιου υπουργού για τη βιομηχανία και την ανάπτυξη κ. Χαρίτση για την απλοποίηση των αδειοδοτικών διαδικασιών αλλά και για την ενοποίηση του συστήματος ελέγχων και εποπτείας της αγοράς. Το νομοσχέδιο για τον έλεγχο και την εποπτεία το αναμένουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς ελπίζουμε να διορθώσει μια σημαντική στρέβλωση που αφορά τις πολλές επικαλύψεις ελέγχων που υφίσταται μια επιχείρηση από φορείς της πολιτείας που δεν συνεννοούνται μεταξύ τους και θα εκπληρώσει ένα πάγιο αίτημα του ΣΕΒ για πιο στοχευμένους και αποτελεσματικούς ελέγχους.
Ο ΣΕΒ επιδιώκει επίσης να βελτιώσει τη διαβούλευση με την πολιτεία στα θέματα που αφορούν τη βιομηχανική πολιτική. Η ευρωπαϊκή στροφή προς μια νέα στρατηγική ανάπτυξης της βιομηχανίας δεν πρέπει να χαθεί. Ο ΣΕΒ σε συνεργασία με τους περιφερειακούς βιομηχανικούς συνδέσμους θα αναδείξει το επόμενο διάστημα τα μείζονα προβλήματα της ελληνικής μεταποίησης με στόχο να συνδιαμορφώσουμε με την πολιτεία ένα στρατηγικό σχέδιο για την αντιμετώπισή τους. Γι’ αυτό είναι κρίσιμο η κυβέρνηση να επενδύσει στη δημιουργία ενός Εθνικού Συμβουλίου για την Ανταγωνιστικότητα της Ελληνικής Βιομηχανίας με ενεργό συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα και των καθ’ ύλην αρμοδίων φορέων.
Ο κ. Κωνσταντίνος Μπίτσιος είναι εκτελεστικός αντιπρόεδρος του ΣΕΒ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ