• Αναζήτηση
 • Ικανοποιημένοι οι αρχαιολόγοι από την απόφαση του ΚΑΣ για το Ελληνικό

  Για δικαίωσή τους από την απόφαση του ΚΑΣ για τον αρχαιολογικό χώρο στο Ελληνικό κάνουν λόγο οι Έλληνες αρχαιολόγοι, σημειώνοντας την ανάγκη για ίση μεταχείριση όλων των επενδυτών και πολιτών από τον νόμο».

  ΤοΒΗΜΑ Team

  Ικανοποιημένοι αισθάνονται οι Έλληνες αρχαιολόγοι από την απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου για την κήρυξη αρχαιολογικού χώρου στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού, όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους, σημειώνοντας πως ««η ομόφωνη βούληση των μελών του ΚΑΣ (με διαφοροποίηση μόνο ως προς τα όρια) αποτελεί δικαίωση που επιβεβαιώνει την πίστη στους θεσμούς, την τήρηση του νόμου και την προάσπιση του κύρους του ΚΑΣ ως επιστημονικού συλλογικού οργάνου της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, που όλα μαζί διασφαλίζουν την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς».

  Παράλληλα, ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων συμπληρώνει πως η γνωμοδότηση του ΚΑΣ «εμπεδώνει την ανάγκη για ίση μεταχείριση όλων των επενδυτών και πολιτών από τον νόμο».

  «Πρόκειται για μία υπόθεση που εκκρεμούσε 3 ολόκληρα χρόνια στο ΥΠΠΟΑ. Η κήρυξη, στην οποία κατέληξε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (νεκροταφείο, λόφος Χασάνι κλπ), συμπληρώνεται από την παλαιότερη κήρυξη του αρχαιολογικού χώρου της χερσονήσου του Αγίου Κοσμά και από τους όρους προστασίας των αρχαιοτήτων που έθεσε το ΚΑΣ ως όρους στην έγκριση του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (ΣΟΑ)» σημειώνει ο ΣΕΑ.

  Οι αρχαιολόγοι κάνουν αναφορά στους συγκεκριμένους όρους, τονίζοντας πως «σύμφωνα με τις πληροφορίες πρόκειται για τους παρακάτω όρους: μη δόμηση στη χερσόνησο του Αγίου Κοσμά, όπου εκτείνεται ο πρωτοελλαδικός οικισμός και άλλες αρχαιότητες, η προστασία του αρχαίου λατομείου (που έμεινε εκτός ορίων κήρυξης) με την συμπερίληψή του σε ελεύθερο χώρο πρασίνου, η μεταφορά του ταφικού μνημείου σε σχήμα Π στην αρχική του θέση (περιοχή πρώην ανατολικού αεροδιαδρόμου) σε ελεύθερο χώρο πρασίνου, η επανεξέταση του ύψους των ψηλών κτιρίων και βέβαια η αρχαιολογική παρακολούθηση των εκσκαφικών εργασιών σε όλη την έκταση του πρώην αεροδρομίου στη βάση τροποποιημένου Μνημονίου συναντίληψης και συνεργασίας».

  «Όλα τα παραπάνω συνιστούν πραγματική προστασία των αρχαιολογικών καταλοίπων στην περιοχή του πρώην αεροδρομίου» καταλήγει ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων.

  Πολιτισμός
  Σίβυλλα
  Helios Kiosk