• Αναζήτηση
 • Τόσκας για υπόθεση Λεμπιδάκη: Μάθημα για όσους ασχολούνται με τα θέματα ασφάλειας

  Στοιχεία για τη δράση της εγκληματικής ομάδας που οργάνωσε την απαγωγή του επιχειρηματία Μιχάλη Λεμπιδάκη έδωσαν στην δημοσιότητα την Τετάρτη το πρωί ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, ο Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Κωνσταντίνος Τσουβάλας, ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Κρήτης, Υποστράτηγος Κωνσταντίνος Λαγουδάκης και στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. που ασχολήθηκαν με την υπόθεση.

  ΤοΒΗΜΑ Team

  Στοιχεία για τη δράση της εγκληματικής ομάδας που οργάνωσε την απαγωγή του επιχειρηματία Μιχάλη Λεμπιδάκη έδωσαν στην δημοσιότητα την Τετάρτη το πρωί ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, ο Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Κωνσταντίνος Τσουβάλας, ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Κρήτης, Υποστράτηγος Κωνσταντίνος Λαγουδάκης και στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. που ασχολήθηκαν με την υπόθεση.

  Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της υπόθεσης που έγινε στην Κρήτη και μέσω τηλεδιάσκεψης είχαν την δυνατότητα να κάνουν ερωτήσεις και δημοσιογράφοι που βρίσκονταν στο Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. επισημάνθηκε ότι δεν έχει εξακριβωθεί ακόμη εάν κάποιος ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι ο «εγκέφαλος» της απαγωγής ενώ συνεχίζεται η έρευνα για τον εντοπισμό και τη σύλληψη τυχόν και άλλων εμπλεκομένων.

  Υπενθυμίζεται ότι ο επιχειρηματίας στην κατάθεση του κάνει λόγο για τουλάχιστον 20 άτομα. Όπως είπε, «θέλω να ξέρετε ότι, όλο αυτό τον καιρό εγώ ήρθα σε επαφή συνολικά με πάνω από είκοσι άτομα. Έτσι πιστεύω. Βέβαια εκείνοι που με κρατούσαν μου έλεγαν ότι αυτά τα άτομα είναι μερικά μόνο από το σύνολο της οργάνωσης που σχεδίασε την απαγωγή μου.»

  Eπίσης συνεχίζεται η έρευνα και για τον εντοπισμό των άλλων σημείων που έκρυβαν τον επιχειρηματία οι απαγωγείς οι οποίοι διέμεναν σε απόσταση περίπου 10 χιλιομέτρων ο ένας από τον άλλο με εξαίρεση δυο άτομα.

  Τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. απαντώντας σε ερώτηση του Βήματος για την αναφορά του επιχειρηματία στην κατάθεση του ότι «μου είπαν ότι κατά το παρελθόν είχαν προσπαθήσει πάλι να με απαγάγουν, όμως δεν τα κατάφεραν» απάντησαν πως ως τώρα δεν έχουν προκύψει σχετικά στοιχεία.

  Επίσης, όπως ειπώθηκε, δεν έχει υπάρξει σύνδεση των κατηγορουμένων με άτομο ή άτομα στις φυλακές.

  Οι αστυνομικοί της ΕΛ.ΑΣ. εκτιμούν ότι οι γνώσεις για το περιβάλλον και τις συνήθειες του επιχειρηματία (ακολουθούσε πάντα το ίδιο δρομολόγιο) ήταν αποτέλεσμα δικής τους παρακολούθησης, καθώς δεν υπάρχουν ακόμα πληροφορίες για εσωτερική πληροφόρηση από το κύκλο επαφών του 53χρονου επιχειρηματία.

  Παράλληλα, οι αστυνομικοί που ερευνούν την υπόθεση της απαγωγής είναι σίγουροι πως οι δράστες, που σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις ήταν τέσσερις, είχαν κάνει πρόβες σε πραγματικούς χρόνους. Είχαν χρονομετρήσει δηλαδή το σχέδιο του τροχαίου με το όχημα του Λεμπιδάκη καθώς και όλη τη διαδικασία της απαγωγής, μέχρι το τελικό στάδιο που ήταν η άφιξη του απαχθέντα στο πρώτο κρησφύγετο.

  Δεν υπάρχει πολιτική σκιά στην υπόθεση

  Ακόμη ο κ. Λαγουδάκης απαντώντας σε σχετική ερώτηση ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει εμπλοκή πολιτικού προσώπου, διαψεύδοντας τις φήμες που υπήρχαν το τελευταίο διάστημα.

  «Εξετάζεται η συμμετοχή και άλλων ατόμων στην υπόθεση, ενώ πραγματοποιούνται έρευνες στο κρησφύγετο των δραστών από ειδικό κλιμάκιο της ΕΛ.ΑΣ. από την Αθήνα» συμπλήρωσε ο κ. Λαγουδάκης. Επιπλέον τα στελέχη της ΕΛΑΣ ανέφεραν πως ορισμένοι από τους κατηγορούμενους ταξίδεψαν στην Αττική για να στέλνουν μηνύματα (sms)

  «Ύψιστη προτεραιότητά μας κατά τη διερεύνηση της υπόθεσης ήταν η σωματική ακεραιότητα του απαχθέντα» επεσήμανε ο κ. Λαγουδάκης, τονίζοντας πως η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε όταν οι άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. ήταν σίγουροι ότι ο φύλακας του Μιχάλη Λεμπιδάκη ήταν ένας. «Και μάλιστα γνωρίζαμε και ποιος ήταν» σχολίασε χαρακτηριστικά.

  Άτομα του κοινού ποινικού δικαίου

  Όπως ανέφεραν οι αστυνομικοί, η σύσταση της εγκληματικής οργάνωσης υπολογίζεται πως έγινε τον Μάρτιο του 2017, σημειώνοντας πως οι μισοί από τους συλληφθέντες, οι οποίοι έχουν κοντινό τόπο καταγωγής, είχαν απασχολήσει τις αρχές για σοβαρά αδικήματα του κοινού ποινικού δικαίου, όπως απόπειρα ανθρωποκτονίας, σωματεμπορία, βιασμό και εμπρησμό. Επιπροσθέτως, σημειώθηκε, ότι η αρχική ομάδα ανανεώθηκε με άλλα άτομα, κάποιοι αποστασιοποιήθηκαν ενώ ορισμένοι άλλαξαν ρόλους κατά τη διάρκεια της απαγωγής.

  Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. αναφέρθηκαν και στη συμμετοχή του ανήλικου κοριτσιού που συνελήφθη για την υπόθεση, λέγοντας πως η εμπλοκή της 17χρονης εντοπίζεται στο τελευταίο χρονικό διάστημα και ειδικότερα για την αποστολή του υλικού, ενώ δεν φαίνεται να γνώριζε τη διαδικασία της απαγωγής, παρά μόνο ότι έπρεπε να ταχυδρομήσει το φάκελο χωρίς να αφήσει ίχνη καθ΄υπόδειξη του πατέρα της.

  Συγχαρητήρια από Ν.Τόσκα

  «Το πρωί της Δευτέρας η Ελληνική Αστυνομία σημείωσε μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της, μία επιτυχία ίσως χωρίς προηγούμενο στα ελληνικά αστυνομικά χρονικά. Καταγράφεται ως η πρώτη και η μεγαλύτερη επιχείρηση με τριπλό, τετραπλό στόχο και επιτυχία. Δηλαδή, απελευθερώθηκε ο απαχθείς, ήταν αναίμακτη, δεν πληρώθηκαν λύτρα, συνελήφθησαν οι κυριότεροι ή το μεγαλύτερο μέρος των απαγωγέων και ήταν -για να χρησιμοποιήσω τα λόγια του μηνύματος ενός Πρέσβη μεγάλης ευρωπαϊκής χώρας που μου έστειλε πριν από λίγο- μάθημα για τα βιβλία και μάθημα για να διδαχθεί στους αστυνομικούς και στους υπόλοιπους που ασχολούνται με τα θέματα ασφάλειας» ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

  Και πρόσθεσε ότι: «Ως υπουργός Προστασίας του Πολίτη θα ήθελα να δώσω τα θερμά μου συγχαρητήρια στον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, τον κ. Κωνσταντίνο Τσουβάλα, τον Γενικό Περιφερειακό Αστυνομικό Διευθυντή της Κρήτης, τον κ. Κωνσταντίνο Λαγουδάκη, τον κύριο Ταξίαρχο – τον Διοικητή του Ηρακλείου, τους απλούς αστυνομικούς που σήκωσαν και το κύριο βάρος της εκτέλεσης της επιχείρησης με τόσο προσεχτικό τρόπο. Είμαστε όλοι περήφανοι, όλος ο ελληνικός λαός, όλη η κοινωνία είναι υπερήφανη και βλέπει ότι η Ελληνική Αστυνομία απέδειξε ότι διαθέτει ικανά στελέχη, που μπορούν να δρουν άμεσα και αποτελεσματικά σε ιδιαίτερα σοβαρές επιχειρήσεις. Αυτή την Αστυνομία θέλουμε, αυτή την Αστυνομία που υπηρετεί τον πολίτη, που υπηρετεί την κοινωνία, που υπόκειται στην καθημερινή κρίση των πολιτών αλλά είναι κοντά στον πολίτη.»

  Επιπροσθέτως επεσήμανε ότι «θα ήθελα να ευχηθώ να μην έχουμε ποτέ ξανά τέτοια προβλήματα και η επιτυχής επιχείρηση είναι μια προειδοποίηση σε όσους έχουν τέτοια πράγματα στο μυαλό τους.»

  Από την πλευρά του ο Αρχηγός της ΕΛΑΣ υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι επρόκειτο για μια δύσκολη υπόθεση «που η επιτυχής έκβασή της μεταδίδει τόσο στο σύνολο του προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας όσο και την κοινωνία, στον απλό πολίτη, αισθήματα ικανοποίησης και ανακούφισης. Όχι μόνον γιατί ένας συνάνθρωπός μας ανέκτησε την ελευθερία του μετά από την πολύμηνη, απάνθρωπη ομηρία του· όχι μόνον επειδή τα μέλη της οικογένειας του έπαψαν, πλέον να βιώνουν την οδύνη της απουσίας του και το φόβο για τη ζωή του· όχι μόνον επειδή διεκόπη αποτελεσματικά η εγκληματική δραστηριότητα των ατόμων που ενέχονται στην οργάνωση και την τέλεση της αποτρόπαιας αυτής πράξης. Αλλά επειδή, όπως κατά τον πλέον σαφή, ουσιαστικό και πειστικό τρόπο αποδείχτηκε, η Ελληνική Αστυνομία μπορεί, υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, να λειτουργήσει αποτελεσματικά, επαγγελματικά και υπεύθυνα, εκπληρώνοντας, στο βαθμό που οι πολίτες και η Πολιτεία προσδοκούν και απαιτούν, την αποστολή της· που δεν είναι άλλη από την προστασία και την ασφάλεια της κοινωνίας και των μελών της.»

  Και συμπλήρωσε «στην προκειμένη περίπτωση, σ’ ένα ζήτημα που απαιτούσε ιδιαιτέρως λεπτή και προσεκτική προσέγγιση ο επιχειρησιακός χειρισμός εξελίχθηκε σε αρμονική συνεργασία με την οικογένεια, σεβόμενοι απολύτως και διαρκώς τον εξαιρετικά προσωπικό χαρακτήρα της υπόθεσης και το αναφαίρετο δικαίωμά της να αποφασίσει αυτόνομα σε όποιο χρόνο είχε επιλέξει».

  Στη συνέχεια ευχαρίστησε και επαίνεσε δημόσια «τα μέλη της οικογένειας του κυρίου Μιχάλη Λεμπιδάκη για την ψυχραιμία, την υπευθυνότητα, την υπομονή και γενικά τη στάση τους κατά τη διάρκεια της πολύμηνης ομηρίας τους, να ευχηθώ στον ίδιο και στην οικογένειά του να ξεπεράσουν γρήγορα τις συνέπειες της οδυνηρής αυτής περιπέτειας και να ζητήσω την κατανόησή τους που η βραδεία εξέλιξη των γεγονότων δεν ήταν συμβατή με την επιθυμία τους για την ταχύτερη απελευθέρωσή του. Όμως, προτεραιότητα -το γνωρίζουμε όλοι- έχει η προστασία της ανθρώπινης ζωής και στην προκειμένη περίπτωση η βιασύνη ή το λάθος μπορούσαν να αποβούν μοιραία.»

  Ο κ. Λαγουδάκης σημείωσε ότι «η διερεύνηση τέτοιων υποθέσεων απαιτεί ιδιαίτερους και επιδέξιους χειρισμούς και για το λόγο αυτό άμεσα συγκροτήσαμε ειδική προανακριτική ομάδα, από αστυνομικούς του Τμήματος Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης, των Υποδιευθύνσεων Ασφαλείας Ηρακλείου και Χανίων, σε συνεργασία με την Υποδιεύθυνση Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.

  Και πρόσθεσε: «Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, αστυνομικοί του Τμήματος Ειδικών Αποστολών της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης, ελευθέρωσαν τον Μιχάλη Λεμπιδάκη και ακινητοποίησαν άμεσα δύο ημεδαπούς ηλικίας 43 και 40 ετών, οι οποίοι επιτηρούσαν το 53χρονο. Άμεσα εντοπίσαμε και συλλάβαμε ακόμη έξι άτομα, τα οποία εμπλέκονται στην υπόθεση, ηλικίας 44, 22, 46, 60, 45 ετών καθως και μία 17χρονη. Τονίζεται ότι για όλο το χρονικό διάστημα που είχε απαχθεί ο επιχειρηματίας, είχε μεταβεί στο Ηράκλειο ο ψυχολόγος και ειδική ομάδα διαπραγματευτών της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης και διαπραγματευτής της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Δυτικής Αττικής, ώστε να υπάρχει συγκεκριμένος τρόπος διαχείρισης των δραστών και αναγκαία διαπραγματευτική τακτική η οποία είχε ως σκοπό την διατήρηση της καλής κατάστασης του παθόντα. Σήμερα, από την ειδικότερη επισκόπηση του προανακριτικού υλικού, μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι οι εμπλεκόμενοι στην απαγωγή συγκρότησαν εγκληματική οργάνωση, τουλάχιστον από τις αρχές Μαρτίου 2017, ενώ κατά τη διάρκεια της κράτησης του απαχθέντα, στην οργάνωση εντάχθηκαν και νέα μέλη, με ανακατανομή ρόλων και αποκλειστικό σκοπό την αρπαγή του παθόντα, προκειμένου να αποκομίσουν παράνομο περιουσιακό όφελος πολλών εκατομμυρίων ευρώ.»

  Είπε ακόμη ότι: «Από την έρευνα, προέκυψε ότι κατά την ακινητοποίηση του επιχειρηματία, οι δράστες έφεραν βαρύ οπλισμό, ενώ κατά το χρόνο κράτησής του, οι δράστες ήταν στον ίδιο χώρο με τον επιχειρηματία είχαν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους, έφεραν όλοι την ίδια ενδυμασία και μιλούσαν ψιθυριστά προκειμένου να αποφευχθεί η αναγνώρισή τους. Ο απαχθείς καθ΄ όλη τη διάρκεια της κράτησης του παρέμενε δεσμευμένος με αλυσίδα η οποία κατέληγε είτε στο χέρι του είτε στο πόδι του. Συνολικά οι απαγωγείς χρησιμοποίησαν πέντε διαφορετικούς χώρους (κρησφύγετα), τα οποία διέθεταν περιορισμένο χώρο με καλυμμένα παράθυρα, προκειμένου να μην εντοπιστούν από την αστυνομία. Όλο το χρονικό διάστημα της κράτησής του πραγματοποιήθηκαν 31 δραστικές επικοινωνίες σχεδόν στο σύνολο τους με μηνύματα γραπτού κειμένου ( SMS ), 5 χειρόγραφες επιστολές του απαχθέντα αλλά και ηλεκτρονικά δακτυλογραφημένες επιστολές από τους δράστες, καθώς και 3 βιντεοσκοπημένα μηνύματα του παθόντα. Πριν αλλά και μετά τις επικοινωνίες των απαγωγέων με την οικογένεια συγκεκριμένο μέλος της ομάδας έχοντας καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου του, τον επισκεπτόταν συζητώντας για τις επικοινωνίες καθώς και τη δυνατότητα ανεύρεσης χρημάτων από την οικογένειά του. Επίσης του υπαγόρευαν τη σύνταξη των χειρόγραφων επιστολών, προς την οικογένεια τις οποίες υπέγραφε με βιολογικό του υλικό. Κατά τις έρευνες που διενεργήθηκαν βρέθηκαν και κατασχέθηκαν πλήθος καρτών και συσκευών κινητής τηλεφωνίας, ηλεκτρονικά μέσα αποθήκευσης καταγραφής εικόνας, ηλεκτρονικοί υπολογιστές και έγγραφα τα οποία θα εξεταστούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες.»

  Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα και οδηγήθηκαν στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ηρακλείου, ο οποίος αφού άσκησε ποινική δίωξη για τα κατά περίπτωση αδικήματα της συγκρότησης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση διακεκριμένη περίπτωση αρπαγής, απόπειρα εκβίασης και διακεκριμένη περίπτωση οπλοφορίας αντίσταση, εμπρησμό από πρόθεση, παρέπεμψε την υπόθεση στον Ανακριτή.

  Κοινωνία