• Αναζήτηση
 • Στο ΣτΕ αίτηση 10 κατοίκων για το Ελληνικό – Μεταξύ τους Ν.Βαλαβάνη, Ελ.Πορτάλιου

  Το Ελληνικό είναι στο προσκήνιο πλέον του Συμβουλίου της Επικρατείας. Η απόφαση της 5μελούς σύνθεσης του Ε΄ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας για το μη χαρακτηρισμό ως διατηρητέων των νεωτέρων μνημείων στην περιοχή του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού αναμένεται τους προσεχείς μήνες, ενώ σήμερα συζητήθηκε στο Ε΄ Τμήμα του ΣτΕ (με πρόεδρο τον αντιπρόεδρο Αθανάσιο Ράντο και εισηγητή τον πάρεδρο Χρήστο Παπανικολάου) η αίτηση 10 κατοίκων των Δήμων Ελληνικού - Αργυρούπολης, Αλίμου και Γλυφάδας, οι οποίοι είναι μέλη της Επιτροπής Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού.

  Το Ελληνικό είναι στο προσκήνιο πλέον του Συμβουλίου της Επικρατείας. Η απόφαση της 5μελούς σύνθεσης του Ε΄  Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας για το μη χαρακτηρισμό ως διατηρητέων των νεωτέρων μνημείων  στην περιοχή του πρώην αεροδρομίου  του Ελληνικού αναμένεται τους προσεχείς μήνες, ενώ σήμερα συζητήθηκε στο Ε΄ Τμήμα του ΣτΕ (με πρόεδρο τον αντιπρόεδρο Αθανάσιο Ράντο και εισηγητή τον πάρεδρο Χρήστο Παπανικολάου) η αίτηση 10 κατοίκων των Δήμων Ελληνικού – Αργυρούπολης, Αλίμου και Γλυφάδας, οι οποίοι είναι μέλη της Επιτροπής Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού.

  Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται μάλιστα η ομότιμη καθηγήτρια Ε.Μ.Π. Ελένη Πορτάλιου, η πρώην βουλευτής Β’ Αθηνών και η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Νάντια-Όλγα Βαλαβάνη.
  Οι προσφεύγοντες ζητούν να ακυρωθεί η απόφαση  της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού με την οποία δεν χαρακτηρίζονται διατηρητέα νεώτερα μνημεία συγκεκριμένα κτήρια στην περιοχή του πρώην Αεροδρομίου του Ελληνικού.
  Το αρχικό κτήριο του πρώην Δυτικού Αεροσταθμού, ο παλαιός  Πύργος  Ελέγχου και το ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής και ιστορικής αξίας συγκρότημα πέντε κτηρίων του πρώην Αμερικανικού Κολλεγίου Θηλέων, των αρχών της δεκαετίας του 1930.          
  Οι προσφεύγοντες υποστήριξαν ότι η επίμαχη απόφαση ήταν πλημμελής και εσφαλμένη, ενώ τόνισαν τη σπουδαιότητα των συγκεκριμένων κτηρίων στη συλλογική κοινωνική μνήμη τόσο για τους χρήστες του παλιού αεροδρομίου όσο και για τις μαθήτριες του Κολεγίου.
   Ακόμη, επισήμαναν ότι παραβιάζεται πολλαπλά η νομοθεσία  για τα διατηρητέα νεώτερα κτήρια και τις αρχαιότητες (νόμος 3028/2002), ενώ τόνισαν ότι είναι πλημμελής και εσφαλμένης αιτιολογίας της η επίμαχης υπουργική απόφαση, με την οποία δεν  χαρακτηρίζονται  τα εν λόγω κτήρια ως διατηρητέα.   
  Από την άλλη πλευρά οι συνήγοροι της LAMDADEVELOPMENT, του ΤΑΙΠΕΔ και του Ελληνικού Δημοσίου υποστήριξαν ότι οι συγκεκριμένες εγκαταστάσεις δεν είναι τόσο σημαντικές ώστε να δικαιολογούν το χαρακτηρισμό τους ως διατηρητέα κτήρια.
  Πολιτισμός
  Σίβυλλα
  Helios Kiosk