• Αναζήτηση
 • Παναγιώτης Βλαστός : Τέλειωσα με την παρανομία

  Τις ποινές για την υπόθεση του «συνδικάτου του εγκλήματος», στο πλαίσιο του οποίου εκδικάστηκαν η

  ΤοΒΗΜΑ Team
  Τις ποινές για την υπόθεση του «συνδικάτου του εγκλήματος», στο πλαίσιο του οποίου εκδικάστηκαν η απαγωγή του εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου και η δολοφονία του επιχειρηματία Γιώργου Γούσιου, αποφάσισε το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων, ύστερα από τρία ολόκληρα χρόνια ακροαματικής διαδικασίας. Στον βασικό κατηγορούμενο Παναγιώτη Βλαστό, το δικαστήριο επέβαλε ισόβια και κάθειρξη 36 ετών που συγχωνεύτηκαν στα 23.
  Οι υπόλοιπες ποινές έχουν ως εξής: Ιωάννης Σκαφτούρος, κάθειρξη 6 ετών, Απόστολος Πετράκης, κάθειρξη 18 ετών, Αριστομένης Κλεφτόγιαννης, ισόβια και επιπλέον κάθειρξη 15 ετών,
  Γιώργος Κατσαγιάννης, ισόβια και 20 χρόνια που συγχωνεύτηκαν στα 15, Χαράλαμπος Μουστάκας,  κάθειρξη 8 ετών, Γιώργος Τρομπούκης, κάθειρξη 10 ετών, Βασίλης Στεφανάκος, φυλάκιση 3 ετών_ η ποινή του μετατράπηκε σε χρηματική, εξαγοράσιμη προς 5 ευρώ τη μέρα.
  Επίσης: Ιωάννης Θώδης, κάθειρξη 9 ετών,  Κωνσταντίνος Ανδρέου και Boban Ristevski κάθειρξη 10 ετών,  Εμμανουήλ Σκαρλάτος, 7 ετών,  Παναγιώτης Σοϊλέδης, 8 ετών, Πολυτίμη Γεωργά, σύντροφος του Σκαφτούρου, 2 ετών.
  Για τον σερβο-σκοπιανό διατάχθηκε η απέλαση από τη χώρα όταν εκτίσει την ποινή του και 10ετής απαγόρευση επιστροφής του στην Ελλάδα. Για όλους τους ισοβίτες αποφασίστηκε διαρκής στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων.
  Οι δικαστές αναγνώρισαν ελαφρυντικά μόνον σε τρεις εκ των κατηγορουμένων: Χαράλαμπο Μουστάκα (μετεφηβικής ηλικίας), Πολυτίμη Γεωργά (πρότερος έντιμος βίος και ειλικρινή μεταμέλεια μετά την πράξη ) και Βασιλη Στεφανάκο (μετέπειτα καλή συμπεριφορά).
  Βλαστός: «Δεν θα με ξαναδείτε στα δικαστήριά σας»
    
  Με τη λήξη της διαδικασίας, ο πρόεδρος του δικαστηρίου απευθυνόμενος στον Παναγιώτη Βλαστό τον ενημέρωσε ως προς τη δυνατότητα για αίτηση χάριτος ή αίτηση αποφυλάκισης, αν επικαλεστεί ανήκεστο βλάβη καθώς αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας.
  Βλαστός: Σέβομαι την απόφασή σας. Θα πάω όμως παραπάνω. Εγώ έχω σβήσει 20 χρόνια μέσα στη φυλακή.
  Πρόεδρος: όμως παραβιάσατε δύο φορές την αναστολή.
  Βλαστός: ήμουν λάθος εκεί. Δεν θα με ξαναδείτε ποτέ στα δικαστήρια σας.
  Πρόεδρος: προσπαθήσαμε να μην αδικήσουμε κάποιον. Ευχαριστώ πολύ όλους.
  Εισαγγελέας: τον Παράδεισο, τον άνοιξε πρώτος ο ληστής. Εμείς όλοι είμαστε πολύ πίσω.
  Συνήγορος υπεράσπισης: Ο ληστής είχε τον Χριστό δίπλα του.
  Εισαγγελέας: και ο Παναγιώτης τον έχει.
  Οι συνήγοροι υπεράσπισης
  Ο κ. Φραγκίσκος Ραγκούσης, συνήγορος υπεράσπισης του Π. Βλαστού σε δήώσή του αναφέρει: «Με μία συγκινητική δήλωση ο Παναγιώτης Βλαστός στάθηκε απέναντι στους δικαστές του, δηλώνοντας για μία ακόμη φορά ότι τελείωσε με την παρανομία. Η απόφαση του Εφετείου διαφοροποιήθηκε από εκείνη του πρωτόδικου δικαστηρίου καθώς του επέβαλε μία φορά ισόβια αντί για δύο που είχαν επιβληθεί εσφαλμένα στο πρωτο. Και θα προχωρήσει στο αναιρετικό στάδιο με την πίστη και την ελπίδα ότι η δικαιοσύνη δεν θα αργήσει».
  Από την πλευρά του ο κ. Σάκης Κεχαγιόγλου, συνήγορος υπεράσπισης του Χαράλαμπου Μουστάκα είπε: «Η αναγνώριση από το δικαστήριο ελαφρυντικού στον εντολέα μου και η μείωση της πρωτοδίκως επιβληθείσας κάθειρξης των 19 ετών σε 8 έτη, είναι δίκαιη και απόλυτα συμβατή με την τρίχρονη διαδικασία και την όλη συμπεριφορά και προσωπικότητα του Χαράλαμπου Μουστάκα. Εκφράζω την ικανοποίησή μου για την απόφαση».
  Κοινωνία