• Αναζήτηση
 • Δύο ελληνικά F-16 στην κυπριακή στρατιωτική παρέλαση

  Στον ουρανό της Λευκωσίας πέταξαν δύο F-16, που έστειλε η Ελλάδα με απόφαση του ΥΠΕΘΑ Πάνου Καμμένου, ο οποίος εκπροσώπησε την ελληνική κυβέρνηση στην καθιερωμένη στρατιωτική παρέλαση, για την επέτειο της ανακήρυξης της ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

  ΤοΒΗΜΑ Team

  «Χρόνια Πολλά Κύπρος για την Ημέρα Ανεξαρτησίας, η Ελλάδα είναι εδώ». Αυτό ήταν, σύμφωνα με πληροφορίες στρατιωτικής πηγής, το μήνυμα των πιλότων των δύο μαχητικών F16 της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, κατά την είσοδο τους στο FIR Λευκωσίας.

  Τα δυο μαχητικά πραγματοποίησαν δύο διελεύσεις πάνω από το χώρο της στρατιωτικής παρέλασης για την γενέθλια ημέρα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

  Η πρώτη φορά που, αεροσκάφη της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας πέταξαν πάνω από την Κύπρο σκορπώντας ρίγη συγκίνησης, ήταν στα μέσα της δεκαετίας του ’90 επί Προεδρίας Γλαύκου Κληρίδη, την εποχή που συμφωνήθηκε ο ενιαίος αμυντικός χώρος Ελλάδας -Κύπρου. Επίσης, ελληνικά μαχητικά έκαναν υπερπτήσεις στις παρελάσεις, μετά το τέλος της άσκησης «Νικηφόρος» της Εθνικής Φρουράς.

  Στην σημερινή στρατιωτική παρέλαση παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά οι ρωσικοί αντιαεροπορικοί πυραύλοι BUK-M1 βεληνεκούς 45 χιλιομέτρων και τα νέα όπλα, τα μικρά ισραηλινά αυτόματα «Tavor», καθώς και τα βελγικά αυτόματα τυφέκια για τις Ειδικές Δυνάμεις Scar και το βελγικό πολυβόλο Minimi.

  Τα πεζοπόρα τμήματα παρήλασαν με την νέα πολυχρωματική στολή παραλλαγής και με άρβυλα νέου τύπου χρώματος μπεζ. Η νέα στολή της Εθνικής Φρουράς θα χορηγηθεί σε όλο το προσωπικό της μέσα στο 2018.

  Η Κύπρος γιορτάζει σήμερα, Κυριακή, την 57η επέτειο από την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας και στις 11:00 πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη στρατιωτική παρέλαση μηχανοκινήτων και πεζοπόρων τμημάτων επί της οδού Ιωσήφ Χατζηιωσήφ, στον Στρόβολο.

  Τα δύο F-16 έστειλε η Ελλάδα με απόφαση του ΥΠΕΘΑ Πάνου Καμμένου, ο οποίος εκπροσώπησε την ελληνική κυβέρνηση.

  Είναι προφανές ότι οι κυβερνήσεις Ελλάδας και Κυπριακής Δημοκρατίας θεωρούν ως κίνηση υψηλού συμβολισμού την πτήση των F-16, ο ήχος των οποίων ανησύχησε τους κατοίκους της πρωτεύουσας, όπως αναφέρει ο Φιλελεύθερος.

  Πριν από την έναρξη της παρέλασης πραφγματοποιήθηκε η επίσημη υποδοχή
  στο χώρο της παρέλασης του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη,
  κατά τη διάρκεια της οποίας έγινε ρίψη 21 χαιρετιστήριων κανονιοβολισμών
  και ακολούθησε η επίσημη έπαρση σημαίας και η ανάκρουση του Εθνικού
  Ύμνου.

  Κοινωνία
  Σίβυλλα
  Helios Kiosk