• Αναζήτηση
 • Ολοκληρώνεται η μεταφορά των καυσίμων του «Αγία Ζώνη ΙΙ»

  Αύριο Παρασκευή - εκτός απροόπτου - αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαδικασία μεταφοράς των καυσίμων που έχουν απομείνει στις δεξαμενές του βυθισμένου «Αγία Ζώνη ΙΙ».

  ΤοΒΗΜΑ Team
  Σήμερα Παρασκευή – εκτός απροόπτου – αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαδικασία μεταφοράς των καυσίμων που έχουν απομείνει στις δεξαμενές του βυθισμένου «Αγία Ζώνη ΙΙ».

  Επιπλέον, «οι πρώτες ενδείξεις από τις μετρήσεις του ΕΛΚΕΘΕ, ο πρώτος κύκλος των οποίων άρχισε στις 18 Σεπτεμβρίου και ολοκληρώθηκε στις 22 Σεπτεμβρίου, είναι πολύ ενθαρρυντικές.»

  Σχετικά με τις εργασίες απορρύπανσης αναφέρεται ότι:

  – Στη Σαλαμίνα δεν υφίσταται επιφανειακή ρύπανση. Συνεχίστηκε με εντατικούς ρυθμούς ο καθαρισμός των ακτών στην ευρύτερη περιοχή του όρμου Σεληνίων – Λιμνιώνα – Κυνοσούρας, με αντλίες υψηλής πίεσης και πλυστικά μηχανήματα, από προσωπικό 135 ατόμων ιδιωτικών εταιρειών. Επίσης δύτες στην περιοχή «ΘΕΑΤΡΑΚΙ» διενήργησαν έλεγχο και καθαρισμό του βυθού.

  – Στη θαλάσσια περιοχή Πειραϊκής δεν παρουσιάζεται θαλάσσια ρύπανση. Στο λιμανάκι της Αφροδίτης, συνεχίστηκαν και σήμερα οι εργασίες καθαρισμού με απορροφητικά υλικά, ενώ στη θαλάσσια λουτρική εγκατάσταση “ΦΡΕΑΤΤΥΔΑ”, πραγματοποιήθηκε ο καθαρισμός του αιγιαλού και της βραχώδους ακτογραμμής από συνεργείο ιδιωτικής εταιρείας πέντε ατόμων.

  – Στη θαλάσσια περιοχή Παλαιού Φαλήρου η κατάσταση στις ακτές παρουσιάζεται σταθερά βελτιούμενη. Επιχείρησαν συνολικά 36 άτομα της αναδόχου εταιρείας, με πλυστικά και πιεστικά μηχανήματα, ενώ αναμένεται η εντατικοποίηση των εργασιών από ξηράς προκειμένου να ολοκληρωθεί σύντομα ο πλήρης καθαρισμός των ακτών της εν λόγω περιοχής.

  Στη θαλάσσια περιοχή του Αλίμου, στο Α’ και Β’ Αλίπεδο Αλίμου παρατηρείται σημαντική πρόοδος εργασιών, αφού συνεργείο 18 ατόμων ιδιωτικής εταιρείας διενήργησαν εντατικές εργασίες καθαρισμού των ακτών. Μπροστά από τις παραλίες των Δήμων Αλίμου και Ελληνικού (και ειδικότερα της Παλιάς Φαντασίας, του Ελληνικού Ναυτικού Ομίλου Αιγυπτιωτών, του ΕΛΚΕΘΕ, του Αγίου Κοσμά και του Αγίου Αλεξάνδρου), επιχείρησαν συνολικά 39 άτομα ιδιωτικού συνεργείου με πιεστικά μηχανήματα, αντλίες και μπετονιέρα επεξεργασίας άμμου, ενώ η κατάσταση παρουσιάζεται πολύ βελτιωμένη.

  – Στη θαλάσσια περιοχή Γλυφάδας (1η-2η-3η-4η μαρίνα) όπου η κατάσταση παρουσιάζεται βελτιωμένη, επιχείρησε συνεργείο με τρία πλυστικά μηχανήματα, αποτελούμενο από 35 άτομα της αναδόχου εταιρείας.

  – Στην εγκατάσταση “Αστέρας Γλυφάδας” η κατάσταση παρουσιάζει συνεχή βελτίωση. Επιχείρησε συνεργείο της αναδόχου εταιρείας, πραγματοποιήθηκαν εργασίες από έξι πλυστικά μηχανήματα, ενώ επιχείρησε επίσης ένα σύστημα σάρωσης βυθού με τρεις χειριστές του Πολυτεχνείου Χανίων και ένας δύτης προς χαρτογράφηση του βυθού.

  – Στη θαλάσσια περιοχή Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης και Λαγονησίου δεν παρατηρείται θαλάσσια ρύπανση, ενώ στο ξενοδοχειακό συγκρότημα “ΑΣΤΕΡΑΣ” Βουλιαγμένης διενεργήθηκαν οι εργασίες καθαρισμού των ακτών από συνεργείο έξι ατόμων ιδιωτικής εταιρείας.

  Σημειώνεται, επίσης, ότι την Πέμπτη επιχείρησαν «τέσσερα σκάφη απορρύπανσης του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, δύο περιπολικά σκάφη του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, έξι ιδιωτικά σκάφη απορρύπανσης, καθώς και λοιπά σκάφη της αναδόχου εταιρείας.»

  Μετά την ολοκλήρωση της μεταφοράς των καυσίμων και μετά τις απαραίτητες εργασίες αποστράγγισης των δεξαμενών θα ξεκινήσουν οι προετοιμασίες για την ανέλκυση του ναυαγίου. Σχετικά με τον καθαρισμό των ακτών στελέχη των εταιρειών απορρύπανσης σημειώνουν ότι στόχος είναι να καθαριστούν το ταχύτερο δυνατό διάστημα και σωστά έχοντας πάντα ως «σύμμαχος» τους τον καλό καιρό καθώς ακόμα και μια σύντομη βροχόπτωση μπορεί να καθυστερήσει τις εργασίες.

  Έλεγαν παράλληλα ότι γίνεται από πάνω από 300 άτομα καθημερινά μια γιγάντια προσπάθεια για να καθαριστούν θάλασσα και ακτές και καθημερινά η κατάσταση βελτιώνεται ολοένα και περισσότερο ενώ το βάρος έχει πέσει κυρίως στη Σαλαμίνα που επλήγη πρώτη από την ρύπανση.

  Κοινωνία
  Σίβυλλα
  Helios Kiosk